Hudo! TO VSE se dogaja v tvojih možganih, ko doživljaš ORGAZEM (video)

Uau, bi si mislila?

Hudo! TO VSE se dogaja v tvojih možganih, ko doživljaš ORGAZEM (video) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2020

Vsi vemo, da je občutek božanski, ampak kaj se v resnici dogaja v naših možganih, ko doživljamo orgazem?

"Um je najbolj mogočen seksualni organ," pravi seks terapevtka in nevroznanstvenica dr. Nan Wise.

V videu, ki ga najdeš na dnu članka, razkriva, kaj vse se zgodi med orgazmom – od tega, kako naši možgani zaznajo užitek, do zdravstvenih koristi, ki se skrivajo za velikim "O". V nadaljevanju povzemamo njene besede.

Kaj se v možganih zgodi, ko doživljamo orgazem?

Definitivno gre za kombinacijo mišic in živčnih informacij, običajno iz genitalij, ki jih možgani zaznajo. S tem, ko nevroni postajajo vedno bolj aktivni, se v možgane steka vedno več kisika in krvi. To (na kratko povedano) sproži orgazem.

Kot pravi dr. Wise, temu sledi tista poznana izkušnja sprostitve, ki pride skupaj s krčenjem medeničnega dna in mišic v telesu, to pa pogosto spremljajo najrazličnejši zvoki in saj-veš-kakšen izraz na obrazu.

Kako naši možgani prepoznajo seksualno stimulacijo?

Občutki se nahajajo v različnih, a prepletajočih se mestih, ki se imenuje genitalna senzorična skorja (oziroma, kot mu pravi dr. Wise, genitalni "možgani"). Naša telesa so narejena tako, da občutja ob dotiku kože pošljejo do tistega mesta v možganih, ki predstavlja celotno telo, tj. senzorične skorje.

Preberi še:

Zakaj se po orgazmu počutimo prijetno?

Pri sproščanju hormonov, kot je serotonin, endorfinov in ostalih spojin vsa ta mesta postanejo močno vzdražena z visokim nivojem seksualne stimulacije in orgazma.

Posledično, kot pravi dr. Wise, nastane tam neke vrste "koktajl hormonov". Poveča se raven dopamina (ki je odgovoren za boljše razpoloženje, več energije). Med seksualno stimulacijo in orgazmom možgani izločajo ogromno različnih hranljivih snovi, kar daje našemu telesu prijeten občutek.

Smo zaradi orgazma bolj zdravi?

Orgazem pozitivno vpliva na naše zdravje v tem smislu, da se ob tem poveča pretok krvi in kisika v možgane. Hkrati pride tudi do sproščanja že prej omenjenih endorginov in nevropeptidov užitka (to so signalne molekule nevrona, ki vplivajo na možgane in telesne funkcije), ki izboljšajo naše počutje.

"Sama nikoli ne govorim o 'doseganju orgazma', saj se to sliši, kot da moramo resnično trdo delati, da ga dosežemo. Raje rečem, da ga doživimo. In rekla bi, da imajo orgazmi veliko boljše možnosti, da nas najdejo, ko smo resnično pozorni na senzacijo," zaključuje dr. Wise.

Tukaj si lahko ogledaš še celoten video:

Zelo zanimivo, kajne? 😉

Preberi še: Moški ODKRITO: "Takšen okus in vonj imajo v resnici VAGINE" (če si se morda spraševala)

Priporočamo tudi: S takšno osebo bo tvoj SEKS najboljši (glede na tvoje znamenje)