Imaš kdaj občutek, kot da imaš v možganih 'meglo', pa ne veš, zakaj? TO je razlog (+ kako si pomagaš)

28. 11. 2023
Imaš kdaj občutek, kot da imaš v možganih 'meglo', pa ne veš, zakaj? TO je razlog (+ kako si pomagaš) (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se ti pogosto dogaja, je morda krivo to 👇.

Si že kdaj doživela trenutek, ko se tvoje misli zdijo zmedene, tvoj fokus odtava in umska jasnost se ti izmika? Ta zmedeni pojav je splošno znan kot 'možganska megla'. Čeprav sama po sebi ni zdravstveno stanje, je lahko možganska megla simptom različnih težav in lahko povzroča kar nekaj nevšečnosti.

Kateri so vzroki za možgansko meglo?

1. Pomanjkanje spanja

Eden od glavnih krivcev za možgansko meglo je nezadostna količina spanja. Kakovosten spanec je ključen za kognitivne funkcije, pomanjkanje spanja pa lahko povzroči težave s koncentracijo, spominom in splošno mentalno ostrino.

2. Stres in tesnoba

Kronični stres in tesnoba lahko vplivata na duševno jasnost. Odziv telesa na stres, če se pogosto aktivira, lahko privede do sproščanja hormonov, kot je kortizol, kar lahko moti kognitivne funkcije in prispeva k možganski megli.

3. Pomanjkljivosti v prehrani

Dobro 'nahranjeni' možgani so ključnega pomena za optimalno delovanje. Pomanjkanje bistvenih hranil, kot sta vitamina B12 in D, železo in maščobne kisline omega 3, je povezano s kognitivnimi težavami in možgansko meglo.

4. Dehidracija

Tudi blaga dehidracija lahko vpliva na kognitivne funkcije. Možgani so odvisni od ustrezne hidracije, da ohranijo optimalno delovanje. Nezadosten vnos vode lahko povzroči težave s koncentracijo, spominom in mentalno jasnostjo.

Teh 7 hranil najpogosteje primanjkuje ženskemu telesu (bodi pozorna na simptome!)

5. Hormonske spremembe

Hormonska nihanja, zlasti pri ženskah med menstruacijo, nosečnostjo ali menopavzo, lahko prispevajo k možganski megli. Zlasti spremembe ravni estrogena so bile povezane z negativnimi kognitivnimi učinki.

6. Zdravstvena stanja

Različna zdravstvena stanja se lahko kažejo kot možganska megla. Znano je, da stanja, kot so sindrom kronične utrujenosti, fibromialgija, avtoimunske motnje in disfunkcija ščitnice, vplivajo na kognitivne funkcije.

7. Zdravila

Nekatera zdravila imajo lahko kognitivne stranske učinke, ki vodijo v možgansko meglo. Bistvenega pomena je, da se o kakršnih koli kognitivnih težavah pogovoriš s svojim zdravnikom, zlasti če sumiš, da so lahko povezane s tvojim zdravilom.

8. Življenjski slog

K možganski megli lahko prispevajo tudi sedeči življenjski slog, slaba izbira prehrane in pretirana uporaba elektronskih naprav. Redna telesna dejavnost, uravnotežena prehrana in omejen čas pred zaslonom lahko pozitivno vplivajo na kognitivne funkcije.

Razumevanje vzrokov možganske megle je prvi korak k ponovni pridobitvi mentalne jasnosti.

Če se spopadaš z vztrajno možgansko meglo, razmisli o naslednjih učinkovitih strategijah:

  • Daj prednost spancu: Prizadevaj si za 7 do 9 ur kakovostnega spanca vsako noč, da izboljšaš kognitivne funkcije.
  • Obvladaj stres: V svojo dnevno rutino vključi tehnike obvladovanja stresa, kot so meditacija, globoko dihanje ali prakse pozornosti.
  • Ostani hidrirana: Poskrbi za ustrezen vnos vode čez dan, da izboljšaš splošno zdravje, vključno s kognitivnimi funkcijami.
  • Ustrezna prehrana: Ohrani uravnoteženo prehrano, bogato z bistvenimi hranili, in razmisli o prehranskih dodatkih, če ugotoviš pomanjkljivosti.
  • Redno telovadi: Ukvarjaj se z redno telesno aktivnostjo, da spodbudiš pretok krvi v možgane in izboljšaš kognitivne funkcije.
  • Poišči strokovno pomoč: Če možganska megla vztraja ali vpliva na tvoje vsakdanje življenje, se posvetuj z zdravstvenim delavcem, da ugotoviš in odpraviš osnovne vzroke.

Ves čas smo živeli v zmoti: TOLIKO vitamina D v resnici potrebuje naše telo (veliiiko več)

Novo na Metroplay: "Ghostanje, tako kot zavrnitev, fizično boli" | Milena Pleško