KOLIKO spolnih odnosov moramo v resnici imeti, da bi spočeli otroka? (Ammm ... kaj?!)

S seksanjem naredimo otroka, to vsi dobro vemo. A v nadaljevanju se stvari nekoliko zapletejo: kako pogosto in kdaj moramo v resnici seksati, da bi spočeli otroka?

KOLIKO spolnih odnosov moramo v resnici imeti, da bi spočeli otroka? (Ammm ... kaj?!) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2023

Pri nekaterih parih se spočetje zgodi že po prvem poskusu, pri drugih pa šele po določenem času, ki včasih tudi zahteva zdravstvene posege.

Zakaj je tako?

Trajanje ženskega cikla, čas seksa, kvaliteta sperme, hormoni in biološko okolje – vse to ima velik vpliv. Včasih se vsi ti dejavniki združijo in ustvarijo popolne pogoje za spočetje, drugič ne.

Če se torej trudita spočeti (ali pa ravno nasprotno), morata vedeti naslednje.

"Zanimivo je, da ko se par trudi zanositi, lahko to traja dlje časa, pri tistih, ki se ne trudijo, pa je dovolj en (pravi) trenutek, da pride do nenačrtovane nosečnosti", je za spletno revijo Brides povedala ginekologinja in porodničarka dr. Lakeisha Richardson.

Če verjameš ali ne, zanositi ni tako enostavno, kot si morda misliš. V resnici mora biti izpolnjenih kar nekaj pogojev za uspešno ugnezditev. To je odvisno od ovulacije ženske, kvalitete sperme in zdravja okolja.

Torej, kolikokrat moramo seksati, da bi spočeli?

Po besedah dr. Richardsonove bi morale v povprečju "ženske seksati vsaki drugi dan znotraj plodnih dni." Kot pravi, med njimi vlada napačno prepričanje, da se ovulacija začne na 14. dan, v resnici pa je to odvisno od dolžine samega cikla vsake posameznice. Razlika je namreč, če imaš 25, 28 ali 35 dolg cikel.

"Imejte redne spolne odnose takoj po koncu cikla (tj. koncu menstruacije), nato pa med 10 in 20 dnevom vsaki drugi dan."

Če se boš držala pravila "na 14. dan", obstaja verjetnost, da boš zgrešila ovulacijsko okno in boš v tem ciklu neuspešna.

Presenečenje: preveč seksa ima lahko ravno obraten učinek!

"Moški potrebujejo 24 ur za obnovitev števila njihovih spermijev," pravi dr. Richardsonova. "Preveč seksa je lahko zato kontraproduktivno." Zapomni si, da lahko sperma, ko je enkrat znotraj maternice, tam preživi 48 do 72 ur.

Za konec pa še nasvet.

Vse skupaj je lahko za marsikoga zelo stresno, stres pa lahko zviša možnost neplodnosti zaradi višje ravni stresnega hormona kortizola.

Zato je najbolje, da se s spočetjem ne obremenjujeta (preveč) in se ob tem le zabavata! Bodita spontana, romantična in ne pozabita na predigro! ;)

Preberi še: Vajin spalni položaj razkriva ČUSTVENO raven vajine LJUBEZNI

Priporočamo tudi: 5 napak, ki jih nikoli (ampak res nikoli!) ne naredi pri tašči