Pretresena Slovenka: "Sestra pokojnega moža želi moj zaročni prstan!"

Kaj praviš, ima prav ali nikakor ne? 😳

Pretresena Slovenka: "Sestra pokojnega moža želi moj zaročni prstan!" (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2022

"Skupaj sva bila 6 let, od tega 2 leti poročena, brez otrok. Mož je zaradi bolezni umrl eno leto in pol nazaj. Pred kratkim me je kontaktirala noseča svakinja, ki želi, da ji dam svoj zaročni prstan, ki je bil last moževe none. Pravi, da želijo prstan obdržati v družini.

Prstan še vedno nosim skupaj s poročnim in ga nikoli nisem snela. Ne želim ga vrniti. Kaj bi vi naredili?" se je po pomoč na slovenski forum obrnila ženska.

Raziskava: Osebe s TO domačo živaljo najpogosteje varajo (+ s TO najmanj)

Preberi, kaj so ji svetovale nekatere uporabnice:

1. "Po tvoji smrti ga komot lahko dobi – to ji lepo prijazno obrazloži. Tebi ga je dal tvoj pokojni mož. Saj ni vajin zakon razpadel – verjetno bi še sedaj trajal, če tvoj mož ne bi bil pokojni. Druge je, če bi vajina zveza razpadla zaradi prešuštva ali pa nevzdržnosti drug z drugim. Verjetno si tudi do smrti stala možu ob strani in skrbela zanj ... In je lep spomin nanj. Ko te več ne bo, ga dobijo pa nazaj."

2. "Osebno mislim, da bi ga vrnila. Glede na to da je družinska zapuščina.
Bi mi bilo pa hudo. Mogoče bi ga dala nečaku/nečakinji ob rojstvu?"

3. "Mislim, da bi ti morali pustiti prstan vsaj za nekaj let in ti tako olajšati žalovanje. Če boš sčasoma prebolela in morda celo spoznala novega partnerja (verjetno si še mlada), jim prstan vrni."

4. "Bi ga vrnila, a bi mi ostal grenak okus in s to družino ne bi želela imeti več stika. Tudi ti si del družine, tebi ga je podaril mož, ker ti je zaupal, te vzel za svojo, vključil v družino. Veliko ti pomeni, upravičila si izkazano zaupanje.
Zahteva te sestre se mi zdi zelo neempatična, milo rečeno. Zahtevati nazaj iz ljubezni dano darilo, ker ti je umrl mož, se mi zdi sramotno!"

5. "Hmmmm – ja, piše, da nimata skupnih otrok ... Torej ni krvnih potomcev po njemu. Tukaj pa je mali 'haklc': po njegovi liniji torej njegovih potomcev, ki bi jim pripadal ta prstan, [ni, op. a.], tako prioritetno rodbinski zaročni prstan none pripada sedaj otrokom te svakinje ...

Ona bi bila še naprej članica te familije – hipotetično, če bi imela z bivšim možem skupne potomce. Zato je pa njena svakinja tako 'vztrajno zahtevna' glede familijarega prstana. In ja, načeloma familijarni prstan pripada krvnim potomcem. Avtorica pa krvna potomka ni."

Naša novinarka, ki se je pravkar razšla s fantom, razkriva preprosto STVAR, ki ti bo 100% zacelila srce

Nam pa se je najbolj dopadel ta odgovor:

"Govora je o zaročnem prstanu, ki je bil hkrati tudi rodbinski prstan. Avtorica drugega zaročnega prstana nima.

Fair play in osnova kulture je, da se nobeni vdovi ne vleče zaročnega in poročnega prstana s prsta, ampak se vsaka ženska v takem primeru sama odloči, kdaj ju bo snela, če sploh kdaj.

Nadalje je neokusno tudi, da zaročni prstan avtorice v času njenega življenja nosi katerakoli druga ženska, če se avtorica s tem izrecno ne strinja. Tu gre enostavno za osnovno oliko in spoštovanje do avtoričinega zakona in njenih čustev do pokojnega moža ter simbolnega pomena tega prstana. Samo totalni čustveni invalid in sebičnež brez empatije ne zmore razumeti, kaj ta prstan avtorici pomeni.

Če gre svakinji res samo za to, da prstan ostane v rodbini, ne bi smela imeti problema s tem, da se prstan v njihovo družino vrne po avtoričini smrti oz. ko se bo ona za to odločila. Ampak meni se bolj zdi, da bi ga svakinja rada sama nosila. Kar je pa, kot sem že napisala, popolnoma neprimerno in tudi žaljivo tako do avtorice kot do njenega pokojnega moža, saj je imel ta prstan zanju poseben pomen in čustveno vrednost. Bo morala svakinja pač preboleti, da ga njena babica ni namenila njej, da ga ona ne bo nosila nikdar, ga bodo pa enkrat kasneje dobili njeni potomci."

Kaj pa o tem misliš ti?

"Kljub temu da bi se rad ločil, želi, da še naprej redno seksava" (klic na pomoč ženske)