Moški odkrito spregovorili o tem, zakaj so zapustili svoje OTROKE 💔

Novinarka je 5 moških vprašala, zakaj so se odločili zapustiti svoje otroke in to so njihovi razlogi!

Moški odkrito spregovorili o tem, zakaj so zapustili svoje OTROKE 💔 (foto: Unsplash/Bank Phrom) Unsplash/Bank Phrom
23. 12. 2020

V današnji družbi skoraj ni bolj stigmatizirane tematike, kot je moški, ki zapusti svojega otroka. Takšne moške označujemo za sebične, neuspešne ali preprosto sociopate. Če vprašaš kogarkoli o tem, kaj si misli o odsotnih očetih, bo odgovor skoraj zagotovo negativen.

Pogoste posledice odraščanja brez očeta so splošno znane. Otroci, še posebej fantje, bi resnično morali v svojem življenju imeti močno moško vlogo. Odsotnost očeta je namreč med drugim povezana z višjo stopnjo mladostniške prestopnosti, nižjimi prihodki in višjo stopnjo težav z depresijo.

Čeprav ni dvoma, da lahko mame samohranilke opravijo odlično vlogo pri vzgoji otroka, je pomoč zmeraj potrebna (in dobrodošla). Seveda družba upa, da bodo moški ostali vsaj v stikih s svojimi otroki in jih naučili, kako biti dober oče, a vendar v marsikateri situaciji temu ni tako.

Neka novinarka se je zato odločila ugotoviti, zakaj so se nekateri moški* odločili svojega otroka popolnoma zapustiti, in kakšne občutke gojijo do te odločitve.

1. Mario, 67

Koliko otrok imate?

"Dva, dvojčka."

Zakaj ste se jih odločili zapustiti?

"Odšel sem, ker preprosto več nisem zdržal. Bil sem mlad, ona je bila prezahtevna in preprosto nisva imela enakih pogledov. Postajala je grozna. Morila me je, se pritoževala, zredila se je in me celo javno ponižala.

To, da imava otroke, niti ni bila moja ideja.

Nalašč se je odločila, da bo prenehala uporabljati zaščito in od mene pričakovala, da se bom s tem sprijaznil. Na to, kar sem naredil v nadaljevanju, priznam, nisem ponosen. Začel sem afero s sodelavko, zapustil družino in se izselil iz države."

Ste še kdaj videli svoja otroka?

"Ne in to me ves čas žre. Skušal sem ju najti, a zaenkrat se ne želita pogovarjati z menoj. Sploh si ne želita imeti z menoj nobenega stika."

Se zaradi tega, kar ste storili, slabo počutite?

Ne morem si odpustiti.

2. Jan, 33

Koliko otrok imate?

Enega.

Zakaj ste se ga odločili zapustiti?

Povedal sem ji, da si ne želim otrok. Rekla mi je, da če bo zanosila, bo splavila. Nato pa je začela govoriti o tem, da bi imela otroka, zato sem se pripravil na odhod. Vedel sem, da si ne želim več ostati z njo. Na to je reagirala tako, da je zanosila.

Govorila je o poroki, jaz sem jo zavrnil. Začela me je izsiljevati z nosečnostjo. Rekel sem ji, da se mora odločiti med tem, ali bo mati samohranilka ali pa bo splavila. Vedela je, da si ne želim otrok. Odločila se je tako, kot se je hotela.

Ste še kdaj videli svoja otroka?

Občasno mi pošlje kakšno fotografijo in skuša v meni vzbuditi slabo vest. Ne zanima me. Po tem, ko sem opravil test očetovstva, sem ji dal nekaj denarja, absolutno pa nimam nobene želje, da bi kogarkoli od njiju videl.

Se zaradi tega, kar ste storili, slabo počutite?

Ne, naj se še tako slabo sliši. Otrok ne bi smel biti enostranska odločitev, niti ne bi smel biti način, kako nekoga obdržati.

3. Julian, 35

Koliko otrok imate?

Tri. Enega od njih sem zapustil.

Zakaj ste se jih odločili zapustiti?

Moj prvi otrok je bil spočet, ko sem bil star 17 let. Bil sem mlad, zagrabila me je panika. Želel sem se le zabavati. Ona je obdržala otroka, jaz pa sem se odločil pridružiti marincem, in to samo zato, da bi šel čim dlje stran. Pristal sem na to, da bom plačal podporo za otroka, potem ko mi je zagrozila, da bo povedala mojim nadrejenim. Sicer pa si otroka nikoli nisem želel videti.

Ona ni bila nič kriva. Moja hčerka me je preprosto spominjala na vse spodrsljaje, ki so se mi zgodili. Potreboval sem več let, da sem se sprijaznil s tem, da bi jo videl.

Ste še kdaj videli svoja otroka?

Ko je dopolnila 8 let, sem njeno mamo prosil, da bi jo spoznal, in dovolila mi je.

In kako je bilo?

Bilo je težko. Jasno je bilo, da je radovedna. Želela je vedeti, kdo sem in z menoj imeti odnos, a očitno je bilo, da goji zamero. Od takrat naprej je najin odnos šel na bolje. A vendar na čase ponovno izginem, saj preprostno ne vem, kako shajati z njo.

Ali se zaradi tega, kar ste storili, slabo počutite?

Ja. Na to, kar sem storil, nisem ponosen. Ljudje, ki za to vedo, se do mene drugače obnašajo. Nisem človek, vreden spoštovanja, kakršen bi moral biti.

4. Lev, 25

Koliko otrok imate?

Eno punčko.

Zakaj ste se njo in njeno mamo odločili zapustiti?

Preprosto nisem zdržal. Želel sem si biti pripravljen. Želel pa sem imeti tudi vznemirljivo življenje. Preprosto mi je nehalo biti mar za mamo moje hčerke in ... posledično tudi njo. Občutek sem imel, da nekaj ni prav in nisem želel biti prisiljen plačati toliko in preživljati časa z njo. Zdelo se mi je, kot da je "konec igre".

Ste še kdaj videli svoja otroka?

Ne. Sicer sem dobil priložnost, a si tega nisem želel.

Ali se zaradi tega, kar ste storili, slabo počutite?

Počutim se grozno in nase nisem niti malo ponosen. Skušam živeti naprej in sam sebe prepričujem, da bom naslednjič boljši, če bo to tega sploh kdaj prišlo.

5. Grega, 30

Koliko otrok imate?

Ne vem.

Poskušajte ugotoviti.

Tri? Verjetno z različnimi ženskami.

Zakaj ste se jih odločili zapustiti?

Nekatera moja dekleta mi niso povedala, da so noseča, dokler ni bilo že kristalno jasno. Druga so me želela ob sebi, a jim nisem bil pripravljen dati denarja za otroka, ki si ga nisem niti želel. One so tiste, ki so jih rodile, naj zato tudi za njih poskrbijo.

Imam težave z mamili, velike težave. Le katera ženska bi si želela imeti otroka z mano? Zato krivim njih.

Ste še kdaj videli svoje otroke?

Ne, niti si ne želim videti njihovih mam.

Ali se zaradi tega, kar ste storili, slabo počutite?

Včasih malo. A to ni razlog, zakaj smo na tem svetu. Tukaj smo zato, da bi se zabavali.

*Imena moških so spremenjena.

Preberi še: "Najina ljubezen je bila kot iz pravljice ... Dokler nisem morala poklicati policije" (resnična zgodba)

Priporočamo tudi: Tudi tvoj dragi smrči? Nočemo te strašiti, a TAKO to vpliva na tvoje ZDRAVJE (omg!!)