"Odstranitev maternice je bila najboljša stvar, kar sem jih naredila za boljše spolno življenje" (iskrena izpoved ženske)

"Imela sem občutek, da je moje telo ustvarjeno za bolečino, ne za užitek."

"Odstranitev maternice je bila najboljša stvar, kar sem jih naredila za boljše spolno življenje" (iskrena izpoved ženske) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2023

Ko sem teden dni pred načrtovano histerektomijo [odstranitvijo maternice, op. a.] sedela pred svojim kirurgom, so mi v glavi brnela številna vprašanja.

Pri 39 letih, ko sem se odločila za operacijo, da bi pozdravila fibroide in endometriozo maternice, sem kirurga z vnemo spraševala o času okrevanja in o tem, kdaj se bom lahko vrnila na delo.

Nekaterih vprašanj pa si nisem mogla privoščiti izreči na glas. Bo seks po histerektomiji boljši ali slabši? Ali bo operacija vplivala na mojo sposobnost doživljanja orgazma? Se bom brez maternice počutila manj ženstveno?

Nisem bila prepričana, zakaj je bilo toliko vprašanj, povezanih s seksom, saj sem pred operacijo tri leta živela v celibatu. V tridesetih letih me je od pasu navzdol golo videlo več zdravstvenih delavcev kot spolnih partnerjev. Tri tedne na mesec sem krvavela in včasih se mi je zgodilo, da so orgazmi sprožili mučne krče, kar me je odvrnilo od samozadovoljevanja. Imela sem občutek, da je moje telo ustvarjeno za bolečino, ne za užitek.

Pa vendar sem se spraševala, ali bi mi odstranitev organa, ki mi je povzročal toliko bolečine, omogočilo spolno življenje, kakršno si zaslužim.

Poleti 2021 sem se poslovila od maternice in enega od jajčnikov.

Zjutraj po operaciji sem se odpravila na stranišče in opazila, da čeprav sem bila občutljiva, bolečine, ki me je včasih onesposobljala, ni bilo več. Počutila sem se že fizično in psihično lažja.

Ob odpustu sem dobila letak, na katerem je pisalo, da vsaj šest tednov ne smem seksati s penetracijo, vendar v njem ni pisalo ničesar o samozadovoljevanju ali seks igračkah (lepo je vedeti, da državni inštitut za javno zdravje v 21. stoletju še vedno podpira heteronormativno prepričanje, da je edini seks, ki 'šteje', penetracija penisa v vagino).

V Združenem kraljestvu letno opravijo približno 55 000 histerektomij, pri čemer je večina operacij zaradi nerakavih obolenj, kot sta endometrioza in maternični fibroidi. Čeprav bo v življenju operirana vsaka peta oseba z maternico, je informacij o spolnosti po operaciji malo, kar je morda posledica velikega števila moških ginekologov, ki se jim to ne zdi smiselna tema za razpravo.

Medtem ko sem se zdravila, sem se trudila, da bi ponovno spoznala svoje telo.

Prvih nekaj tednov je bil moj libido odsoten, vendar to zame ni bilo nič nenavadnega. Svoje telo sem začela raziskovati pred ogledalom, česar nisem počela že leta. Našla sem nežna mesta, na katera sem pozabila, božala nežno krivuljo pod trebuhom, ki je razvnela moje čute, in s prsti božala notranjo stran stegen, ob čemer so moje telo preplavili mravljinci.

Lucy Rowett, spolna trenerka pri The Lowdown, pravi, da je ključnega pomena, da se med procesom zdravljenja histerektomije povežeš s svojim spolnim jazom, pa naj gre za nošenje perila, v katerem se počutiš seksi, uživanje v erotiki ali nežno masažo vulve: "Glede na to, kako se počutiš, priporočam klitoralne orgazme, če je to mogoče, in počasno samozadovoljevanje, vendar poslušaj svoje telo, saj samo najbolje ve, kaj počne."

Nabavila sem si spolne igračke, vključno z masažnim pripomočkom za klitoris in veliko lubrikanta, saj sem morala, preden sem sploh začela razmišljati o partnerskem seksu, vedeti, kako zadovoljiti sebe.

Mojih prvih nekaj poskusov se je izjalovilo; nisem se mogla popolnoma sprostiti, ker sem se pripravljala na bolečino, ki na koncu nikoli ni prišla. Odstranili so mi maternični vrat, kar je pomenilo, da bom v prihodnosti lahko doživljala le klitoralne orgazme ali orgazme točke G.

Kljub temu sem, ko sem začela eksperimentirati z novimi igračkami, dokaj hitro dosegla intenziven vrhunec, tako da se nisem počutila, kot da bi mi kaj manjkalo.

Mislila sem, da bom nervozna, ko se bom slekla pred novim partnerjem, vendar me je čas, ki sem si ga vzela za ponovno spoznavanje svojega telesa, naredil bolj samozavestnejšo kot kdajkoli prej. Natančno sem vedela, kaj potrebujem, da se vzburim, in ni me bilo strah vprašati. Moje telo je bilo neverjetno in z veseljem sem ga razkazovala.

Partnerski seks je presegel moja pričakovanja s tako intenzivnimi orgazmi, da sem imela občutek, da bom omedlela.

Po začetnem obdobju, ko sem poseksala vse, kar je imelo utrip, sem se umirila in začela raziskovati svojo novo odkrito spolnost z rednim partnerjem.

Po skoraj dveh desetletjih življenja z bolečino, ki je prevzela vse moje življenje, sem na novo spoznala lahkotnost in svobodo ter sprejela željo po spontanem seksu, kadarkoli se mi je zljubilo. In čeprav sem včasih (napačno) mislila, da so igračke namenjene izključno za solo igro, zdaj vem, da so še bolj zabavne, če se v igro vključi še en par rok ...

Spraševala sem se, ali sem edina, ki ima po tako veliki operaciji neverjeten seks, a ko sem se obrnila na Facebookove skupine za ginekološka vprašanja, katerih članica sem bila, sem odkrila, da so v enakem položaju tudi številni drugi.

Michelle, 36 let, je bila ena od dveh tretjin ljudi z endometriozo, ki so imeli spolno disfunkcijo kot del bolezni. Seks je bil boleč in nereden, njena zaščitna posteljnina pa je bila ubijalka strasti. 

"Nič ni seksi na tem, če seksaš na plastični ponjavi," mi je zaupala. Michelle je bila zaskrbljena zaradi svojega spolnega življenja po histerektomiji, a v resnici je bila skrb odveč.

Dva meseca po operaciji se je prvič po dolgih letih počutila resnično vzburjeno. Večino svojega šestletnega zakona ni uživala v penetraciji ali pa si je ni želela.

Nenadoma pa si je obupno zaželela, da bi bil njen mož v njej. Začela sta počasi in negotovo z veliko lubrikanta, vendar ga je že kmalu prosila, da se poseksata kar v vseh prostorih hiše. "Zdaj sem nenasitna; edina težava je, da me on dohiteva!" mi je zaupala.

Raziskave sicer potrjujejo, da lahko histerektomija izboljša spolni odziv in vodi k bolj zdravemu spolnemu življenju.

Dr. Lauren Streicher, avtorica knjige The Essential Guide to Hysterectomy, je v raziskavi za svojo knjigo ugotovila podobne rezultate. Anketirala je 1000 žensk s histerektomijo in ugotovila, da so večinoma menile, da operacija ni vplivala na njihovo spolno življenje. "Za večino ni bilo nobene razlike," pravi. "Toda za tiste, ki so imele pred operacijo med seksom doživljale bolečino ali krvavitev, je bil seks boljši."

Nekatere ženske skrbi, da se bodo brez maternice počutile manj ženstvene, vendar je 41-letna Tracy, ki je imela histerektomijo zaradi fibroidov na maternici, ugotovila prav nasprotno.

"Še nikoli nisem bila tako zadovoljna s svojim telesom. Prvič v svojem odraslem življenju se počutim seksi in samozavestno," mi je priznala. Zaradi močnih krvavitev je bila Tracy izčrpana, seks pa je bilo treba načrtovati "tri dni na mesec, ko sem imela dovolj energije. Zdaj lahko seksam in seksam, kadarkoli si to zares zaželim!"

Kendra Capalbo, licencirana spolna terapevtka in terapevtka za pare, ki je imela histerektomijo pred 40. letom, pravi, da je za zdravo in prijetno spolno življenje po histerektomiji bistvena dobra komunikacija. "Pomembno je tudi, da poskusite nove položaje, saj je lahko tisto, kar je bilo dobro pred operacijo, po njej drugačno. Še ena pomembna stvar je ta, da lahko veliko ženskam, tako je bilo tudi pri meni, dober lubrikant postane najboljši prijatelj. Pomembno se je zavedati, da potreba po lubrikantu ne pomeni, da je ženska manj vredna, temveč da je to le način, kako zagotoviti, da bo seks prijeten za oba partnerja."

Histerektomija je izboljšala vse vidike mojega življenja, saj se je moje telesno in duševno zdravje izjemno izboljšalo.

Iskreno si želim, da bi se operacije opravila že prej. Počutim se kot nova ženska, pomembno vlogo pa je odigralo tudi odlično, zadovoljujoče spolno življenje. Seks po histerektomiji se lahko zdi zastrašujoč in vsak se bo odzval drugače. Toda s časom, pravimi igračkami in dobrim lubrikantom boš morda doživela najboljši seks v svojem življenju.

Po predlogi Catherine Renton

Preberi še: Le TOLIKŠEN odstotek žensk v resnici doživi vrhunec med spolnim odnosom (+ kolikšen je % moških)

Priporočamo tudi: EDINI položaj, ki žensko pripelje do vrhunca v TREH MINUTAH!