Najnovejša raziskava: V zadnjem času močno poraslo število razhodov - raziskovalci zdaj odkrili RAZLOG

Se tudi tebi zdi, da je v zadnjem obdobju šlo ful parov narazen? Raziskovalci razkrivajo ...

Najnovejša raziskava: V zadnjem času močno poraslo število razhodov - raziskovalci zdaj odkrili RAZLOG (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2023

Pozabi na t. i. 'cuffing season', obdobje, ko se samski podajo v aktivno iskanje svoje druge polovice, s katero bi (vsaj za kratek čas) preživeli hladnejše mesece.

Podatki podjetja eHarmony namreč kažejo, da se trenutno razhaja več kot četrtina (26 %) samskih, pri čemer je, kot so zapisali v poročilu Dating Diaries, delež najvišji med generacijo Z (37 %).

Do katere starosti je 'normalno' biti devičnik? (Odgovarjajo tisti, ki so na *trenutek* čakali nekoliko dlje)

Si vse do danes tudi ti živela v prepričanju, da so hladnejši meseci idealen čas za ustalitev, pa čeprav kratkotrajno? Zakaj potem prav zdaj gre toliko parov narazen?

Razlogi za razhod so različni.

(Sveže) samski pripadniki generacije Z so razkrili, da so glavni razlogi za razhod s partnerjem pomanjkanje komunikacije (48 %), oddaljevanje (38 %) ter prevara in nezvestoba (33 %).

Laurel House, strokovnjakinja za razmerja iz podjetja eHarmony, pravi, da je jesen kljub večletnemu stereotipu pravzaprav najboljši čas za razhod.

"Pari, ki so se vrnili s poletnih počitnic, zdaj razmišljajo, kaj resnično potrebujejo in želijo od življenja in ljubezni, kar ustvarja letošnjo razhodov," pojasnjuje.

K temu naj bi prispevale tudi situacije, ko ena ali obe strani kljub rednemu druženju in zmenkom podobnim aktivnostim ne vesta, kakšen je njun status razmerja.

Nedavna raziskava: Pari, ki so se spoznali na tak način, se 6x pogosteje ločijo

"Generacija Z je generacija brez drame. Navadno so sproščeni, izogibajo se konfliktom in se včasih zdijo nezavezujoči," pojasnjuje Houseva.

T. i. 'situationship' je zadnja leta v porastu.

"Da bi se izognili drami, se mnogi pripadniki generacije Z odločijo za 'kvazirazmerje'," dodaja strokovnjakinja.

Realnost novodobne ljubezni: So trimesečna kvazirazmerja postala nova norma?

Razumljivo je, da nekateri pripadniki generacije Z poleg pogostejših razhodov razširjajo tudi svojo definicijo bivšega - medtem ko večina med nami (28 %) za bivšega šteje izključno tiste, s katerimi so bili v resnem razmerju, pa 32 % pripadnikov generacije Z za bivšega šteje vsakogar, s katerim so hodili mesec dni ali več, ne glede na ekskluzivnost.

Zato se, v kolikor si se znašla v tistemu odstotku, ki so se to jesen razšli, ne sprašuj, če je morda s teboj kaj narobe. Krivo je obdobje. 😉

"Tik pred poroko sem dobila grozno novico - ne vem, kaj naj storim" (klic na pomoč Slovenke)