"Tašča se je med čuvanjem moje hčerke kratkočasila s ..." (zapis jezne Ljubljančanke)

20. 2. 2024
"Tašča se je med čuvanjem moje hčerke kratkočasila s ..." (zapis jezne Ljubljančanke) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Malo sem bila hinavska, ampak sem se raje ugriznila v jezik ... Sem pa možu omenila, da me je to zmotilo, ampak on nič ne razume."

"Tašča, že v penzionu, je čuvala svojo vnučko, medtem ko sva bila jaz in mož v službi. Med varovanjem se je kratkočasila s čiščenjem stanovanja. Vse mi je zglancala u nulo. Morala bi ji biti hvaležna, ampak nisem. Priznam, da čiščenje stanovanja ni ravno moj hobi, kar je ona tudi opazila. Na humoristični način mi je med vrsticami rekla, da bi morala bolj pogosto vzeti krpo v roke, kar mi je dalo vtis, kot da sem slaba gospodinja. Poleg tega mi ni bilo všeč, da brska po našem stanovanju. Vsaj spalnico je pustila pri miru. Njej sem se sicer zahvalila in rekla, da ne bi bilo treba. Malo sem bila hinavska, ampak sem se raje ugriznila v jezik. Navsezadnje je tudi pazila na najino hčerko. Sem pa možu omenila, da me je to zmotilo, ampak on nič ne razume. Moški pač. Sprašujem pa vas, predvsem ženske, če bi vam bilo kul, da vam nekdo drug puca stanovanje?" se je po pomoč na forum obrnila Slovenka.

V komentarjih pod objavo so se kmalu oglasile mnoge, ki se jim to ne zdi nič takšnega ...

- "Jaz bi ji bila hvaležna. Tudi ne maram, da mi kdo stika doma, ampak to je moževa mati, nič se ni ponujala, kar naredila je. Zlata ženska."

- "Če se spalnice ni dotikala, pomeni, da ni stikala po stanovanju, temveč ti je dejansko priskočila na pomoč in ti s tem podarila nekaj prostega časa. Jaz bi ji bila zelo hvaležna. Morda te še najbolj moti dejstvo, da je v gospodinjskih vprašanjih natančnejša od tebe. To boš sama najbolje vedela, kajne? /.../"

- "Jaz bi bila vesela."

- "Mi, ki nimamo tašč, mam, ki bi nam spucale karkoli, kaj šele stanovanje, smo ti fovš. Sicer pa v prihodnje predlagam, da jo prosiš, če ti nekaj naredi, če bi utegnila. Tako boš ti imela kontrolo nad tem, kaj ti naredi, tašča pa se bo počutila še vedno koristno. V tvojem primeru vseeno mislim, da je hotela biti samo koristna. Tvoja stvar pa je, če bo postala (pri čiščenju) tudi nepogrešljiva. Se je tudi za vprašati, če bi enako reagirala pri svoji mami."

Ne spreglej:

- "Kot mlado snaho bi me to tako zmotilo, da bi 100% stegnila jezik. Danes bi pa vsakega, magari poštarja ali cigana, povabila na kavo, če bi mi pomil posodo, obesil/zložil perilo, posesal in počistil kopalnico. Za kaj več bi dobil še malico. Energijo, živce je treba šparat in raje vlagat v kaj prijetnega."

- "Tašča ni mislila nič slabega, je pač počistila, ker je imela voljo in čas. Ne vzemi za slabo, ne čuti se ponižana. Te pa po svoje razumem, počutiš se kot kakšna lena, ničvredna baba. Tudi jaz bi se tako počutila. Ampak nima smisla se ukvarjati s takimi stvarmi, življenje je prekratko. Na koncu reci: hvala Bogu, da je spucala, ni treba meni."

- "Mogoče pa tašča ni mislila nič slabega, mogoče je želela samo pomagati, ker je mislila, da imaš preveč obveznosti in nisi utegnila pospraviti. Že to, da si omenila, da je spalnico pustila pri miru, ti veliko da do znanja, da se v tvoj in partnerjev odnos ter vajino zasebnost ne želi vmešavati, ampak da ti je samo želela pomagati/olajšati vsaj eno 'obveznost'."

... medtem ko pa so se druge strinjale, da tašča tega brez vprašanja oziroma dovoljenja ne bi smela početi.

- "Lepo od tašče, da je spucala, a morala bi prej vprašati."

- "Meni ne bi bilo všeč. Če jaz prosim in se za nekaj dogovorimo, je eno. Če ne kdo dela svoj red po mojem stanovanju, po mojem osebnem prostoru na lastno pest, je pa to nekaj drugega. Pa mi je popolnoma vseeno, kdo je to – moja tašča, moja mama, kdorkoli. Načeloma nisem fan 'uslug', za katere nisem nikoli prosila. Avtorica, jaz bi se na tvojem mestu v prihodnje za varstvo hčere dogovorila tako, da jo ti pripelješ k tašči in ne da ona hodi k vam. Verjetno bi še na tvojem mestu omenila taščin trud in ji hkrati rekla, da sem že z nekom dogovorjena, da mi bo naslednji dan prišel očistit stanovanje in sem zdaj v zadregi, ker moram vse skupaj zadnji moment odpovedati. Kaj v tem smislu, da hkrati razume, da jo ceniš in da ceniš njeno delo, ampak da je bilo res nepotrebno in ni prineslo samo veselja."

- "Mene bi zmotilo, sploh, če je na koncu še komentirala in ti to vrgla pod nos. Humor gor ali dol. Če bi imela dobre namene, bi to storila in ne bi popolnoma nič rekla. Pri meni je bilo drugače. Sem enkrat jaz skuhala kosilo, ko sem bila med vikendom pri partnerju doma in nato, ko sem vse pospravila za seboj, sem kuhinjo še malo bolj sčistila, še več kar sem jaz za sabo pustila. Je kuhala mulo še vsaj en mesec po tistem. Od takrat si nisem niti čaja več skuhala v njeni kuhinji, sem pustila, da me je ona postregla, ko sem bila tam."

Nato pa se je oglasila še ena babica in povedala svoj vidik.

"Jaz pri hčeri čuvam otroke, popoldne, občasno zvečer. Še na misel mi ne pride, da bi karkoli pospravljala in preurejala. Če mi reče, če lahko obesim ali poberem perilo, to naredim, sicer pa ne, četudi vidim dva polna stojala in oprano v stroju. V kuhinji pospravim za nami, ko jemo, če ravno dam prat, naložim še kaj v stroj, drugače pustim, kot je :). Prinesem kaj iz trgovine in kaj kuhanega, vse praviloma najavim, iz trgovine kake priboljške, kar vem, da si ne bodo kupili sami, niso to osnovne stvari. Ne preurejam, ne sesam, ne likam, ... bodo že sami, če bodo, me ne moti. Izkoristim, da sem z otroci, se igramo, kam gremo, … Vedo pa, če prosijo za pomoč, pridem takoj :), kar rečejo, naredim, kot naročijo, … tako vidim, da sem skoraj idealna mama-tašča. 🙂 Izhaja pa ta uvidevnost iz dejstva, da je moja tašča bila taka, da je hotela samo dobro in pomagat, v resnici pa je želela nadzorovati vse, od hladilnika, jedilnika, otrok, postavitve vaze dalje, …"

Kaj pa ti meniš o tem? Imaš morda tudi sama kakšno podobno izkušnjo, ki bi jo želela deliti?

Zapiši nam jo pod to objavo na Facebooku, lahko pa nam svojo zgodbo pošlješ v zasebno sporočilo ali po elektronski pošti.

Preberi še: Kako negovati zvezo, da se je ne naveličata? Nasveti, ki vama bodo polepšali (in podaljšali) razmerje

Te morda zanima tudi: "Doma imam ženo in otroka, a ne morem nehati razmišljati o ..." (klic na pomoč Ljubljančana)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ