Si se kdaj vprašala, ZAKAJ bi v resnici morala narediti prav 10.000 korakov na dan?

Kaj se zgodi, ko dosežeš magično mejo 10.000 korakov dnevno, in zakaj potrebujemo ravno toliko?

Si se kdaj vprašala, ZAKAJ bi v resnici morala narediti prav 10.000 korakov na dan? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2023

Hoja je najbolj enostaven in najcenejši način za zagotavljanje boljšega zdravja. Potrebuješ le par športnih copat in topla oblačila, včasih pa tudi tega ne. In najboljše je, da hojo lahko izvajaš kjerkoli, tudi na poti v službo, med opravki, ko greš na pijačo, ko se družiš s štirinožnim prijateljem ... Tudi zdravniki mnogokrat priporočajo redne sprehode. 

Kaj, hudiča, sploh pomeni tista številka 10.000 korakov?

Za štetje korakov je danes na voljo mnogo pametnih naprav in aplikacij, zato s tem ne bi smela imeti težav. Če želiš začeti šteti korake in jih povečati na 10.000, se ti obeta kar nekaj dobrih posledic na zdravje. Vendar ne pretiravaj. Če do sedaj nisi bila aktivni, potem najprej korake povečaj npr. na 6000, potem počasi na 8000 in stopnjuj do 10.000. Ne prehitevaj in se tega loti varno. 

Ojoj, si vedela? URA, ob kateri greš SPAT, je povezana z nastankom DEMENCE

S hojo boš skrbela za vzdrževanje telesne teže in oblikovanje postave, normalne ravni holesterola in krvnega tlaka, boljše razpoloženje in lažje osredotočenje, trden spanec. Znebila se boš bolečin v spodnjem delu hrbta, razbremenila se boš stresa, hoja pa ima prav tako blagodejen vpliv na srce, pljuča in mišice ... Idealno bi bilo, če bi se na pol urni sprehod lahko odpravila vsak dan. 

Ja, tudi s hojo lahko izgubiš odvečne kilograme!

Če želiš, da hoja pomaga pri hujšanju, boš morala narediti še kakšen korak več od 10.000. Poleg tega je ključno, da ješ uravnoteženo in se lotiš načrtovane vadbe, najbolje z osebnim trenerjem, vsaj za začetek. Proces hujšanja bo še vedno dolgotrajen, vendar lahko redna hoja zelo pripomore k dosegu cilja. 

Si z redno hojo šele začela? Potem upoštevaj naslednje:

  • Hojo poskusi v svoj urnik vključiti vsaj petkrat na teden. 
  • Če si popolna začetnica, začni hoditi v tempu, ki ti najbolj ustreza. Tempo boš postopoma povečevala, dokler ne dosežeš hitrosti, pri kateri se boš že malce zadihala, a boš med hojo še vedno lahko govorila. 
  • Vsak teden dodaj nekaj minut. 
  • Pred začetkom kateregakoli programa vadbe se posvetuj z zdravnikom, to še posebej, če so prisotne kakršnekoli zdravstvene težave.

Preberi več na Aktivni.si

Kontracepcijska TABLETKA: 8 situacij, v katerih NE BO delovala (dobro je vedeti!)