"Zakaj smo rade v postelji podrejene?" (iskrena izpoved 32-letne Maje)

Zakaj toliko zapriseženih feministk za zaprtimi vrati spalnice vajeti rade volje preda moškemu? Zato!

"Zakaj smo rade v postelji podrejene?" (iskrena izpoved 32-letne Maje) (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 2. 2018

Ura odbije pet popoldne in 32-letna Maja* začne pospravljati svojo delovno mizo.

Za njo je še en uspešen dan v službi – organizaciji, kjer prek feminističnih študij širijo zavest o enakopravnosti spolov in boj za pravice žensk. Ko zapušča pisarno, jo za trenutek prevzame navdušenje, saj se spomni, da jo čaka strastna noč z njenim dragim. Odloča se, ali bi se tokrat igrala domišljijske vloge s scenarijem posilstva ali bi raje poskusila vezanje in šeškanje.

Maja se namreč identificira kot seksualno podrejena.

In ni edina: ogromno žensk z močno voljo in službo z položajem, v postelji rade volje prepustijo nadzor. Verjetno pri tem pomisliš – zakaj bi se dejavna feministka želela ponižati in dovoliti, da jo partner obravnava kot inferiorno? A prepuščanje avtoritete in odločanje za seksualno podrejenost je pravzaprav dejanje moči. In če smo pošteni, veliko žensk uživa, če so med seksom do neke mere nadvladane.

Si tudi ti podrejena feministka?

“Lahko si brez težav strastna, glasna, močna, ponosna feministka in mehka, sladka, ljubka, podrejena ženska v postelji – vem, ker jaz to sem,” pove Maja.

“Seksualna igra moči ni le tisto, kar imam najraje, ampak dejanska potreba za moj užitek. Ne morem uživati v seksu, če se dinamika moči vsaj do neke mere ne prevesi na njegovo stran. Rada imam, če dobim z ravnilom ali loparčkom rahlo klofuto po stegnu ali zadnjici, tudi davljenje je zame izredno uživaško. Že nekaj tako preprostega, kot če mi reče 'Zdaj si moja' ali pa 'Nič mi ne pomeniš', me dejansko vzburja. Te, recimo temu poniževalne taktike, me napolnijo z zagonom in užitkom.”

“Dve ločeni karakteristiki – jaz kot feministična aktivistka in jaz kot seksualno podrejena ženska – med seboj nista v konfliktu. Mislim, da je v tem celo neko ravnotežje, da se dopolnjujeta. Ljudje mi pogosto govorijo, da sem zastrašujoča, da imam močan karakter v vsakdanjem življenju. In ravno zato se želim v seksualnem življenju prepustiti in dovoliti, da nekdo drug prevzame nadzor. Tako lahko pozabim, kdo sem, in dostopam do skritih delov svoje osebnosti. Dovolim si biti šibka, poslušna, ranljiva in nemočna – vse to, kar v vsakdanjem življenju nisem.”

“A za kaj takšnega moram biti v dolgotrajnem razmerju z nekom, ki mu popolnoma zaupam svoje telo in svojo varnost. Osrednji princip sadomazo in vezanja je, da se za takšen seks strinjata oba – podrejeni potem dominantnemu vnaprej pove, kaj si želi. In mene kot žensko nič ne napolni z močjo bolj kot to, da partnerju dam vedeti, kaj potrebujem, da doživim intenziven užitek. Kot feministka verjamem, da imam pravico izbirati, kaj si želim v svojem seksualnem življenju – in moja izbira je, da sem podrejena.”

Kaj pravijo strokovnjaki?

“Želja po tem, da te nekdo nadvlada, ne pomeni, da si šibka oseba – pomeni, da razumeš svoje omejitve in svoje potrebe,” razloži seksologinja Chantelle Otten.

“Biti feministka in biti podrejena je podvrženo kritikam, a ženske, ki v seksualnih praksah BDSM želijo biti podrejene, to resnično napolni z močjo.”

Chantelle še pravi, da sta dva glavna razloga, zakaj si sicer avtoritativne ženske želijo biti seksualno nadvladane. Prvi je, da ženska najde moč v tem, da partnerja prosi za izpolnitev njenih seksualnih želja.

“Situacija, ki jo lahko nadzoruješ in v kateri si po lastni volji, to, da imaš možnost, da se popolnoma prepustiš svojim fantazijam, je lahko izreden afrodiziak za samozavest,” še pove. “Brez sramu si lahko, karkoli si želiš. Ženska podrejenost ne pomeni zatiranja.”

“Biti samozavestna, močna ženska pomeni biti ženska, ki je v stiku s svojo seksualnostjo, ki ne čuti ovir pri izražanju svojih želja in potreb, prav tako pa želi, da so te izpolnjene,” doda terapevtka Desiree Spierings.

Chantelle kot drugi razlog, zakaj ženske privlači podrejenost, izpostavlja željo, da svoj nadzor prepustijo nekomu, ki mu zaupajo, da se lahko odmaknejo od svoje vsakdanje podobe.

“Prepuščanje nadzora tu in tam je oblika samospoštovanja – ko se ne želiš ukvarjati z analizo in odločanjem, ampak želiš le uživati v vožnji. Veliko žensk na vodilnih položajih kdaj pa kdaj z veseljem preda vajeti drugemu. Tako skrbijo zase: vedo, kdaj morajo popustiti in dovoliti, da nekdo drug skrbi zanje.”

Po predlogi DANICE BAKER prevedel DARJO HRIB
Fotografija: SHUTTERSTOCK
*Ime je spremenjeno

Preberi še: Legenda pravi, da med osebama, ki sta si usojeni, obstaja NEVIDNA NIT ...

Priporočamo tudi: Pozabi Tinder, zdaj je tu Dindr! Aplikacija, ki sorodno dušo išče na podlagi ...