Zapis moškega: "Po 30-ih letih zakona najboljše šele prihaja" (5 napotkov za dolg, srečen zakon)

"Z vami želim deliti ključna dejstva, ki sva jih z ženo odkrila, medtem ko sva si prizadevala ohraniti najin odnos živahen in svež skozi vsa ta leta."

Zapis moškega: "Po 30-ih letih zakona najboljše šele prihaja" (5 napotkov za dolg, srečen zakon) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2021

Z mojo ljubljeno ženo sva letos praznovala 30 obletnico poroke.

Najino popotovanje je bilo fantastično, doživela sva precej vzponov in padcev, ogromno romantičnih trenutkov, pomešanih z nekaj turbulentnimi, veliko veselja in nekaj bolečin izzivov, ampak, če potegnem črto, sva zadovoljna z življenjem, ki sva si ga do zdaj delila.

Kar naprej se čudiva, kako sva si vsako leto bližje, bolj zaljubljena in četudi si je to težko predstavljati, oba čutiva, da najina najboljša leta zakona šele prihajajo.

Menim, da bi tako tudi moralo biti.

A na žalost pogosto vidim, da se zakon dojema kot nekaj, kar gre po medenih tednih le še navzdol. Sovražim slišati pare, kako se spominjajo svojih zgodnjih let sveže zaljubljenosti in žalujejo, kot bi bili najboljši dnevi mimo. Še bolj so me razočarali številni pred kratkim prebrani članki, ki pravijo, da se je meja, ko naj bi se razšlo največ parov, s 7 let spustila na 3.

6 stvari, ki jih spoznaš, ko se zaljubiš v NAPAČNO osebo

Ali so torej manj pogosti seks, več prepirov, slabša komunikacija in postopno oddaljevanje resnično neizogibni? Ali je res vprašanje časa, kdaj se bodo pari sprijaznili s tem, da so konec koncev le "dobri sostanovalci" in nič več?

Jaz pravim NE.

Ne glede na to, ali sta skupaj šest mesecev ali šest desetletij, popolnoma možno je, da bo vajina prihodnost polna vznemirjenja, strasti in odličnega potenciala.

Zato bi želel z vami deliti ključna dejstva, ki sva jih z ženo odkrila, medtem ko sva si prizadevala ohraniti najin odnos živahen in svež tekom vseh 30 let.

1. Na preteklost se ozirajta s hvaležnostjo.

Spoštujta drug drugega in ljubezen, ki si jo delita ter življenje, ki sta ga ustvarila skupaj – v dobrih in slabih trenutkih. Ostanita hvaležna drug za drugega in se opominjajta na razloge, zakaj sta sploh pristala skupaj. Hvaležnost vama pomaga, da ostajata osredotočena na to, kaj je v vajinem razmerju dobro in vaju varuje pred kopičenjem zamer.

Se želiš v novem letu spet ZALJUBITI? Naredi TO (nasvet parov, ki so našli SREČO)

Hvaležnost je navada, ki jo je treba negovati. Kaj hitro namreč najdemo kakšno težavo, manjkajočo komponento v razmerju ali pa za svoje nezadovoljstvo krivimo drugo osebo. A vendar lahko popolnoma obrnemo zadevo, v kolikor razmišljamo pozitivno in na dnevni ravni partnerju damo vedeti, za kaj smo v razmerju hvaležni.

2. Na prihodnost se ozirajta s pričakovanjem.

Seveda je odlično imeti lepe spomine na to, kako je bilo nekoč, a vendar se nikakor ni zdravo oklepati idealizacije, kako bi lahko bilo življenje boljše, če bi se vrnili v preteklost. Namesto tega se raje odločita zmeraj verjeti, da najboljše šele prihaja. Ne glede na to, ali so za vama slabi ali dobri časi, pričakujta, da bo prihodnost najboljše, kar se vama je kadarkoli zgodilo.

Namreč, popolnoma možno je, da bo vajino razmerje še bolj polno strasti, globje intimnosti, novih ravni zaupanja in neskočno pustolovščin, kakršnih še nista doživela. Le odločita se to sprejeti z odprtimi rokami.

3. Drug na drugega se ozirajta nesebično.

V kolikor si navajena na to, da je za tvojo srečo odgovoren tvoj partner, se moraš definitivno to odgovornost naučiti prevzeti nase. A vendar ne pozabi, da v kolikor meniš, da gre v zakonu večinoma le za tvoje pravice in koristi, boš na dolgi rok ostala nezadovoljna in razočarana (seveda velja tudi obratno).

TEH 18 znakov POTRJUJE, da bi se s svojim izbrancem morala POROČITI

Po drugi strani pa, v kolikor vidiš svoj zakon primarno kot priložnost za to, da partnerja nesebično ljubiš in si pripravljena biti radodarna, kolikor je le v tvoji zmožnosti, bo vajin zakon še dolgo ostal trden, vidva pa (vedno bolj) povezana.

Ne verjemi govoricam, da je za razmerje potrebno 50/50. Raje se odločita za 100/100, pri čemer se nihče od vaju ne drži nazaj in daje drugemu vse, kar ima za ponuditi.

4. Nase glejta objektivno.

Vsako zdravo razmerje se skozi čas razvija in spreminja. V kolikor si želita ohraniti trden zakon, se morata biti pripravljena razvijati in spreminjati skupaj z njim.

Ljudje ne maramo sprememb, a vendar se bodo te zgodile, če bosta to želela ali ne. Vedno sta lahko še boljša, in to velja tudi za vajin zakon. Ne glede na to, kako dober je ta, bo zmeraj obstajalo nekaj več, in da bi to dosegla, se bosta morala spremeniti (in zrasti) tudi sama. A vendar pri tem ne pozabita na to, kdo sta v resnici.

5. Pogosto se ozrita na vajino razmerje.

Ohranita na široko odprte oči in srce za vse, kar se dogaja v in med vama ter okoli vaju. Ne pozabita se redno vprašati: "Kako nama gre?" in "Ali od mene potrebuješ česa več?"

Gojita v sebi hvaležnost in se borita proti sebičnim mislim. Zmanjšajta negativna čustva in gojita tista pozitivna, kot sta ljubezen in sočutje. Ostanita v sozvočju z vajinim seksualnim razmerjem, dolivajta olje na ogenj vajinih hrepenenj in strasti. Spoznajta, da je tisto, kar se oziroma kar se ne dogaja med rjuhami, pogosto odraz preostalih vidikov zakona. Poskrbita, da vajino duhovno razmerje ostane trdno.

Po predlogi Scotta Meansa

Preberi še: "Svojemu možu pogosto lažem, saj ga ne želim prizadeti, in to je razlog" (iskrena izpoved ženske)

Priporočamo tudi: "Noseča sem, vendar ne s svojim možem" (iskrena izpoved Slovenke)