TAKO v resnici premik URE vpliva na tvoj spanec (preberi in se pripravi!)

Ufff, obvezno si preberi ta članek, preden boš urine kazalce premaknila naprej!

TAKO v resnici premik URE vpliva na tvoj spanec (preberi in se pripravi!) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Uro bomo premaknili na poletni čas, kar pomeni, da bomo morali urine kazalce premakniti za eno uro naprej.

Ta premik bo jutri, 26. marca, ob 2. uri zjutraj, kar pomeni, da bomo tudi mnogi med nami vrženi iz ravnovesja in bomo potrebovali čas, da se navadimo na spremembo.

Čeprav je premik ure zasnovan tako, da kar najbolje izkoristi dnevno svetlobo in nam pomaga izkoristiti prednosti izpostavljenosti soncu, pomeni tudi, da izgubimo eno uro spanca.

Kljub dejstvu, da poteka ob koncih tedna, da bi zmanjšali motnje, mnogi menijo, da jih premikanje kazalcev na uri lahko vrže iz ritma, poroča Metro.

Že ena motnja v urniku spanja je dovolj, da nastane domino učinek zaspanosti.

Po mnenju strokovnjakov za spanje pri Opera Beds lahko učinki spremembe naše rutine trajajo dlje, kot pričakujemo, vse zahvaljujoč hormonom, ki jih proizvaja naše telo.

Dr. Sue Peacock, glavna zdravstvena psihologinja svetovalka, ki je specializirana za motnje spanja, pojasnjuje: "Melatonin je hormon, ki ga proizvaja epifiza v naših možganih in uravnava naš cikel spanja in budnosti. Sprošča se kot odziv na temo in nam pomaga, da se počutimo utrujeni in pripravljeni na spanje, svetloba pa ga potlači, tako da lahko naše telo, ko smo bolj izpostavljeni dnevni svetlobi, proizvede manj melatonina."

"Premik naše ure na poletni čas lahko včasih povzroči začasno motnjo naših vzorcev spanja, medtem ko se naša telesa prilagajajo novemu urniku. To se lahko poslabša pri tistih, ki so občutljivi na spremembe vzorcev spanja ali imajo obstoječe motnje spanja. Pri nekaterih lahko traja nekaj dni, dokler se raven melatonina ne prilagodi novemu ciklu svetlobe in teme," dodaja.

Da bi se izognila težavam, povezanim s poletnim časom, je najbolje, da se pripraviš vnaprej.

Dr. Peacock predlaga postopno prilagajanje urnika spanja tako, da greš spat in se vsak dan zbudiš 10 do 15 minut prej.

Ne delaj drastičnih sprememb, saj vzdrževanje dosledne spalne rutine uravnava notranjo uro telesa in izboljšuje kakovost spanja. To pravilo velja tudi za vikende.

Preberi še: "Odstranitev maternice je bila najboljša stvar, kar sem jih naredila za boljše spolno življenje" (iskrena izpoved ženske)

Priporočamo tudi: "Sredi seksa sem padla v nezavest in se zbudila na urgenci" (znana igralka o grozljivi izkušnji)