'Moj partner ima STRAŠLJIV fetiš - bi me moralo skrbeti?' (ODGOVOR strokovnjakinje)

So temačni seks fetiši le fantazija ali pa je meja med fantazijo in realnostjo v resnici zelo, zelo tanka?

'Moj partner ima STRAŠLJIV fetiš - bi me moralo skrbeti?' (ODGOVOR strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2023

Verjetno si tudi sama v zadnjih dneh v svetovnih medijih zasledila obtožbe, da naj bi igralec Armie Hammer med seksom ženske rad poniževal, jim ukazoval, se celo spogledoval s kanibalizmom in pitjem njihove krvi ter podobno.

So strašljivi oziroma temačni seks fetiši le fantazija ali pa je meja med fantazijo in realnostjo v resnici zelo, zelo tanka?

Strokovnjakinja za seks in razmerja, dr. Lurve, je za spletni portal bodyandsoul.com.au razkrila nekaj dejstev in s pomočjo njih razložila, kaj se lahko v resnici skriva za takšnimi, za večino vendarle sprevrženimi, igricami.

"V seksualnem razmerju prihaja do različnih dinamik moči, zato ti ni treba skrbeti, v kolikor je tvoj partner rad dominanten," pojasnjuje in dodaja, da njegova preferenca med rjuhami običajno ne odraža tega, kakšna oseba je v resničnem življenju.

A vendar v kolikor takšne stvari v tebi vzbudijo neprijeten občutek ali celo občutek ogroženosti, potem je popolnoma upravičeno, da te skrbi.

"Ne glede na okoliščine, če nisi sproščena ali te je strah, je to znak, da bi se morala s svojim partnerjem pogovoriti o mejah," pravi dr. Lurvova.

"Zakaj smo rade v postelji podrejene?" (iskrena izpoved 32-letne Maje)

"Čeprav prakticiranje grobega seksa in BDSM veljata za praksi, ki sta na meji z nasilno igro, pa v kolikor se v kateremkoli trenutku začneš počutiti ogroženo oziroma čutiš, da so stvari šle predaleč, je pomembno, da rečeš STOP."

Še posebej bodi pozorna na naslednje rdeče alarme:

1. Instinktivno čutiš, da nekaj ni v redu, ne počutiš se prijetno.

2. Partner ti grozi z nasiljem, v kolikor se mu ne boš podredila.

3. Zdi se ti, da je izkušnja bolj podobna posilstvu ali spolnemu napadu.

4. Partner v tebi vzbuja občutek, da si grda ali nezaželena, je nespoštljiv.

5. Tvoje osnovne življenjske potrebe niso zadovoljene (ne dovoli ti piti vode, jesti, se obleči, vzeti zdravila, ki ga moraš redno jemati, ...)

V kolikor si radovedna glede BDSM, grobega seksa ali kakršnegakoli drugega fetiša, ki vključuje igro moči, je komunikacija absolutno ključna.

Ne glede na to, ali sta v resni zvezi ali pa gre le za občasen seks. Prav tako se je o tem treba pogovoriti, preden se česarkoli lotita.

"Ne čakaj, da ti postane neprijetno," opozarja dr. Lurvova.

Pomembno je, da postavita meje in v kolikor kasneje ugotoviš, da ti neka stvar vendarle ni prijetna, ti je dovoljeno, da spremeniš svoje mnenje. Morda se pogovor o tem, kaj smeta in česar ne smeta početi, ne sliši najbolj seksi, a dr. Lurvova pravi, da je lahko učinek ravno nasproten.

'Kako naj mu povem, da hočem med seksom poskusiti IGRAČKE?' (+ odg. na druga žgečkljiva vprašanja o pripomočkih)

"Pogovor s partnerjem o mejah ne rabi biti neprijeten, pravzaprav je lahko zelo seksi. Lahko se poglobita v določene malenkosti in ta pogovor uporabita kot neke vrste predigro."

Pri tovrstnih igricah je prav tako izjemno pomembno, da se oba strinjata, hkrati pa, da sta drug do drugega spoštljiva in odgovorna.

Kaj pa, če je eden izmed vaju ZA, drugi pa ne?

"Normalno je, da se interesi partnerjev ne ujemajo, a vendar lahko postane nekoliko zapleteno, ko so ti različni interesi seksualne narave," poudarja dr. Lurvova.

Tukaj je ponovno zelo pomembna komunikacija. Bodita odkrita drug do drugega in pripravljena raziskovati nove stvari, s pomočjo katerih bosta na koncu prišla do zaključka, kaj vama obema ustreza in kaj ne.

Preberi še: "Noseča sem, vendar ne s svojim možem" (iskrena izpoved Slovenke)

Priporočamo tudi: "Moj zmenek s tipom, ki sem ga spoznala na Tinderju, se je sprevrgel v nočno moro" (resnična zgodba)