Uff! Zdravnik svari, da lahko spolno prenosljivo okužbo dobiš tudi na TEM delu telesa (si vedela?)

28. 11. 2023
Uff! Zdravnik svari, da lahko spolno prenosljivo okužbo dobiš tudi na TEM delu telesa (si vedela?) (foto: Profimedia)
Profimedia

Am, kaaaaj? 😳

Ob besedni zvezi spolno prenosljiva okužba običajno najprej pomislimo na genitalije, vendar pa se mnogi ne zavedajo, da lahko ta prizadene tudi druge dele telesa. Pravzaprav je slednje precej pogosto in se hitro zgodi.

Dr. Neel Patel pojasnjuje, da se ob tem lahko okužba prenese tudi na dele obraza, kot so usta, ustnice, grlo, jezik in oči, ali druge dele telesa, vključno z dimljami, stegni in zadnjico.

"Če bi na primer sperma po naključju prišla v oči, bi se lahko okužili s klamidijo v očesu, kar bi povzročilo simptome, podobne konjunktivitisu," dodaja.

A klamidija ni edina spolno prenosljiva bolezen, na katero moraš biti pozorna. "S klamidijo, gonorejo, sifilisom, herpesom, HPV, virusom HIV, garjami in trihomoniazo se lahko okužite tudi na drugih mestih, ne le po spolovilu," opozarja dr. Patel.

Imaš kdaj občutek, kot da imaš v možganih 'meglo', pa ne veš, zakaj? TO je razlog (+ kako si pomagaš)

"Te vrste spolno prenosljivih okužb se prenašajo s stikom z okuženimi genitalijami, anusom, spermo in vaginalnimi ali cervikalnimi tekočinami drugega posameznika. Okužba se lahko prenese tudi z okuženimi deli telesa ali s predmeti, kot je spolna igračka," pojasnjuje.

Kako lahko preprečiš spolno prenosljive okužbe, ki niso genitalne?

Čeprav se tega ni treba sramovati, se je treba pred spolno prenosljivimi okužbami zaščititi, saj lahko škodujejo tvojemu splošnemu zdravju.

Dr. Patel svetuje, da z rednim testiranjem preprečiš prenos spolno prenosljivih okužb s partnerja na partnerja, če jih odkriješ zgodaj. "Prav tako se morate vedno izogibati spolnim odnosom z osebami, ki imajo morebitne simptome spolno prenosljivih okužb. To so lahko genitalne rane, izpuščaj ali nenavaden izcedek," pravi.

"Moja punca se mi GABI, saj sem odkril, da pod oblačili nosi ..." (izpoved zgroženega Slovenca)

Pomembno pa se je zavedati, da se s spolno prenosljivimi boleznimi lahko okužimo tudi brez penetrativnega seksa (penetriranje penisa v vagino ali anus). Tudi pri oralnem seksu si lahko izpostavljena spolno prenosljivim okužbam.

"Pri oralnem seksu lahko uporabimo kondom ali zobno zaščito (pravokoten kos lateksa, ki pokriva genitalije ali anus), da preprečimo prenos spolno prenosljivih okužb skozi usta. Temeljito umivanje rok po spolnem odnosu lahko prav tako pomaga preprečiti širjenje negenitalnih SPO," priporoča Dr. Patel.

Si dovolj poredna za 'globoko grlo'? To je VSE, kar moraš vedeti o njem (nasveti porno zvezde)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan