Imaš doma ORHIDEJO? Dodaj ji TO sestavino in njene korenine nikoli več ne bodo ZGNILE

Če imaš tudi ti doma polno okensko poličko čudovitih orhidej, ti bo tale nasvet prišel še kako prav!

Imaš doma ORHIDEJO? Dodaj ji TO sestavino in njene korenine nikoli več ne bodo ZGNILE (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2023

Kot najbrž že veš, orhideje dobro uspevajo v zelo vlažni zemlji. To pa je tudi pogosti razlog, zakaj številne izmed njih zgnijejo, saj glivične bolezni, ki povzročajo gnitje orhidej, prav tako uspevajo v vlažnih razmerah.

Te bolezni se hitro razširijo, ko je rastlina okužena, in jih je težko nadzorovati, razen če jih zdraviš v zgodnjih fazah okužbe.

Bolezni Phytophthora in Pythium na splošno najprej okužita liste, preden se premaknejo na korenine. Majhne rjave poškodbe na listih se hitro razširijo in povzročijo, da listje postane črno.

Ko bolezni napredujejo, napadejo korenine, korenike in psevdobulbe, dokler cele rastline ne propadejo in odmrejo.

Rhizoctonia je običajno v koreninskem sistemu, vendar lahko okuži tudi listje. Ta gliva se širi, dokler ne obrobi korenin in ubije rastline.

Zaradi teh bolezni večina orhidej zgnije in kaže, kot da jim ni pomoči.

Vendar v tem boju nisi sama, saj imaš nenavadnega zaveznika in to je CIMET!

Cimet je dokazano učinkovit fungicid z minimalnim tveganjem.

Čeprav lahko kupiš komercialne izdelke, ki vsebujejo cimetovo olje, mleti cimet v prahu neposredno iz kozarca začimb prav tako dobro deluje na orhideje.

Zdravljenje

Cimet v prahu lahko potreseš neposredno na obolele dele rastline, vendar mora ohraniti dober stik z rastlinami, da je učinkovit.

Obilno popraševanje ali izdelava razpršil in past, ki pomagajo, da se cimet oprime rastlin, zagotavlja najboljšo pokritost.

Spletna stran American Orchid Society priporoča izdelavo paste iz lepila na osnovi kazeina in cimetovega prahu, ki jo naneseš na rastline.

Lepilo pomaga preprečevati vstop zraka, medtem ko cimet zdravi glivice.

Druga možnost je, da pršilo pripraviš tako, da zmešaš 2 žlici cimeta v pol litra izopropilnega alkohola. To pusti stati čez noč, zjutraj pa mešanico precedi skozi kavni filter in s tekočino poškropi rastline.

Pred nanosom cimeta na tvoje orhideje moraš najprej odstraniti okužene dele rastline.

S steriliziranim rezalnim orodjem odreži ne le oboleli del, ampak tudi del zdrave rasti pod njim, da odstraniš vso okužbo.

Čeprav je cimet učinkovit fungicid za zdravljenje okužb z orhidejami, ni vedno zdravilo za vse, zlasti v napredovalih fazah bolezni.

Številne okužbe lahko preprečiš tako, da svoje orhideje posadite v mešanico, ki temelji na lubju in je ne zalivaš preveč.

Vir: SFGate

Preberi še: Je tvoj KAVČ že čisto pogreznjen od sedenja? Samo TO stvar potrebuješ in bo spet kot nov

Priporočamo tudi: Njamiii! Slastne ocvrte miške, ki so navdušile Masterchef sodnike (RECEPT)