"Preizkusila sem menstrualno skodelico in zgodilo se je TO!" (izpoved mlade Slovenke)

Če se lepo izrazim, lahko rečem, da so se stvari zaključile zelo ... travmatično.

"Preizkusila sem menstrualno skodelico in zgodilo se je TO!" (izpoved mlade Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2020

Moja menstruacija je menstruacija na drogi. Vsaj petkrat sem zaradi njenih neznosno tečnih izpadov že pristala na urgenci in protibolečinskih tretmajih v žilo.

Pač spadam med tiste nesrečnice, ki vsaki mesec vsaj tri dni trpijo. In to krvavo! Hm.

S tem v mislih, sem bila do menstrualne skodelice malce nezaupljiva, ampak sem jo poskusila na priporočilo prijateljice, ki spada med tiste bolj okoljsko osveščene. 

Zdela se mi je velika in čudna in občutek, da bi jo imela v sebi se mi je zdel neprijeten. Ampak v redu. S fantom sva se ravno odpravjala na morje, na Korziko natančneje, in zdel se mi je primeren trenutek, da poskusim nekaj novega. Aja, do Korzike pa sva se - tako kot večina - odpravila s trajektom.

Ko sva se odpravila na pot sem skodelico 'namontirala' noter tako, kot je kazalo v navodilih in čeprav sem imela zaradi vakuuma, ki se naredi tam noter, že takrat malce neprijeten občutek, je nekako uspelo. Pot sem preživela in za kakšno uro sem celo pozabila, da jo imam noter. Dokler se nisva parkirala v vrsti avtomobilov, ki so čakali na vkrcanje.

Ko sem stopila iz avta se je iz mene vlilo tako, da bi po menstrualni reki skoraj da lahko zaveslala. K sreči v menstrualno skodelico, a za trenutek se mi je zazdelo, kot da bi morala stvari začeti loviti z rokami. 

Ko sva prišla na trajekt, sem potem panično iskala stranišče, ker pač nisem vedela, kdaj je polna. Nosila sem jo prvič in še vedno sva bili malce na vi. Našla sem ga, zaprla sem se vanj in še danes se spomnim moje snežno bele oblekice. Vzdignila sem jo, se napol v počepu 'naštimala' nad stranišče, jo poskusila izvleci ven in ... ugotovila, da ni tako lahko, kot sem si zamislila.

Poskusim ponovno. Potegnem plastični delček, ki je namenjen odstranjevanju. Nič. Potegnem tretjič, četrtič, ... petič sem postala že panična. Potem sem prste potisnila v nožnico in poskušala skodelico prepogniti tako, kot sem jo prepognila, ko sem jo nameščala noter. 

V tistem trenutku usodnega 'potega' je moja menstrualna tekočina pristala še kje drugje kot le v straniščni školjki. Na moji beli obleki. Belih straniščnih vratih. In stenah. Nogah, spodnjicah ... ne vem, kje ni bila. 

Pri sebi nisem imela nobenega robčka, majice, karkoli, s čemer bi se lahko obrisala, ... niti tampona ali vložka, ki bi me vsaj za trenutek odrešil muke. Bila je katastrofa. Popolna. Kot tisti film 'Vihar vseh viharjev'. Bila je menstruacija vseh menstrucij.

Počakala sem, da se je stranišče na trajektu popolnoma izpraznilo in lahko si predstravljate, da je trajalo nekaj časa. Fant me je čakal pred straniščem s torbico, ker sem mu rekla, da bom takoj nazaj. 

Počutila sem se, kot da sem tam zadaj v tistem stranišču pustila polovico svojega ponosa. Oprala sem, kar se je oprati dalo in se vrnila. Namestila skodelico nazaj in nato še 4 ure trpela z belo oblekico z rdečimi madeži, ki jih nisi mogel zgrešiti.

Zaključim lahko le s tem, da sem na Korziki v prvi trgovini zakupila letno zalogo tamponov. Skodelica pa je ostala v prvem smetnjaku v Ajacciu.

Fotografije: GIPHY

Preberi še: TO so TOP 3 živila, ki bodo pozimi še posebej okrepila tvoj organizem

Priporočamo tudi: "Nikoli si nisem želela otrok ... Dokler nisem izvedela, da sem neplodna" (srce parajoča izpoved)