Si tudi ti pred parlamentom opazila kipe orjaških medvedov? TO je razlog za njihovo nenavadno postavitev

30. 5. 2024
Si tudi ti pred parlamentom opazila kipe orjaških medvedov? TO je razlog za njihovo nenavadno postavitev (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

To je zgodba, ki se skriva za nenavadnimi medvedi, ki so zasedli Trg republike.

Če si se v zadnjem času sprehajala mimo Trga republike, si na njem lahko opazila množico velikih medvedjih kipov. Kipov je 145, veliki so dva metra, prav vsak pa ima drugačno poslikavo. Če pogledaš podrobneje, lahko vidiš, da njihove poslikave predstavljajo posamezno državo - vsak medved namreč predstavlja eno državo sveta. Kipi so namreč del razstave United buddy bears, Umetnost strpnosti, ki je letos prvič na ogled v Ljubljani. Razstavo si boš lahko ogledala do 17. julija, na ogled pa je na voljo od včeraj. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenska tiskovna agencija (@slovenska_tiskovna_agencija)

Zgodba "Classic Buddy Bears" se je začela junija 2001 v Berlinu, ko sta pobudnika projekta Eva in Klaus Herlitz zagnala edinstveno iniciativo, ki je pripomogla k razvoju ulične umetnosti v Berlinu. Poslanstvo stoječega medveda »Buddy Bear« z dvignjenimi rokami je širiti prijateljstvo in optimizem. Projekt se je razvil v slavno medvedjo zgodbo in »Buddy Bear« medvedi so postali neuraden simbol Berlina.

Ne spreglej:

Leta 2002 so umetniki z vsega sveta v Berlinu ustvarili krog podpornikov »United Buddy Bears« z namenom, da bi ljudi spodbudili k razmišljanju o mednarodnem razumevanju in mirnem sobivanju. Veleposlaniki držav so takrat povabili umetnike, da poslikajo dvometrsko skulpturo medveda, ki bo predstavljala njihovo državo, njene posebne značilnosti, kulturo, zgodovino, ljudi, pokrajino, gospodarstvo, glasbo ali običaje.

Osebni arhiv

S tem so medvedi postali odraz kulturne raznolikosti našega sveta. Leta 2004 se je pisana skupina potujočih medvedov odpravila na turnejo okoli sveta, ki jo je za kratek čas prekinila le epidemija. In zdaj so medvedi prišli tudi v Ljubljano.

Medvedi so razporejeni v obliki Pistolettovega simbola Tretjega paradiža, ki odraža svoboden umetniški pogled na problematiko sobivanja v tem človeškem in več-kot-človeškem svetu. Ideja, da vključijo italijanskega umetnika Michelangela Pistoletta v ta projekt, izhaja iz njegove razstave v Cukrarni in tudi sicer tesnih odnosov z njim ter njegovim poslanstvom. Pistoletto je ob vpisu v Zlato knjigo Ljubljane narisal tudi simbol Tretjega paradiža, ki na subtilnem nivoju ponazarja vrednote, ki jih želi mesto Ljubljana sporočiti s to razstavo, so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Ljubljana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by German Embassy Ljubljana (@germanembassyljubljana)

Slovenskega medveda je poslikal slovenski umetnik Luka Rep. Poslikava slovenskega medveda predstavlja preplet obrazov različnih spolov, nacionalnosti, starosti in kultur. Na poslikavi so izpostavljeni Ivan Cankar, Alma Karlin, Zofka Kveder, Ivana Kobilca, Lili Novy, Jože Plečnik, France Prešeren in Primož Trubar. Poslikava je omejena na tri prevladujoče barve: belo, modro in rdečo, kar namiguje na barve slovenske zastave. Dodani samostojni motivi, ki poslikavo dinamično razgibajo, pa so upodobitve idrijske čipke, simbol slovenske identitete, ustvarjalnosti in tradicije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buddy Bear Berlin | Art with a message (@buddybear.berlin)

Razstavo podpirata tudi javno podjetje LPP ter Živalski vrt Ljubljana, ki bosta omogočila brezplačne vožnje in znižane vstopnice za ogled Živalskega vrta. Vsi, ki boste v soboto in nedeljo voznikom mestnih avtobusov pokazali zgibanko razstave United Buddy Bears, ki jo dobite na stojnici Urbana, v Mestni hiši, v TIC, na blagajni potniškega centra LPP in na blagajni Živalskega vrta, se boste lahko znotraj cone 1 skupaj z ostalimi družinskimi člani brezplačno zapeljali do Živalskega vrta Ljubljana, kjer boste z zgibanko dobili tudi vstopnice po znižani ceni - tri evre za posameznika. 

Osebni arhiv

Preberi tudi: