Lahko zanosiš od predsemenske tekočine? Ne - razen v TEM primeru!

Takole 👇 pravi ginekolog.

Lahko zanosiš od predsemenske tekočine? Ne - razen v TEM primeru! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 8. 2022

"Imel sem spolni odnos s kondomom, ki je počil, ampak ne vem, v katerem trenutku. Tekom odnosa sem verjetno izlival malo tekočine in morda tudi predsemensko tekočino, nikakor pa ni prišlo do ejakulacije. Partnerka je imela menstruacijo 10-15 dni pred odnosom. Ali obstaja možnost zanositve?"

Odgovarja dr. Erden Radončić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva:

"Predsemenska tekočina je bistra tekočina, ki jo izloča prostata ter nastaja pri močnem spolnem vzburjenju, njena osnovna funkcija pa je pomoč pri podmazovanju genitalij. Ta tekočina je bistra in brezbarvna, vsebuje pa v glavnem sluz, ne pa tudi spermijev, ki nastajajo drugje, in se izločajo med pravo ejakulacijo, ko se pomešajo s tekočino iz prostate, njihova količina pa je znatno večja od prej omenjene sluzi.

TO se zares zgodi, ko muha prileti na hrano (+ ali bi jo morala nujno zavreči)

Strogo gledano od slednjega izločka zanositev ni možna, pa vendar je pogosto (še posebej pri mlajših moških) večja težava v tem, da ne znajo točno razlikovati med nehoteno ejakulacijo, tj. tisto, do katere ne pride po lastni volji ('mokre sanje'), in zgoraj omenjeno sluzjo.

In prav tukaj se skriva največja 'nevarnost' – tista tekočina, za katero moški misli, da je sluz, je namreč v resnici lahko prava ejakulacija.

Prav zaradi tega je težko reči, kakšna je v takšnih situacijah verjetnost za zanositev, in edini način, kako lahko to potrdita oziroma izključita, je krvni test v času pričakovane menstruacije. Negativen oziroma pozitiven test iz krvi ima namreč 100 % natančnost.