Dokazano je! Ljudje iz TE regije najpogosteje zbolijo za rakom (najnevarnejša regija Slovenije)

Preveri, če je to regija, v kateri živiš tudi sama. 

Dokazano je! Ljudje iz TE regije najpogosteje zbolijo za rakom (najnevarnejša regija Slovenije) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2022

Posodobljeni podatki o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah, ki jih je včeraj predstavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), dostopni pa so tudi na spletni strani obcine.nijz.si, razkrivajo zanimive podrobnosti.

Prvi kazalnik, ki v odstotkih kaže, koliko oseb, starih med 25 in 74 let, si je v zadnjem letu umivalo zobe vsaj dvakrat na dan, je pokazal, da imajo najbolj čiste zobe prebivalci obalno-kraške regije, sledita pa ji osrednjeslovenska in koroška regija.

Pri umivanju zob pa so se najslabše odrezali prebivalci posavske regije, katerih odstotek umivanja je bil precej pod državnim povprečjem.

Pri številu na novo ugotovljenih primerov raka, razen nemelanomskega kožnega raka, je precej nad državnim povprečjem (568 na 100.000 prebivalcev) zasavska regija.

Najnižjo stopnjo pojavnosti raka pa beležijo v savinjski regiji. 

Na NIJZ poudarjajo, da v primerjavi z lansko objavo podatkov na ravni Slovenije beležijo izboljšanje kazalnikov zdravja na več področjih. Že četrto leto denimo opažajo manj primerov hospitalizacije zaradi astme pri otrocih in mladostnikih ter možganske kapi.

Zmanjšalo se je tudi število samomorov, in sicer za skoraj štiri odstotke v primerjavi z objavo iz leta 2016.

So pa seveda beležili tudi poslabšanje nekaterih kazalnikov.

Zaradi pandemije se je v skladu s pričakovanju v večini slovenskih občin zvišala stopnja umrljivosti, med drugim se je povečalo število zlomov kolka pri prebivalcih, starejših od 65 let.

Nadaljuje se porast števila novih primerov raka, med katerimi je mogoče opaziti povečanje primerov pljučnega raka in raka dojke.

»Že sedmo leto zapored se v Sloveniji nadaljuje naraščanje bolniške odsotnosti, ki se je opazno povečala v primerjavi z letom 2016,v povprečju za dobre štiri dni nezmožnosti za delo na zaposlenega prebivalca,« izpostavijo na NIJZ.

Zaznali pa so tudi izrazito poslabšanje pri kazalnikih telesnega fitnesa in čezmerne prehranjenosti otrok. 

Povzeto po Aleksandru Brudarju

Preberi še: Te mučijo krči, pa nimaš menstruacije? TO je lahko razlog (bodi pozorna!)

Priporočamo tudi: 5 navad ljudi, ki vedno tako lepo dišijo (OBVEZNO glej št. 4!)