"ZATO se nam zdi OK, da mi varamo, ženske pa ne!" (brutalno iskren zapis moškega)

Kaj pa ti praviš, ali lahko moški upravičeno razmišljajo tako? 🙄

"ZATO se nam zdi OK, da mi varamo, ženske pa ne!" (brutalno iskren zapis moškega) (foto: Unsplash/Ameer Basheer) Unsplash/Ameer Basheer
26. 2. 2023

Pred časom je po Facebooku zaokrožil zapis moškega.

Ta v njem pravi, da ko moški varajo, to počnejo iz potrebe – gre zgolj za seks brez čustev. Ko vara ženska, pa so v to vpletena tudi čustva in posledično se z večjo verjetnostjo zaljubi ter z njim zamenja svojega dosedanjega partnerja.

Odločili smo se, da tej zadevi pridemo do dna, in po spletu pobrskali za dokazom, če to drži ali ne. Te zanima, kaj smo dognali?

Na tem, da je moško varanje veliko bolj "nedolžno" kot žensko, naj bi bilo pravzaprav nekaj resnice. Kot je za spletno stran psychologytoday.com povedal strokovnjak dr. Robert Weiss, naj bi moški lažje ločevali med seksom in intimno povezanostjo.

Za mnoge moške je namreč seks le seks, razmerje pa le razmerje in ni nujno, da se ti dve stvari prekrivata.

Kar pomeni, da moški, ki občasno vara, bo to počel, brez da bi imel kakršnakoli čustva do ljubice, medtem ko to za nezveste ženske zelo pogosto ne velja.

Če povemo drugače; pri ženskah, ki varajo, je običajno vključen tudi element romantike, intimnosti, povezanosti ali celo ljubezni. Moški pa po drugi strani varajo iz preprostega razloga, da zadovoljijo svojo potrebo po seksu, in to brez pretiranega razmišljanja o intimnosti.

Zanje je nezvestoba priložnostno, v prvi vrsti zgolj seksualno, dejanje, ki v njihovih glavah ne vpliva na primarno razmerje, ki ga majo z neko osebo.

Veliko moških pravzaprav celo trdi, da so v svojem razmerju zelo srečni, da imajo svojo partnerko radi, da imajo odlično spolno življenje in da kljub varanju razmerja nimajo namena končati.

Ženske pa pogosto ne delujejo tako. Za večino je namreč občutek intimnosti prav tako pomemben kot seks; včasih celo bolj. Kar pomeni, da ženske ne bodo varale, dokler ne bodo ali nesrečne v svojem primarnem razmerju ali pa začutile intimne povezave z drugo osebo. Katerikoli od teh dveh dejavnikov lahko sicer povzroči razpad razmerja.

Pri moških torej ni nujno, da morajo biti zaljubljeni, da bi v seksu uživali. Pravzaprav jim ni niti pomembno, če jim je oseba sploh všeč; važno jim je, da jih vzburja.

Ta razlika med moškimi in ženskami je najverjetneje rezultat na tisoče let evolucije.

"Ko ženska razmišlja o seksu z moškim, mora razmišljati dolgoročno. Ta proces ni nujno zavesten, ampak prej del podzavestne 'programske opreme', ki se je tekom vseh teh let evolucije razvila, da bi žensko varovala. Seks lahko namreč žensko zaveže k pomembni 'naložbi', ki ji spremeni življenje: nosečnost, porod in več kot desetljetje vzgoje otroka. Vse to zahteva ogromno časa, sredstev in energije. Seks z napačnim moškim lahko vodi do številnih neprijetnih izidov," razlagata raziskovalca Ogi Ogas in Sai Gaddam.

Moški imajo tako manjšo potrebo po pomislekih glede nevarnosti priložnostnega seksa, zato tega notranjega 'detektiva' niso razvili. Včasih varajo zgolj zaradi seksa, četudi so popolnoma srečni v svojem primarnem razmerju.

To je tudi razlog, zakaj je bolj verjetno, da se bo razmerje po moški nezvestobi obneslo v primerjavi z žensko.

Ženske po drugi strani varajo takrat, ko v njihovem primarnem razmerju ni vse v redu in kot takšnega ga pogosto več ni vredno reševati, saj bi predolgo trajalo, da bi se ponovno vzpostavili zaupanje, čustvena intimnost in dolgoročna harmonija.

Kaj pa ti praviš, bi se strinjala z zgornjimi trditvami?

Preberi še: Zapis moškega: "V zakonu gre tako: ali je tvoj partner #1 ali pa nekaj počneš narobe."

Priporočamo tudi: Moški iskreno spregovorili o tem, kako so se počutili PO VARANJU (in zakaj so to storili)