Ojoj, si vedela? URA, ob kateri greš SPAT, je povezana z nastankom DEMENCE

Stroka je v nedavni raziskavi ugotovila, da je ura, ob kateri se odpravljaš spat, povezana s tveganjem za nastanek demence. Preveri, kakšne možnosti imaš.

Ojoj, si vedela? URA, ob kateri greš SPAT, je povezana z nastankom DEMENCE (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2023

Spanec ima velik vpliv tako na fizično kot tudi na mentalno zdravje. Med drugim nezadostno količino kakovostnega spanca povezujemo z večjim tveganjem za nastanek bolezni srca, možgansko kap, depresijo, debelost ter drugimi resnimi zdravstvenimi zapleti.

V novi študiji pa so strokovnjaki odkrili tudi povezavo med spanjem in demenco. Natančneje, ura, ob kateri se odpravljaš spat, lahko vpliva na razvoj demence.

Raziskavo so opravili med skoraj 2.000 posamezniki s povprečno starostjo 70 let. Nihče od njih na začetku študije ni imel simptomov demence, v povprečju 3,7 let kasneje pa je 5 % udeležencev dobilo omenjeno diagnozo.

Strokovnjaki razkrivajo, KDAJ bi si zares morala umivati zobe – PRED zajtrkom ali PO njem?

Je pri moških večje tveganje za demenco?

V raziskavi so ugotovili, da so bili moški bolj izpostavljeni demenci, kar je v nasprotju s tem, kar so raziskovalci ugotovili do zdaj.

"V večini študij je znano, da imajo ženske dvakrat večje tveganje za demenco kot moški. Nenavadno je, da je ta študija ugotovila nasprotno," je povedal dr. Alex Dimitriu, strokovnjak za psihiatrijo in medicino spanja.

Kako je čas v postelji povezan z demenco?

Študija je pokazala, da je daljši čas, preživet v postelji, povezan s povečanim tveganjem za demenco. Pri posameznikih, ki so v postelji dnevno preživeli več kot 8 ur, so opazili večji kognitivni upad.

Tudi čas, ob katerem se odpravimo spat, je pomemben.

V raziskavi so odkrili tudi, da je sama ura, ob kateri se odpravimo v posteljo, pomembna. Največje tveganje za demenco naj bi imeli posamezniki, ki se odpravljajo spat zgodaj. Vsaka ura pred 22.00 naj bi tveganje za demenco povečala za 25 %.

Seveda gre samo za eno študijo, iz katere ne moremo sklepati gotovih zaključkov, vsekakor pa je za splošno zdravje dobro, da imaš urejen spalni ritem ter da si dnevno privoščiš zadostno količino spanca.

Vir: healthline.com

Preberi več na Aktivni.si

Kontracepcijska TABLETKA: 8 situacij, v katerih NE BO delovala (dobro je vedeti!)