Realnost novodobne ljubezni: So trimesečna kvazirazmerja postala nova norma?

Saj veš, govorimo o tistih "razhodih brez pravega razhoda". 😉 Ti je vse skupaj nekam preveč znano?

Realnost novodobne ljubezni: So trimesečna kvazirazmerja postala nova norma? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 10. 2023

Moj najhujši razhod v življenju sploh ni bil pravi razhod. To je tisto, kakorkoli že temu pravimo, ko se odločiš osebi, s katero hodiš, povedati, da jo ljubiš, in po tem, ko te zavrne, jokati do onemoglosti.

Bila sem stara 21 let, on pa 37, in padla sem v tisto vrsto delirične zaljubljenosti, ki se zdi skoraj neizogibna v nekajmesečnem romantično dvoumnem odnosu, v katerem je ena stran čustveno bolj vpletena kot druga.

Pozabila sem, da se ta hitra, a intenzivna kvazirazmerja skoraj vedno končajo tako, da se nekdo (hejla!) počuti povsem izpraznjenega.

Vem, da se s tem lahko poistovetiš. Veš, kdo je še tak? Taylor Swift. Njeno razmerje z Jakom Gyllenhaalom iz leta 2010 je bilo krivo za ne eno, ne dve, ampak kar štiri različne različice himne o zlomljenem srcu All Too Well. Domnevam, da je to posebno razmerje potekalo po znanem, a nenavadno težkem vzorcu: številni zmenki, obilo romantike, pogosto pošiljanje sporočil, srečanja s prijatelji ali celo družino – vse to brez oznak ali resničnih obveznosti. In potem ... zlom srca.

Če običajna modrost o zmenkih pravi, da je za to, da nekoga pozabiš, potrebna polovica časa, ki si ga preživel z njim, je po mojih izračunih potrebno približno osemkrat toliko časa, kot je trajalo tvoje trimesečno kvazirazmerje, da ga preboliš. Čeprav se morda zdi, da je to pretiran odziv, obstaja nekaj povsem upravičenih razlogov, zakaj so ti razhodi tako boleči, pravi klinična psihologinja dr. Naomi Bernstein.

Kratkotrajne afere so popoln vihar dejavnikov, ki te lahko pustijo na cedilu. Dovoli mi, da ti to pojasnim.

V bistvu si odvisnica.

Kratka dvorjenja so idealna podlaga za posebno prepričljivo obliko ljubezni, pojasnjuje dr. Bernsteinova. Ker je eden od partnerjev običajno bolj navdušen kot drugi, se lahko raven naklonjenosti in pozornosti, ki jo prejmeš, zelo razlikuje, kar tvoje možgane pripravi na vožnjo po tekočem traku z visokimi vzponi in nizkimi padci. Temu pravimo občasna okrepitev, ki je še posebej močna in zasvojljiva.

Ko se razmerje konča, se v bistvu znajdeš v stanju umika, kar sproži občutke depresije in tesnobe, dodaja terapevtka Lindsey Brock.

Obtičala si v fazi medenih tednov.

Kar zadeva trimesečno obdobje, obstaja razlog, zakaj se zdi, da je to obdobje tako univerzalno. Dr. Bernsteinova pravi, da je 90 dni približno čas, ko faza poželenja v razmerju preide v fazo navezanosti. Ko se to zgodi, bo bolj zaljubljena oseba verjetno ugotovila, da je pripravljena pristopiti k svojemu partnerju z željo po definiranju razmerja, kljub morebitnim strahovom, da bi vsiljevanje tega vprašanja lahko pomenilo konec. (In to pogosto pomeni konec razmerja, kar pojasnjuje, zakaj se zdi, da se toliko takšnih kvazizvez v tem času konča, opaža dr. Bernsteinova.)

Zdaj je vznemirljivega dogajanja, ki je bilo vir dopamina zadnjih nekaj mesecev, konec in prekinjeno je bilo ravno sredi medenega obdobja.

Ostala ti je fantazija in kaj bi lahko bilo, če bi bilo – kar je po mnenju Brockove glavni del tega, kar v resnici obžalujemo, ko se razmerje konča.

Verjetno malce zavajaš samo sebe.

Še en razlog, zakaj so lahko ti razhodi brez razhoda tako uničujoči: Ne pustimo si časa in prostora, da bi se po njih dejansko pozdravili. Namesto tega si rečemo, da to sploh niso bila prava razmerja, zato nimamo pravice biti razburjeni. Toda presenečenje! Tega, da si ne priznaš svojih čustev, je odličen način, da si od njih nikoli ne opomoreš v celoti.

Ker se obsojamo zaradi čustev, je skoraj nemogoče, da bi jih predelali,” pravi Brockova. Če domnevamo, da bi morali biti sposobni hitro in enostavno nadaljevati življenje po razmerju, pa naj bo še tako kratko, spodkopavamo zelo resničen vpliv naših življenjskih izkušenj.

Zato ponavljaj za menoj: Samo zato, ker tvoja kvazizveza ni izpolnjevala družbenih meril za resno in zato veljavno razmerje, ne pomeni, da si ne zaslužiš žalovati za izgubo romantično pomembnega obdobja svojega življenja.

Če so tebe ali tvojo ljubljeno osebo čustveno uničili prej vznemirljivi trije meseci, verjemi, da imaš vso pravico biti razburjena.

Po predlogi Kayle Kibbe
prevedla in priredila: N. Š.

"Fant me je na moj rojstni dan pustil preko SMS-a, nato pa mi rekel, da v resnici ..."
(BIZARNA izkušnja dekleta)