Odvisnost od spolnosti: 25-letna nimfomanka razkrila, kako pogosto se je potešila v 'najhujši krizi'

7. 6. 2024
Odvisnost od spolnosti: 25-letna nimfomanka razkrila, kako pogosto se je potešila v 'najhujši krizi' (foto: Profimedia)
Profimedia

"Obožujem seks in zelo dobro poznam svoje telo, želim si le, da bi bil moj odnos s spolnostjo bolj zdrav," je priznala.

"Sem diagnosticirana nimfomanka," je svojo zgodbo začela 25-letnica. "Pred nekaj več kot enim letom sem začela terapijo in bila diagnosticirana kot nimfomanka. Zdaj je minilo dobrih šest mesecev, odkar sem si (z veliko pomočjo mojega terapevta) postavila meje, in odločila sem se, da objavim - z razlogom, da si dovolim refleksijo glede svoje situacije in dosedanjega potovanja, hkrati pa tudi, da o tem ozavestim druge," je zapisala.

Na vprašanje anonimneža o mejah, ki si jih je postavila, je pojasnila: "Meje vključujejo določitev določenega časa za masturbacijo, in to samo doma, seks samo po tem, ko sem si vzela čas za razmislek o možnih učinkih na moje življenje, v idealnem primeru samo v romantičnem odnosu, popolno opustitev pornografije, zavedanje, kaj povzroča moje spolne potrebe, saj so pogosto posledica drugih duševnih težav, ki jih preživljam, in namesto tega ga nagrajujem z odzivanjem na omenjene potrebe, ne da bi se osredotočila na vzrok (tesnoba, depresija, negotovost, stres itd.)."

Kot je razkrila, je bilo v njenem življenju obdobje, ko se je večkrat na teden ukvarjala s spolnostjo in masturbirala večkrat na dan.

"Večinoma je bilo to vsaj 4-5-krat na dan," je priznala. "To sem počela takoj, ko sem se zbudila (včasih sem začela celo med spanjem), in pogosto sem na koncu zamujala v službo." Njeni nagoni so bili tako močni, da se je včasih s *temi dejavnostmi* ukvarjala na poti v službo ali celo v službi, poleg tega pa "ni minila niti ura, da ne bi razmišljala o seksu."

V odgovoru na vprašanje drugega anonimneža, ki ga je zanimalo, kdaj je ugotovila, da je morda nekaj narobe, pa je omenila, da je svoje nenavadne spolne potrebe začela opažati pri 22 ali 23 letih. "Na seks nisem nikoli gledala kot na odvisnost, dokler me na to ni opozoril terapevt, potem pa je postalo to zelo očitno," je povedala.

Pa je v spolnosti sploh uživala ali je to počela le iz potrebe, je zanimalo tretjega. "Uživam v tem, zelo, obožujem seks in zelo dobro poznam svoje telo, želim si le, da bi bil moj odnos s spolnostjo bolj zdrav, da ne bi tako močno vplival na moje življenje in duševno zdravje," je odgovorila.

Ne spreglej:

Nimfomanija je izraz, ki se je v preteklosti uporabljal za opis posameznic, ki imajo močno in vztrajno spolno željo ali vedenje.

Vendar pa je ključno, da se zavedamo, da se je ta izraz skozi čas razvijal in ima različne konotacije, ki so pogosto odvisne od kulturnega, družbenega in medicinskega konteksta. S kliničnega vidika je hiperseksualnost, včasih pogovorno imenovana nimfomanija ali satirijaza (moški ekvivalent), prepoznana kot potencialni simptom nekaterih duševnih stanj ali nevroloških motenj. Te lahko vključujejo bipolarno motnjo, mejno osebnostno motnjo, motnje zlorabe snovi ali stanja, ki vplivajo na možganski sistem nagrajevanja, kot so Parkinsonova bolezen ali nekatere vrste poškodb možganov.

K razpravam o hiperseksualnosti je treba pristopiti z empatijo, razumevanjem in brez obsojanja. Posamezniki, ki doživljajo hiperseksualnost, se lahko v osebnem in družbenem življenju soočajo z velikimi izzivi, vključno s težavami pri ohranjanju zdravih odnosov, obvladovanju impulzov in spopadanju z družbeno stigmo.

Možnosti zdravljenja hiperseksualnosti pogosto vključujejo multidisciplinarni pristop, vključno s terapijo, zdravili in podpornimi skupinami, prilagojenimi za odpravljanje osnovnih vzrokov in spodbujanje zdravih mehanizmov spoprijemanja. Pomembno je, da je izkušnja vsakega posameznika s spolnostjo edinstvena, zato je ključnega pomena, da se razprav o hiperseksualnosti lotimo z občutljivostjo, spoštovanjem in osredotočenostjo na spodbujanje splošnega dobrega počutja.

Preberi še: Si se kdaj vprašala, kaj se naredi z ženskim telesom, če dlje časa ni spolno aktivna?

Te morda zanima tudi: "Dneve sem jo opazoval, kako se je slekla pred ogledalom in se gledala nekaj minut ..." (iskren zapis moškega)

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu