Nedavna raziskava: Pari, ki so se spoznali na tak način, se 6x pogosteje ločijo

Ups! Če sta se s partnerjem spoznala tako 👇, potem je morda dobro, da veš ... 😬

Nedavna raziskava: Pari, ki so se spoznali na tak način, se 6x pogosteje ločijo (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2023

Novodobni načini iskanja partnerja in spoznavanja očitno s seboj prinašajo tudi spremembe v samem razmerju – natančneje, vplivajo na njegovo trdnost. Nedavna raziskava, ki so jo opravili pri Marriage Foundation, je namreč prišla do zanimive ugotovitve.

V študiji je sodelovalo 2000 poročenih oseb, v starosti nad 30 let, ki so se spoznali bodisi na spletu bodisi na fakulteti, prek družine ali prijateljev.

Raziskovalci so ugotovili, da je v prvih treh letih zakona verjetnost za ločitev kar šestkrat višja pri parih, ki so se spoznali preko spleta.

Celo po sedmih letih so imeli 'spletni pari' 7 % več možnosti za ločitev v primerjavi s tistimi, ki so se spoznali v resničnem življenju (na fakulteti, prek družine ali prijateljev).

No, spletna poznanstva očitno niso edina, ki parom predstavljajo večje tveganje. Študija je namreč ugotovila tudi, da se po 10 letih zakona najpogosteje ločujejo tisti pari, ki so se spoznali v službi (24 %), na drugem mestu so 'spletni' (20 %), sledijo pa jim pari, ki so se spoznali v baru ali restavraciji (19 %), in tisti, ki so jih predstavili družina, prijatelji ali sosedje (15 %).

Je lahko seks med dvema, ki se ne ljubita, dober? Strokovnjaki razkrivajo ...

"Če upoštevamo spol, starost in poklic, so verjetnosti za ločitev v prvih treh letih zakona šestkrat višje pri tistih parih, ki so se spoznali prek spleta – v primerjavi s tistimi, ki so se spoznali prek družine, prijateljev ali sosedov," pravijo v študiji.

Zakaj je tveganje pri 'spletnih parih' višje?

Študija predvideva, da je to zelo verjetno zato, ker se pari, ki se spoznajo prek spleta, poročijo kot "relativni neznanci".

Pri njih se namreč morajo širše družabne vezi z družino in prijatelji ustvariti popolnoma od začetka, kar pa ne velja za tiste, ki se spoznajo prav s pomočjo slednjih, kjer se takšni odnosi gradijo več let, celo desetletij.

Zato pravzaprav ni popolnoma nepresenetljivo, da 'prispevanje' družine, prijateljev in sodelavcev zmanjšuje tveganje za usodno napako.

"Naše ugotovitve nikakor ne podcenjujejo oziroma zmanjšujejo ključne vloge spletnega zmenkovanja. Vendar pa izpostavljajo največja tveganja in težave pri spoznavanju relativnega neznanca, kjer so zanesljivi viri pozameznikovega ozadja in nadaljnja družbena podpora manj dostopni," zaključuje Harry Benson, glavni raziskovalec omenjene študije.

"Po ločitvi pri 50-ih sem seks postavila na prvo mesto in presenečena spoznala ..." (resnična zgodba)