Če si po BOŽANJU psa nikoli NE UMIJEŠ rok, potem nujno preberi TO (saj tvegaš te 3 bolezni)

Ojooooj! 😵 Ko boš prebrala to, si boš šla roke umiti kar takoj zdaj - saj veš, za vsak slučaj. 😅

Če si po BOŽANJU psa nikoli NE UMIJEŠ rok, potem nujno preberi TO (saj tvegaš te 3 bolezni) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2023

Če imaš domačo žival, boš pritrdila izjavi, da si zagotovo nisi vedno umila rok, potem ko si se z njo igrala in jo božala. Po prebranem se boš večkrat spomnili na to in verjetno bolje skrbela za higieno, saj tvegaš kar nekaj posledic na zdravje. 

Ukvarjanje s psom ali drugo živaljo deluje terapevtsko in te lahko sprosti, posebej po dolgem dnevu.

Vendar je ključno, da si potem umiješ roke, saj lahko drugače resno ogroziš svoje zdravje.

Neka raziskava iz leta 2009 je celo ugotovila, da bakterije lažje preidejo iz psa na človeka, če si ta ne umiva rok, kot pri spanju v isti postelji. Umivanje rok je še posebej pomembno za ogrožene skupine, ki se lažje okužijo, torej za otroke, starejše odrasle in bolnike s kroničnimi boleznimi. 

O, š*t! Zaradi NEUMITIH spolnih igračk lahko dobiš TO OKUŽBO (in NE govorimo o spolno prenosljivih!)

Takšne higiene bi se sicer morali držati vsi, saj drugače tvegaš naslednje: 

Lahko se okužiš s paraziti

S preprostim dejanjem kot je umivanje rok, lahko preprečiš okužbo s paraziti, med drugim s trakuljo in valjastimi črvi. Čeprav se ti na prvi pogled ne zdi, da se v sijoči in mehki pasji dlaki skrivajo paraziti, je to možno. Samo pomisli: se tudi tvoj pes rad povalja po tleh, ko sta na sprehodu? S tem nase spravi marsikaj, tudi bolhe, klope in pršice. Vse to se preprosto prenese na tvoje roko, in ko se dotaknete obraza, tudi v telo. 

Lahko stakneš bakterijsko okužbo

Ni nenavadno, da pes na sebi lahko prenaša bakterije, ki se potem prenesejo na človeka. Skrivajo se v kožuhu, ustih in črevesju. Med drugim gre lahko za salmonelo, E.Coli in vrsto drugih bakterij. Poesledice, ki jih boš imela, so precej različne, lahko pride do bolezni prebavil, bruhanja, driske, vročine ... Če opaziš kaj nenavadnega, se odpravi k zdravniku. 

Pes ni edini, ki ti lahko nakoplje bakterijsko okužbo. Pazi pri pobiranju iztrebkov, pripravi pasje hrane in igranju s pasjimi igračami - po vsakem opravilu si umij roke. 

Imaš doma ORHIDEJO? Dodaj ji TO sestavino in njene korenine nikoli več ne bodo ZGNILE

Lahko pride do glivične okužbe

Kadar ima tvoj ljubljenček glivično okužbo, npr. lišaje, jih lahko že z božanjem prenese tudi nate. Takšne težave pri njem morda ne boš takoj opazila, saj jo prikriva dlaka. Na žalost lahko z božanjem in potem dotikanjem različnih mest na tvojem telesu glivično okužbo razneseš po celem telesu. 

Dobra novica je, da se tega lahko ubraniš že z milom in mlačno vodo. Nekaj sekund je vredno vložiti v higieno, ki ti prihrani zdravstvene težave. 

Lahko se okužijo drugi ljubljenčki

Nisi edina, ki se lahko okuži po igri s psom. Ogroženi so tudi tvoji drugi psi (če jih imš), ali tvoj pes, ko greš na obisk k prijateljem, kjer imajo ljubljenčka. Med božanjem ene in druge živali si vedno umij roke, da ne boš česa raznesla ne le nase, pač pa še na živali. 

Če si resnična ljubiteljica živali, boš poskrbela tudi za higieno in tistih nekaj sekund za umivanje rok ne bo odveč. 😉

Viri: ScienceDaily, BestLife

Preberi več na Aktivni.si

TRIK: Če boš odeje zložila TAKO, bodo zasedle veliiiko manj prostora (VIDEO)