Lepo je biti ljubljen, a če ne čutiš TEGA, vajina zveza nima prihodnosti

Tole 👇 je v razmerju veliiiko pomembnejše od same ljubezni. Pa vidva, imata to? ❤️

Lepo je biti ljubljen, a če ne čutiš TEGA, vajina zveza nima prihodnosti (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2020

Čeprav so razmerja lahko zelo kompleksna, je ljubezen sama po sebi zelo preprosta. No, vsaj morala bi biti.

Družbene norme in pričakovanja so tista, ki nas običajno vodijo v naših razmerjih. Ti nepisani "standardi" ne samo, da narekujejo, kako se obnašamo medosebno, ampak tudi naše dojemanje samih sebe.

Pogosto se preveč osredotočamo na to, kakšna oseba bi naj bili.

Bodisi, da gre za to, da pritegnemo novo ljubezen ali pa skušamo doseči, da nas neka oseba sprejme, smo zmeraj nagnjeni k temu, da spregledamo ključni vidik vseh ljubečih razmerij in odnosov: občutek varnosti.

Če se v razmerju počutiš ljubljeno ali ne, je ena stvar. A ključno vprašanje se glasi: Se počutiš varno? Ne zgolj "varno" v fizičnem smislu, ampak tudi čustvenem. Se počutiš dovolj varno, da si popolnoma takšna, kot si; ranljiva in brez "zidov" okoli sebe, ki te ščitijo?

To je koncept, ki mu jaz rečem varna ljubezen.

Ne nanaša se samo na romantična razmerja, ampak tudi ostale odnose – ne glede na to, ali gre za prijateljstvo, družinske vezi ali katerikoli drugi odnos.

Varna ljubezen pomeni približati se ljudem, ki jih imaš rada, z namenom, da postaneš njihovo zavetje oziroma oseba, na katero se lahko zanesejo v tem kaotičnem svetu.

Varna ljubezen nima nobenih predpogojev, razen tega, da ljudi, ki jih imaš rada, sprejmeš z odprtimi rokami in jim stojiš ob strani.

To pomeni ustvarjati prostor ranljivosti brez predsodkov, iskrenosti brez groženj in ljubezni brez pogojev.

In, idealno, prav tako pomeni, da tudi ti v njih najdeš varen pristan. Varna ljubezen se lahko kaže na mnoge načine.

Varna ljubezen lahko recimo pomeni brez predsodkov sedeti ob prijatelju, ki se sooča s psihičnimi težavami, in mu stati ob strani – četudi se ta oseba boji same sebe.

Lahko pomeni stopiti korak nazaj v prepiru s partnerjem ter se opomniti na ljubezen, ki si jo delita, četudi sta sredi nesoglasja. Varna ljubezen ne zahteva nobenih "popravil" – pri njej preprosto gre za to, da ponudiš brezpogojno ljubezen, medtem ko dovoliš obstoj izkušenj, doživetij, mnenja nekoga drugega.

Dajanje in sprejemanje varne ljubezni ne pomeni, da ignoriraš svoje lastne potrebe, meje in prepričanja.

Pomeni, da vstopiš v razmerje in sporočiš svoje potrebe skozi čisto ljubezen. To pomeni, da se ne zatekaš k zameram ali nasprotovanju.

V razmerju z varno ljubeznijo se zavedaš, da ljubiš in si ljubljena. In veš, da se tvoj partner trudi po svojih najboljših močeh, in enako velja zate.

Varna ljubezen ne pozna krivde. Ko je ljubezen resnična, nikoli ne gre za "ti proti njemu". Boleče situacije v razmerju so pogosto posledica kompleksnih živih bitij, ki se skušajo z roko v roki prebiti skozi kaotični svet. S tem ozaveščenjem so stvari veliko manj napete.

Občutek in videz varne ljubezni se od posameznika do posameznika razlikujeta. A ne glede na vse je to tisti tip ljubezni, ki si jo vsak zasluži doživeti.

Po zapisu Haley Stern

Preberi še: 3 načini, kako ga pripraviti do tega, da te bo začel POGREŠATI (ne da bi ga odrinila stran)

Priporočamo tudi: "Žena ni tvoja mama, žena je tvoja kraljica" (SLO zapis, ki ga je delilo 1,1k ljudi)