Kontracepcijska TABLETKA: 8 situacij, v katerih NE BO delovala (dobro je vedeti!)

Obvezno si preberi tole, da se izogneš kakšenemu (neprijetnemu) presenečenju! 😳

Kontracepcijska TABLETKA: 8 situacij, v katerih NE BO delovala (dobro je vedeti!) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2023

O prednostih in pasteh kontracepcijske tabletke se veliko razpravlja, a za mnoge je to najboljša razpoložljiva oblika kontracepcije.

Ne samo, da ti daje več nadzora nad tem, kdaj boš dobila menstruacijo, in pri nekaterih tudi olajša tok in pomaga zmanjšati bolečino, ampak je 99-odstotno učinkovita pri preprečevanju neželene nosečnosti.

Vendar je tu tudi tisti 1%, ko pa niso učinkovite.

Tudi če tabletke jemlješ pravilno, lahko zboliš, jemlješ druga zdravila in celo to, kako jih shranjuješ, lahko vpliva na njihovo učinkovitost.

Karin O'Sullivan, klinična svetovalka podjetja FPA za spolno zdravje, tako razkriva osem razlogov, zaradi katerih je lahko učinovitost delovanja tvojih tabletk zmanjšana!

1. Čas dneva

"Če vzameš tableto vsak dan ob istem času, se boš lažje spomnila, da jo jemlješ redno," pravi Karin.

To je še posebej pomembno, če jemlješ tablete, ki vsebujejo samo progestagen.

"Če jemlješ kombinirano kontracepcijsko tabletko, si 'pogrešila tabletko', če si jo vzela 48 ur ali več po zadnji tabletki."

"Če pa jemlješ tabletko, ki vsebuje samo progestagen in si eno izpustila - če je nisi vzela tri ali več ur po običajnem času jemanja tablet ali 12 ur, potem že takrat nisi več zaščitena."

2. Stadij tvojega cikla

"Če večino tablet začneš jemati prvič do (vključno) petega dne menstruacije, boš takoj zaščitena pred nosečnostjo," nadaljuje.

"Pri nekaterih novih vrstah tabletk s progestogenom, imenovanih drospirenon, boš pred nosečnostjo zaščitena samo, če začneš jemati tabletke 1. dan svojega ciklusa."

In če imaš kratek menstrualni ciklus, z menstruacijo vsakih 23 dni oz. manj, ti začetek jemanja tabletke šele peti dan morda ne bo zagotovil takojšnje kontracepcijske zaščite.

To je zato, ker lahko ovuliraš zgodaj v menstrualnem ciklu.

3. Če si bolna

"Če bruhaš v treh urah po zaužitju tabletke, je tvoje telo ne bo absorbiralo, zato vzemi še eno tableto takoj, ko se počutiš dovolj dobro, naslednjo pa vzemi ob običajnem času," svetuje Karin. 

"Če imaš zelo hudo drisko, je lahko tvoja tabletka manj učinkovita."

"Če se to zgodi, nadaljuj z jemanjem tabletke ob običajnem času, vendar vsak dan, ko imaš hudo drisko, obravnavaj, kot da si izpustila tabletko."

4. Uživanje odvajal

Številne pijače, ki imajo odvajalne učinke, lahko preprečijo delovanje tvoje kontracepcije. Pravzaprav številne blagovne znamke to celo navajajo na svojih spletnih straneh.

Seveda ne gre le za dietne čaje – vse, kar ima odvajalne lastnosti, lahko prepreči, da bi se tableta pravilno absorbirala v tvojem telesu.

Če jih jemlješ, moraš torej razmisliti o uporabi dodatne kontracepcije, da zagotoviš popolno zaščito.

5. Operacija želodčnega obvoda

Seznam neželenih učinkov operacije želodčnega obvoda je obsežen in vsakdo, ki je podvržen operaciji, mora biti v celoti obveščen o tveganjih.

Vendar se veliko ljudi ne zaveda, da poleg morebitnih tveganj posega lahko vpliva tudi na odziv tvojega telesa na vašo kontracepcijo.

"Če si imela operacijo želodčnega obvoda, lahko to trajno prepreči pravilno absorbcijo hormonov iz kontracepcijskih tablet v tvoje telo," potrjuje Karin.

"V tem primeru bi bila zate morda boljša druga kontracepcijska metoda."

Kontracepcijski obliž in vaginalni obroč delujeta na enak način kot kombinirana tableta, vendar se ne absorbirata skozi želodec.

6. Jemanje drugih zdravil

Seznam teh zdravil vključuje modafinil, nekatera zdravila za zdravljenje epilepsije, migrene in HIV ter dopolnilno zdravilo šentjanževko, ki se včasih uporablja za zdravljenje duševnih stanj.

Včasih je veljalo, da bodo antibiotiki preprečili delovanje kontracepcijskih tabletk, zdaj pa je znano, da za večino pogosto predpisanih tablet to ne drži.

Obstajata samo dva zelo močna antibiotika, ki se običajno predpisujeta samo za tuberkulozo ali meningitis – rifabutin in rifampicin – ki imata ta učinek.

7. Postenje

"Če se postiš 24 ur naenkrat in več kot enkrat v katerem koli mesecu, obstaja tveganje, da to prepreči pravilno delovanje tvoje kontracepcijske tabletke – zato se o tem pogovorite s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro," pojasnjuje Karin.

Običajno lahko prilagodiš čas jemanja tabletke, tako da jo vzami, ko ješ.

"Če se redno postiš več kot enkrat na mesec, bi ti morda bolj ustrezala drugačna kontracepcijska metoda," pravi Karin.

8. Ekstremne temperature

"Če kontracepcijske tablete hraniš pri zelo vročih ali nizkih temperaturah, lahko postanejo manj učinkovite," pojasnjuje Karin.

Paket tabletk moraš obvezno hraniti stran od morebitnih temperaturnih ekstremov.

In če potuješ nekam z zelo vročim ali hladnim podnebjem, se boš morda želela z zdravnikom ali medicinsko sestro pogovoriti o uporabi druge metode.

Po predlogi Cosmopolitan UK

Preberi še: Že veš, kaj ti telo sporoča, ko na hlačkaš opaziš nepričakovan izcedek? Ne, to ni kar tako (+vse, kar moraš vedeti)

Priporočamo tudi: Strokovnjaki razkrivajo, KDAJ bi si zares morala umivati zobe – PRED zajtrkom ali PO njem?