Kaj pomeni, če se tvoj dragi ne šopiri s teboj po družbenih omrežjih? (iskren zapis moškega)

18. 2. 2024 | Vir: Cosmopolitan
Kaj pomeni, če se tvoj dragi ne šopiri s teboj po družbenih omrežjih? (iskren zapis moškega) (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ko na njegovem Instagramu manjka - ona.

"Začelo se je z označevanjem romantičnega statusa na Facebooku in opcija 'It's complicated' (situacija je zapletena) je postala brezčasen meme, kjer sta partnerja, med katerima je odnos menda nekoliko bolj zapleten, lahko v neskončnost debatirala o odtenkih njunega posebnega odnosa, medtem ko je vsem drugim bilo precej jasno, da zadeva še zdaleč ni komplicirana – eden v paru je zaljubljen, drugi ni, še vedno pa seksata. Nič kaj komplicirano.

Od tod se je potem analiza odnosov le še bolj vezala na vtis, ki ga par ustvarja na družbenih medijih. Posledično je sledilo precej logično vprašanje količine objav partnerja na lastnem profilu na Instagramu, predvsem s stališča deklet in tega, koliko jih njihovi izbranci kažejo po svojih profilih. Pa začnimo takole – na koga bi stavila, da je v zdravem odnosu: na predanega romantika, ki ima svojo izbranko nalimano ob sebi kar v profilni fotki, ali na frajerja, ki svoje bejbe nikoli ne kaže na spletu in ima za družbo na fotografijah vedno samo svojega psa in sveže opran avtomobil?

Pravilnega odgovora ni – oba sta lahko v zdravem ali kilavem odnosu. Nihče od njiju namreč ne počne nič narobe, a kot mi je bilo dano na znanje, se dekleta precej obremenjujejo s tem, koliko jih njihov izbranec objavlja na Instagramu in kaj količina objav oznanja glede njihovih odnosov. "Me ne mara, ker nisem na nobeni fotografiji na njegovem Instagramu?" In: "Se me sramuje?" Ali celo: "Me skriva, ker ima še druge?" Ideja, da te fant ne objavlja na Instagramu zato, ker te skriva pred resnim dekletom ali celo ženo, se sicer sliši kot zanimiva zagonetka iz kakšne povprečne Netflixove serije, ampak hudo dvomim, da se povprečnemu moškemu ljubi igrati dvojne skrivalnice na treh različnih družbenih medijih. Kolikor mi je znano, ljubice največkrat vedo ali vsaj slutijo, da so (samo) ljubice. Bolj verjetne razlage, zakaj te tvoj dragi ne objavlja na Instagramu, Facebooku in še kje drugje, se skrivajo v naslednjih razlogih.

Zasebnost

Večina moških družbenih medijev ne uporablja za razkrivanje podrobnosti iz svojih zasebnih življenj. Če že, jim je to večkrat platforma za deljenje kakšnih bedastih šal ali neverjetnih odkritij (glej, korenje v obliki penisa, ali glej, popolnoma 'zglancan' električno zelen lamborghini sredi milanskih ulic, ali glej, pivo v orošenem kozarcu), zasebno pa raje zadržijo stran od lakomnih oči javnosti. In izbrano dekle vsekakor spada v sfero zasebnega. "Moja punca ni orodje za pridobivanje moje socialne verodostojnosti," je morebiti najbolj smotrn odgovor, ki sem ga dobil od kolega, ko sem ga pobaral o tej dilemi.

Dejstvo je, da smo moški precej bolj rezervirani, ko je govora od deljenju fotografij iz zasebnega življenja na spletu. "Nimam potrebe, da drugim kažem, s kom sem v razmerju ali da sploh sem v razmerju, ker tudi nimam potrebe, da jim kažem sebe ali stvari, ki jih počnem. Koga to zares briga," še doda omenjeni kolega. Menim, da je prav to odsev morda celo najpogostejšega mnenja o objavljanju česarkoli na družbenih medijih – preprosto nepotrebno.

Shutterstock

Strah pred osramotitvijo

Brez skrbi – ta osramotitev ni povezana s tem, kako si ti videti ali kdo ti si ali kaj počneš. Gre za strah, ki izvira iz neke ponotranjene moške samoohranitvene težnje. Moški ponos, moški ego, tudi njegov ugled so ves čas izpostavljeni bojazni pred minljivostjo. To je vendarle njegova celotna javna podoba. In vse to je na tnalu, če se moški odloči posvetiti del svojih spletnih objav izbranki, s katero bosta morda čez nekaj mesecev odkrila, da nista za skupaj. Kaj potem? Če jo je objavljal pogosto, bo dalo vtis, da je bil bolj zagret za ta odnos kot ona in je potegnil ta kratko. Obenem je treba potem drsati po profilu zelo daleč nazaj in brisati skupne in njene fotografije. Kar spet izpade patetično, celo zamerljivo, ampak kaj hočeš – noben moški noče nepripravljen začeti novega razmerja in potem opravičevati, zakaj njegova bivša še vedno smeti njegov profil na Instagramu. Je pa lahko ta čistka hkrati tudi zelo boleča, ko te vsaka fotografija spomni, da je šlo po zlu nekaj, o čemer si sam zelo intenzivno verjel. In to tudi glasno oznanjal.

Skupaj raje 'IRL'

Menda tam zunaj, v divjini vsakdana, obstajajo tudi tisti zdravi pari, ki skupne trenutke preživljajo brez neprestanega prčkanja po telefonu. Ti pari v bistvu pozabijo na telefon, ko so skupaj, in jim ideja, da bi kar naprej ustvarjali neke fotografije, niti ne pade na pamet. Nekateri pravijo temu čuječnost, marsikdo bi dodal, da je verjetno le naveličanost vseh dražljajev iz družbenih medijev. "V bistvu niti nimava kaj dosti skupnih fotografij, ker sva navajena, da ne uporabljava telefonov, kadar sva skupaj. Saj so klici in sporočila in te zadeve, ampak to, da bi delala selfije ali kaj podobnega, nama niti ne pade na pamet," pove mlajši (mislim, da šteje okoli 24 let) sodelavec, ki je sicer precej utečen digitalni nomad in preždi kar nekaj časa na internetu. Očitno noče še več tega sveta po tem, ko je končno s svojo drago.

Preveč objav?

Kaj pa, če on njo pogosto objavlja? Kdo bi rekel, da celo prepogosto. Z nekaj brskanja po psiholoških žurnalih razkrije, da je stroka precej enotnega mnenja v sklepu, da pretirano objavljanje odnosa na družbenih medijih ni zdrava praksa, čeprav morda na prvi pogled visoka frekvenca takšnih objav daje ravno obraten vtis. "Poglej, kako sta nonstop srečna," bi si verjetno zamomljala, ko bi v enem dnevu ugledala že njuno šesto skupno fotografijo. V resnici je ozadje takšnega početja precej bolj majavo. Kot je zapisano v eni od študij tovrstnih objav, ki so jo izvedli na univerzi v Chicagu, so pogoste objave, s katerimi se javno razkazuje odnos, običajno znank negotovosti enega ali obeh partnerjev glede dejanskega stanja odnosa. Torej – če bi on kar naprej objavljal fotografije tebe ali vaju skupaj, bi lahko to pomenilo, da upa, da bo s tem sebi (in drugim) dokazal nekaj, kar morda ve (ali čuti), da ni resnično. Je potem morda vseeno bolje, če te nikoli ne objavi in ti svojo predanost raje pokaže v tem, bolj oprijemljivem svetu, kajne?

Avtor: D. H.

Morda te zanima še: Psihoterapevti razkrivajo, da obstaja ena beseda, ki močno uničuje vajin odnos

Preberi tudi: Kako negovati zvezo, da se je ne naveličata? Nasveti, ki vama bodo polepšali (in podaljšali) razmerje

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ