Se trudiš ZANOSITI? To je najboljši MESEC za spočetje (in to najslabši)

Hmmm, tole pa je zelo zanimivo razkritje! 🤯

Se trudiš ZANOSITI? To je najboljši MESEC za spočetje (in to najslabši) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2023

Raziskovalci z Univerze Indiana so od leta 2005 do 2009 spremljali več kot 270.000 nosečnosti in ugotovili, da datum spočetja očitno vpliva na potek nosečnosti

Zanositev pozimi ima prednosti

Glede na to je najboljši mesec za zanositev december. 

Prezgodnji porodi in spontani splavi so bili najmanj pogosti pri nosečnicah, ki so spočele decembra. Po mnenju znanstvenikov bi lahko pri tem pomembno vlogo igral vitamin D

Vitamin D se v koži tvori z izpostavljenostjo sončnim žarkom. Če se nosečnost začne pozimi, bo dojenček v drugi polovici nosečnosti bolje oskrbljen s tem pomembnim vitaminom. 

Poleg tega je nizka obremenitev s pesticidi pozimi prav tako soodgovorna za boljši potek nosečnosti. Raziskovalci študije verjamejo, da lahko kemikalije v okolju negativno vplivajo na plodnost.

"Noseča sem, ampak ne s svojim možem" (iskrena izpoved Slovenke)

In "najslabši" mesec? 

Po drugi strani pa je bilo tveganje za prezgodnji porod in spontani splav povečano pri nosečnicah, ki so spočele poleti. 

Junij se zdi tako "najnevarnejši" mesec za spočetje. 

Med nosečnostmi, ki so bile vključene v študijo, je bilo pri spočetih junija najmanj možnosti za preživetje. Poleg tega so bile v teh nosečnostih pogostejše malformacije enega ali več organov.

Podobne rezultate so pokazale tudi prejšnje študije. Raziskovalci z Univerze Cambridge so denimo dokazali, da so dojenčki, ki so rojeni julija ali avgusta močnejši in bolj zdravi v primerjavi s tistimi, rojenimi pozimi. 

Seveda mesec spočetja ne igra največje vloge! Zato znanstveniki opozarjajo, da rezultatov ne gre precenjevati oziroma ob tem ne smemo pozabiti na druge pomembne dejavnike, ki lahko vplivajo na potek nosečnosti in zdravje otroka. Kot je denimo gibanje in prehrana, ki ima med nosečnostjo bistveno večji vpliv na zdravje otroka kot čas spočetja.

Preberi več na Aktivni.si

Si vedela? Te lastnosti si podedovala od MAME in te od OČETA