Ne le, da je zelooo zdravo, če boš jedla TO SADJE, boš med vadbo pokurila VEČ maščobe

Mmmm, ga obožuješ tudi ti? 😍 Potem s tem ne boš imela težav!

Ne le, da je zelooo zdravo, če boš jedla TO SADJE, boš med vadbo pokurila VEČ maščobe (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Sadje je v splošnem izjemno koristno za naše zdravje. V večini ima dokaj nizko kalorično vrednost, obenem pa telesu zagotavlja številne pomembne vitamine in minerale. 

Zdaj pa se je izkazalo tudi, da sadje lahko bistveno pripomore k raztapljanju maščobe.

Portal n1info.hr poroča o študiji, v kateri so ugotovili, da borovnice lahko pripomorejo k večjemu "raztapljanju" maščobe med vadbo.

Poleg tega lahko pomagajo pri ohranjanju zalog glikogena, glavnega vira energije v telesu. Zaradi tega lahko prispevajo tudi k daljši in učinkovitejši vadbi.

Se ti po kosilu PREVEČ pogosto zalušta 'NEKAJ SLADKEGA'? Poskusi TO in želja po sladkem bo IZGINILA

Kako borovnice pripomorejo k izgubi maščobe?

Med vadbo naše telo razgrajuje maščobne kisline. Temu pravimo oksidacija maščob. A ko naš trening postane intenzivnejši, se stopnja oksidacije maščob upočasni, telo pa se obrne na zaloge glikogena. Ko raven glikogena upade, telo postane bolj utrujeno, zaradi česar je tudi vadba manj učinkovita.

Borovnice vsebujejo visoko raven antioksidantov, imenovanih antocianini, ki jim dajejo temno vijoličen odtenek. Ravno slednji lahko povečajo tudi oksidacijo oziroma "kurjenje" maščob.

V nedavni raziskavi so udeležence opazovali med običajno vadbo, nato pa so dva tedna vsak dan uživali 25 g prahu gozdnih borovnic, kar je približno enako eni skodelici borovnic v njihovi naravni obliki. Takšna količina vsebuje približno 375 g antocianinov.

Če si po BOŽANJU psa nikoli NE UMIJEŠ rok, potem nujno preberi TO (saj tvegaš te 3 bolezni)

Izkazalo se je, da se je s pomočjo borovnic stopnja oksidacije maščob povečala za 19,7 odstotka pri 20 minutah vadbe, za 43,2 odstotka pri 30 minutah in za 31,1 odstotka pri 40 minutah, kar pomeni, da so udeleženci po zaužitju borovnic pokurili več maščobe. 

Da bi potrdili, da borovnice resnično pripomorejo k kurjenju maščob, bo potrebnih še kar nekaj raziskav, vsekakor pa je to pomembna ugotovitev.

Če si želiš boljše poskrbeti zase, si le privošči borovnice. Tudi, če zaradi njih ne boš pokurila več maščobe, boš telesu zagotovila pomembna hranila, ki pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.

Vir: n1info.hr

Preberi več na Aktivni.si

"Odstranitev maternice je bila najboljša stvar, kar sem jih naredila za boljše spolno življenje" (iskrena izpoved ženske)