VROČE: Si ti bolj potrebna kot on? (Hitro beri to!)

Nemogoče ... Saj je vendar jasno, da je moškim več do seksa kot ženskam. Da ta bitja še posebej odlikuje razmišljanje s spodnjo glavo. Da njihova življenja usmerja spolni nagon ... Ampak zakaj je potem tebi več do seksa kot njemu?

VROČE: Si ti bolj potrebna kot on? (Hitro beri to!) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2021

Darwin bi vso krivdo naprtil evoluciji, Cosmo pa ...

Se zgodi. Tudi fantom namreč niha raven spolnega poželenja. Če nimajo menstruacije, to še ne pomeni, da nimajo hormonskih nihanj. Poleg tega so enako kot ti občutljivi za stres, življenjske spremembe, napačno prehrano in različne razvade (beri: kajenje, 'travca' in alkohol). A kljub temu večina še vedno misli, da so moški s seksom obsedeni in da je vse, kar ni vsaj enkrat na dan, že pravi odklon. Normalen moški naj ne bi za erekcijo po ljudskem verovanju potreboval več kot pihljaj vet­riča. Pa je to res? Seveda ne in ne velja niti za osemnajstletnika.

Znanje osvobaja, pomaga pa ne, če imaš doma fanta, ki se mu ne da. Najbrž ne skačeš od veselja, če vsak večer zaspi pred tevejem. Kombinacija kavč, debel trebuh, pivo in čips seveda počasi nažre še tako zaljubljeno punco in prav je tako. Imam prijateljico, ki se je pred kratkim razšla s fantom, ki se je spomnil na seks veliko preredko, da bi mu na koncu koncev dahnila usodni da. Ne, ni nimfomanka, če se slučajno sprašuješ.

Vse se spreminja ...

Mogoče naše babice niso znale izraziti svojih želja, njihove vnukinje pa teh težav nimamo več. Današnje punce so fantom enakovredne plenilke, ki povejo, kaj hočejo, si to vzamejo in nimajo zato nobene slabe vesti. Fante zapuščajo, ker v postelji niso bili dovolj ustvarjalni ali dovolj vzdrž­ljivi, in ne zato, ker niso prispevali za gospodinjstvo (čeprav je tudi to precej bedno).

Fantje so dandanes precej manj samozavestni, kot so bili nekoč, na primer v pradavnini ali še pred nekaj desetletji.

Feministke so poskrbele, da se je družbeni položaj žensk izenačil z moškim, da so ženske zaslužile in se od moških osamosvojile in žal (!!!) moške nehale občudovati. Moški so se začeli počutiti ničvredne, postali so ranljivi, čustveni in labilni in konec je bilo tiste legendarne spolne napetosti med spoloma. Davek izenačenosti med spoloma je tudi manjše spolno poželenje in tu rešitve nekako še ni na vidiku.

Od tega ne oslepiš, otopiš pa že

So pa tudi čisto konkretni vsakodnevni ubijalci libida, ki imajo z evolucijo spolov malo manjšo zvezo, na primer samozadovoljevanje, ki je v povezavi z brezdeljem enako uničevalno kot potres 6. stopnje.

Težka finančna situacija na moškega, ki ima v genih potrebo po služenju denarja, ne učinkuje ravno kot modra tabletka. Če kriza zanj ni pomenila le znižanja plače, ampak celo izgubo službe, je še toliko težje.

Moški s kupom neplačanih računov v predalu, neregistriranim avtom na dvorišču in skrbmi za izvoz načeloma ni najboljši ljubimec na svetu. Če mu še niso izklopili interneta, je mogoče padel v začaran krog samozadovoljevanja s pornografijo, ki na dolgi rok podobno kot alkohol povzroča toleranco. A ko je moški v krizi, se mora pocrkljati, le da je čezmerno crkljanje vajinemu razmerju skrajno neprijazno.

Seveda ne moreš pričakovati, da bo zvečer skočil nate po celodnevnem igračkanju s samim sabo. In ker so pogovori o tem zoprni, mu lahko mimogrede omeniš, da je njegova erekcija veliko boljša v dneh, ko si ga ne meče na roko.

Sta si pač različna ... tudi v tem

V obdobju zaljubljenosti se vsakomur seksa 24 ur na dan. Šele ko omamljenost mine, se pokaže, koga imaš ob sebi: krvoločnega neandertalca ali knjižničarja, ki ga knjige zanimajo bolj kot ti. Ja, za to je pač poskrbela vsemogočna narava, ki ji je v resnici mar samo za nadaljevanje vrste, ne pa tudi za doktorate, ki jih misliš opraviti med enim in drugim porodom.

Vsi smo najbolj zagreti v začetni fazi razmerja, ko naj bi na hitro spočeli otročka – kot po čudežu je to v začetni fazi tudi najlažje izvedljivo, vsi naslednji poskusi pa praviloma terjajo malo več predanosti.

Običajno velja, da imajo moški malo več spolnega nagona, a poznam kup punc, ki so veliko bolj 'požrešne' od svojih fantov in zafantazirajo že ob pogledu na seksi trenerja fitnesa, asistenta na faksu, fantovega prijatelja ... Ker si mogoče sveže zaljubljena in tale Cosmo prebiraš v postelji še vsa potna in zadovoljna, najbrž misliš, da se tebi kaj takšnega ne more zgoditi. A bila bi edina, ki se ji ne bi. K sreči je ta padec libida v večini razmerij zgolj minimalen in ga je mogoče rešiti z nekaj 'popestritve'. Beri dalje. Nujno.

Izvoli! Še malo zastonj cosmo terapije ...

Različno močna libida ne pomenita vedno, da nista za skupaj. Je pa pomembno, da hitro prepoznaš prve znake popuščanja vneme. Kot je bolje, da greš k zobozdravniku že ob prvem sumu na luknjico, hitro ukrepanje velja tudi za prve težave v razmerju. Ko se zgodi granulom, je že prepoz­no. Tu je, preventivna terapija:

1. Identificiraj njegove 'šibke' točke

Kako dobro ga poznaš? Veš, kaj ga vzburja, ali se raje zanašaš na 'klasiko', tj. kupovanje seksi spodnjega perila, puhastih lisic, različnih feromonskih zvarkov in podobno? Ne le da si na glavo nakoplješ nepredvidene stroške, ki vaju že tako uničujejo – na glavo si zaradi brezglavega zapravljanja lahko nakoplješ tudi njegovo jezo.

Bolj bo pomagalo, da se poskušaš zares vživeti vanj. Zakaj misliš, da je zadnje čase nesrečen? Se je njegovo obnašanje spremenilo? Se dovolj druži in zabava s prijatelji? In če bi mu namesto stoje na glavi v mini krpicah raje 'podarila' dovoljenje za vikend s svojimi moškimi prijateljčki? Bi ga names­to kritiziranja raje nagradila s pohvalo? Bi ga namesto z divjim zapeljevanjem zvečer raje osrečila z masažo? Ni rečeno, da te ne bo v vseh treh primerih napadel in s tebe strgal spodnjih hlačk.

2. Nedolžno poišči njegovo bližino

Pred tevejem se mu nasloni na ramo in zadovoljno predi. Med večerjo zunaj primi njegovo roko in ga vprašaj, ali lahko pet minut počneta samo to. Zvečer se v postel­ji stuširana, mehka in dišeča privij k njemu in ničesar ne zahtevaj. Med sprehajanjem po mestu roko pospravi v zadnji žep njegovih kavbojk. Takšna bližina pove več kot tisoč besed, temperatura se počasi dvigne in ... evo, danes se bo bliskalo!

3. Seks za nekaj časa umakni z menija

Če nič od zgoraj naštetega ne pomaga, je čas za vzgojne ukrepe in ultimat. Če se je on zaprl vase, pa noben ključ ne odpre njegovega srca, boš mogoče morala vreči stran vse ključe. Ne kritiziraj, ne pritožuj se, ne izsiljuj, ker ti nič od naštetega ne bo prineslo pravih rezultatov. Umakni se dostojanstveno, in če je treba, si organiziraj kup večernih aktivnosti, ki te bodo držale stran od razmišljanja o vama.

Tvoja poteza bi ga morala spodbuditi, da se zamisli. Če bo načel pogovor, mu mirno povej, da si za določen čas vrgla puško v koruzo. Vedeti mora, da ne nameravaš živeti brez seksa, sploh pa se ti ne ljubi stran metati energije za sumničenja, da si želi drugo, in podobno. Če te ljubi, bo našel rešitev. Če te ne, boš šla naprej.

Prevedla in priredila: Tina Torelli

Preberi še: 3 vrste ljubezni na naši življenjski poti- si doživela že vse tri?

Priporočamo tudi: Obstaja 5 stopenj ljubezni, a mnogi pari obtičijo na stopnji št. 3