Močni menstruaciji lahko kljubuješ, če boš med ciklom uživala le TAKŠNO hrano

Poskusi – preveri in se končno začni počutiti odlično v svojem telesu tudi ob tistih dnevih.

Močni menstruaciji lahko kljubuješ, če boš med ciklom uživala le TAKŠNO hrano (foto: Profimedia) Profimedia
9. 4. 2019

Kako se počutiš med menstruacijo? Če nista najboljši prijateljici, smo zate poiskali razlage za težave in rešitve zanje skozi oči ginekologinje, specialista ajurvede, zdravnice tradicionalne kitajske medicine in naturopatinje. Poskusi – preveri in se končno začni počutiti odlično v svojem telesu tudi ob tistih dnevih.

Zakaj menstruacija boli?

GINEKOLOGINJA:

Ponavljajoča se krčevita bolečina v spodnjem delu trebuha, ki jo lahko spremljajo slabost, bruhanje, tekoče odvajanje blata, glavobol, vrtoglavica, bolečina v križu, je zelo pogosta med mladimi dekleti, kar med 60-90 odstotki. Pojavi se zaradi povečanega proizvajanja določenih hormonov.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Bolečine lahko omilijo nesteroidni antirevmatiki (npr. ibuprofen, naprosen …) in hormonska terapija (oralni kontraceptivi). Ob hujših bolečinah obišči ginekologa, da naredi ultrazvočne in laboratorijske preiskave.

AJURVEDA:

Z menstruacijo se izločajo strupi in neoplojene kapilare iz telesa, kar lahko povzroča bolečino. Menstrualne težave so odvisne tudi od tvojega stanja doš, prehrane in telesnih dejavnosti.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Med menstruacijo uživaj lahko hrano, vzdržuj osebno higieno, izogibaj se težkim fizičnim dejavnostim, poskrbi za kakovostno spanje in meditacijo.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA:

Najpogostejši vzrok za boleče menstruacije je mraz, ki se je naselil v maternico in tkiva okoli nje. Do vdora mraza v telo po navadi pride, ker imamo prešibko toplo jang energijo, ki bi nas varovala. Drugi zelo pogost vzrok za bolečine so negativna čustva: živciranje, jezljivost, frustracije, na pretočnost energije in krvi v telesu pa slabo vplivajo tudi pretirane delovne obremenitve. V kitajski medicini velja rek: "Boli tam, kjer je slab obtok krvi."

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Pred mrazom pij čaj iz svežega ingverja in rjavega sladkorja – obe živili dajeta telesu toplo jang energijo. Če si preveč pod stresom, se poskušaj umiriti, pomagajo pa tudi akupunkture in ustrezne terapije z zelišči.

Šibka menstruacija

GINEKOLOGINJA:

Če je menstruacija blažja, kot so bile predhodne (manjša količina krvi ali pa je skrajšana sama krvavitev), je treba izključiti nosečnost oz. ugotoviti, ali gre za nižje vrednosti estrogena, ki jih lahko povzročijo stres, težja telesna aktivnost, hujšanje ali predmenopavzalno obdobje.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Obišči ginekologa, da preveri vzroke in ti predpiše zdravljenje.

AJURVEDA:

Lahko je posledica podedovanih faktorjev, anemije, debelosti, policističnih jajčnikov.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Uživaj granatno jabolko in rdečo peso. Poskusi okusni smuti: zmešaj sok enega granatnega jabolka, šop špinače, korenček, rdečo peso in žličko medu. Koristi ti lahko tudi pogovor z ajurvedskim terapevtom, ki bo preučil vzroke težav.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA:

Vzrok šibkim menstruacijam je šibka kri. Po kitajski medicini kri proizvajajo vranica in ledvice. Ledvično energijo lahko oslabimo z neredno prehrano, premalo počitka in preobremenjenostjo z delom.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Najboljše so zeliščne mešanice za krepitev ledvic ali vranice, ki se v Aziji uporabljajo že stoletja, in akupunktura, s katero aktivirajo vranico in ledvice. Same lahko za kri poskrbimo tako, da uživamo črna ali rumena živila, na primer: črni sezam, črno in rdečo sojo, črne drevesne gobe, korenje, buče, jetrca ...

PMS – Predmenstrualni sindrom

GINEKOLOGINJA:

PMS je skupek simptomov, ki se pojavi približno en teden pred pričakovano menstruacijo in se umiri ob začetku menstruacije. Ženske so takrat čustveno občutljive, razdražljive, utrujene, imajo boleče dojke, napihnjen trebuh, lahko se pojavi tudi bolečina v spodnjem delu trebuha. Lahko je posledica hormonskih vzrokov in načina življenja.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Poskrbi za zdravo in redno prehrano, čim manj stresa in redno telesno dejavnost.

AJURVEDA:

PMS povzroči občutljivost telesa.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Izogibaj se alkoholu in kajenju, še posebno v tem obdobju. Na prazen želodec vsak dan zjutraj užij eno čajno žličko gela aloe vera z eno čajno žličko medu. Pomagala bo tudi masaža glave s hladnim zeliščnim oljem, med prhanjem uporabi hladno vodo za glavo ter toplo za telo. Zjutraj si pripravi zeliščni smuti z baziliko, banano, ingverjem, medom, špinačo in jabolkom. Poskrbi za zdravo spanje.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA:

Glavni dejavnik za PMS so čustva.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Izogibaj se sporom, zameram, bodi nežna s seboj, odpuščaj ljudem in se prepuščaj toku življenja. Redno masiraj točko na nogi med palcem in kazalcem navzgor proti nartu. Če zelo boli, je to očiten znak, da si hudo pod stresom!

Menstruacija pogosteje kot na 22 dni

GINEKOLOGINJA:

Pri nekaterih ženskah je to normalna frekvenca menstruacijskega ciklusa. Problem je, če se ciklus nenadoma spremeni. V tem primeru moraš obiskati ginekologa. Velikokrat sta vzrok stres in hormonsko neravnovesje, npr. pri mladostnicah, pri katerih lahko traja tudi dve leti, da menstruacija postane redna in ustaljena.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Če si v dvomih, ali je s teboj vse v redu ali ne, obišči ginekologa.

AJURVEDA:

Pogostost menstruacije je odvisna od individualnega hormonskega nivoja in jo pri ajurvedi obravnavajo izključno individualno.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Specialist ajurvede lahko odkrije razloge za tako veliko hormonsko neravnovesje.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA:

Za pogosto menstruacijo je največkrat 'kriva' šibka vranica, ki ne zmore zadržati krvi. Ali pa je celo prisotna t. i. vročina v krvi. Takrat je kri preživahna, celo nekako podivjana in se sproži prezgodnja menstruacija.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Pri hujših ginekoloških težavah odlično pomagajo zeliščne kombinacije in akupunktura. Ženske so presenečene, ko se jim uravna mesečni ciklus, ko ni več poplav krvi ponoči ali ko po dveh letih spet dobijo menstruacijo. Vendar je potrebna strpnost, ki zahteva vsaj dva meseca terapije.

Menstruacije ni vsak mesec

GINEKOLOGINJA:

V tem primeru je treba obiskati ginekologa, ki bo naredil ginekološki status in ultrazvok ter ocenil stene maternice in sluznice ter jajčnikov, opravi lahko tudi krvno analizo hormonskega stanja posameznice.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Glede na izvide se bo ginekolog odločil za ustrezno zdravljenje.

AJURVEDA:

Razlog je lahko v hormonskem neravnovesju, ki ga povzroča uživanje večjih količin mesa, kot jih sprejme naše telo, debelost, maščobne vrednosti v telesu.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

S personalizirano dieto, ki ti jo predpiše strokovnjak, z več telesne aktivnosti, očiščevalno dieto telesa in prečiščenjem svojih misli.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA:

Jetra so zelo občutljiva na kronični stres. Glavna naloga jeter je uravnavanje kroženja energije po telesu – ko energija slabo kroži, se tudi kri ne premika. Posledica je lahko začasna izguba menstruacije.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Pazi na stres in obremenitve!

Migrena med menstruacijo 

GINEKOLOGINJA PRAVI:

Če imaš migreno izključno v času menstruacije (npr. 2 dni prej do 3 dni po začetku menstruacije), je vzrok zanje padec estrogena.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Vzemi magnezij, če ne pomaga, so hitro učinkoviti triptani, pomagaš si lahko tudi z nesteroidnimi antirevmatiki. Če so te popadli krči in glavobol, lahko vzameš kombinacijo triptanov in nesteroidnih antirevmatikov.

AJURVEDA:

Izločanje strupov in neoplojenih kapilar iz telesa lahko povzroča glavobole, ki se lahko pojavijo tudi pred menstruacijo in po njej, odvisno od občutljivosti telesa.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

V tem času bodi nežna s seboj (ne naprezaj se), jej nezačinjeno hrano ter si privošči masažo telesa in glave z zeliščnimi ajurvedskimi olji, zelo primerna v tem času sta kokosovo in kosmuljino.

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA:

Zelo pogost vzrok so čustva, ki negativno vplivajo na jetrno energijo in se preko meridiana žolčnika prenašajo do glave in senc. Poleg čustev je vzrok glavobolov tudi šibka kri in z njo šibka energija. Ko si oslabljena, se težko dvigneta, zato so tkiva v predelu glave slabo nahranjena.

KAKO SI LAHKO POMAGAŠ?

Vsak dan za nekaj časa odvrzi še tako velike skrbi ali bolečine ali se nekako razvedri. Lahko tečeš, meditiraš, poslušaš svojo najljubšo glasbo … Zelo ti lahko pomaga tudi nežna akupunktura.

Močna menstruacija

Normalna količina menstrualne krvi je okoli 40 mililitrov na celotno menstruacijo (meriš jo lahko, če uporabljaš menstrualno skodelico, saj so na njej označene količine, prepoznaš pa jo tudi po tem, da moraš menjati vložke zelo pogosto več dni).

Če je krvavitev tako močna, podaljšana ali drugačna kot predhodne krvavitve, obišči ginekologa, da izključi druga ginekološka stanja.

Kako si lahko pomagaš?

Z oralnimi kontraceptivi ali intrauterinimi vložki.

Kaj na to pravi AJURVEDA?

Močna menstruacija je lahko posledica velikega stresa, ki ustvarja pritisk v telesu in notranjih organih.

Si vedela, da si lahko pomagaš tudi s prehrano?

Z vajami za umirjanje, meditacijo, hojo in dihanjem v naravi. Hrana mora biti samo kuhana, ne surova in lahko prebavljiva.

Podobno veleva tudi kitajska medicina ...

Močne krvavitve ob menstruaciji so povezane s šibko vranično energijo in z 'vročino v krvi'. Posledice šibke vranice so lahko nenormalne krvavitve, hematomi ipd. Poleg nepravilnega prehranjevanja jo oslabijo tudi pretirana zaskrbljenost in stalno tuhtanje o neki težavi.

Pomagaš si lahko z ...

Z rednimi obroki, počitkom po kosilu, izogibanjem surovi in mrzli hrani in pijači ter umirjanjem misli najlažje pomagaš vranici, da ostane v formi.

Fotografije: Profimedia