"Punca je čisto izgubila zanimanje za spolnost, in to je bil razlog" (preberi, če doživljaš podobno)

Ta resnična zgodba Slovenca lahko reši vajine težave v spalnici. Preberi, tole!

"Punca je čisto izgubila zanimanje za spolnost, in to je bil razlog" (preberi, če doživljaš podobno) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2022

"S punco sva skupaj že kar nekaj časa. Imava majhnega otroka starega štiri leta. Oba sva v najboljših letih (33). Včasih je bila ona vedno za seks, zadnje čase pa se ga zelo izogiba. Pravi da noče prevečkrat, in da ji je najbolje približno enkrat na teden. Jaz pa bi vsak dan. Ni mi težko počakati nekaj dni, ampak enkrat na teden mi je pa res premalo. Opažam tudi, da se ne želi več strastno poljubljati in tudi med seksom je bolj odsotna. Sem skoraj popolnoma prepričan, da me ne vara. Bi me moralo skrbeti?"

Ko se tvoja potreba po seksu ne ujema s partnerjevo, lahko pride do trenj, občutkov nezaželenosti in zelo hitro se začneš spraševati, če si mu sploh še privlačna. To je še posebej res, če si prej s svojim dragim seksala zelo pogosto. 

Želja po seksu temelji na kompleksni interakciji mnogih stvari, ki vplivajo na intimnost, vključno s fizičnim in čustvenim počutjem, izkušnjami, prepričanji, življenjskim slogom in tvojim trenutnim odnosom. 

Če imaš težave na katerem koli izmed teh področij, lahko to vpliva na tvojo željo po seksu. Kaj točno torej vpliva na naš seksualni apetit?

TAKO boš svoj libido v hipu dala v višjo prestavo (+ najpogostejši VZROKI za padec)

Fizični vzroki

Številne bolezni, telesne spremembe in zdravila lahko povzročijo nizek spolni nagon, vključno z:

 • Spolne težave. Če te med seksom boli ali pa ne moreš doseči orgazma, lahko to zmanjša tvojo željo po seksu.
 • Bolezni. Številne nespolne bolezni lahko vplivajo na spolni nagon, vključno z artritisom, rakom, sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom, boleznijo koronarnih arterij in nevrološkimi boleznimi.
 • Jemanje zdravil. Znano je, da določena zdravila na recept, zlasti antidepresivi, zmanjšajo spolni nagon.
 • Življenjske navade. Kozarec vina te lahko spravi v razpoloženje, vendar lahko preveč alkohola vpliva na tvoj spolni nagon. Enako velja za ulične droge. Kajenje zmanjša pretok krvi, kar lahko zmanjša vzburjenje.
 • Utrujenost. Izčrpanost zaradi skrbi za majhne otroke ali ostarele starše lahko prispeva k nizkemu spolnemu nagonu.

Hormonske spremembe

Spremembe ravni hormonov lahko spremenijo tvojo željo po seksu. To pa se lahko zgodi med:

 • Menopavzo: Med prehodom v menopavzo se raven estrogena zmanjša. To ti lahko zmanjša za zanimanje za seks in povzroči suho vaginalno tkivo, kar povzroči boleč ali neprijeten seks. Čeprav ima veliko žensk med menopavzo in pozneje še vedno zadovoljiv seks, imajo nekatere med to hormonsko spremembo zaostajanje libida.
 • Nosečnostjo in dojenjem: Hormonske spremembe med nosečnostjo, takoj po porodu in med dojenjem lahko zavirajo spolni nagon. Utrujenost, spremembe v telesni podobi in pritiski nosečnosti ali skrbi za novega otroka lahko prav tako prispevajo k spremembam tvoje spolne želje.

Lahko pomanjkanje seksa sproži zgodnjo menopavzo? Strokovnjaki pravijo ...

Težave v zvezi

Za mnoge ženske je čustvena bližina bistven uvod v spolno intimnost. Težave v tvojem razmerju so torej lahko glavni dejavnik za nizek spolni nagon. Zmanjšano zanimanje za seks je pogosto posledica stalnih težav, kot so:

 • Pomanjkanje povezave s partnerjem
 • Nerešeni konflikti ali prepiri
 • Slaba komunikacija o spolnih potrebah in preferencah
 • Težave z zaupanjem

Psihološki razlogi

Tvoje stanje duha lahko vpliva na tvojo spolno slo. Obstaja veliko psiholoških vzrokov za nizek spolni nagon, vključno z:

 • Težave z duševnim zdravjem, kot sta anksioznost ali depresija
 • Stres, kot je finančni stres ali delovni stres
 • Slaba telesna podoba
 • Nizka samozavest
 • Zgodovina fizične ali spolne zlorabe
 • Prejšnje negativne spolne izkušnje

Razlogov za nizek libido je res veliko, a je včasih čisto dovolj, da spremeniš svoj življenjski slog, poskusiš kakšen nov spolni položaj (69 nikoli ne zastari), ali pa je morda zdaj pravi trenutek za nakup tistega pregrešno dragega vibratorja, ki si ga videla zadnjič.

"Do svojega 22. leta sem hlinila orgazme, in TO je razlog, zakaj sem jih NEHALA" (iskrena izpoved)

Vir: Mayo Clinic