Odnehanje ob prvem zmanjšanju začetnega vznemirjenja v zvezi

Zadovolj(e)n/a v postelji.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica

Odnehanje ob prvem zmanjšanju začetnega vznemirjenja v zvezi

Neprebrana objava Napisal/-a cukr8 »

Živjo.. Sem že hotela pisati v tisto temo o nasvetih za ohranjanje 'metuljčkov', pa se mi zdi, da gre tu za malo drugačen oz. globlji problem, tako da bom poskusila raje tukaj :)

V glavnem, poznam fanta, ki začetne 'metuljčke' v trebuhu pojmuje kot nujen element, ki bi moral trajati v nedogled, ker pa to seveda ni možno, vsakič zelo hitro vrže puško v koruzo.. Enostavno vsakič, ko se mu to zgodi, takoj odneha in misli, da to pomeni konec vsega skupaj... Pojenjanje metuljčkov razume kot znak za konec zveze, čeprav gre v bistvu za povsem normalen proces in bi se takrat lahko zadeva šele začela :? .. Tako da je imel pri svojih več kot 30 letih samo par zvez, ponavadi dolgih okoli 1 meseca (max 3 mesece). Na splošno se mu v življenju dogaja, da ga vsaka stvar začne kmalu dolgočasit, tko da skos išče nove stvari, ali pa si jih popestri z nezdravimi navadami (razne opojne substance ipd.). Gre pa za zelo inteligentnega, aktivnega človeka..

No, moj problem pa tukaj nastane, ker sem se na tega človeka v letu in pol zelo močno navezala :cry: .. Namreč sam je pristopil do mene, se zagrel zame, me začel vztrajno prepričevati, da bi bila z njim itd., in kljub moji začetni skeptičnosti sem se ga res počasi navadila.. Tako da sva se leto in pol skoraj vsak dan slišala / tipkala in se super razumela oz. povezala.. Je pa res, da sva se precej malokrat videla v tem času, ker to zaradi moje bolezni ni bilo mogoče - tako da se lani 9 mesecev sploh nisva videla (sva se pa ravno v tem času najbolj zbližala preko drugih vrst komunikacije). Verjetno ga je ravno to toliko časa obdržalo v zanimanju oz. je podaljšalo metuljčke pri njem. No, ravno zdaj je končno nastopil ta dolgo pričakovani trenutek moje ozdravitve.. Seveda sem bila res vesela, ker sem pričakovala, da se bo zdaj uresničilo vse tisto, kar je celo leto obljubljal in se veselil skupaj z mano.. Ampak on se je pa ravno zdaj kar naenkrat umaknil :( .. Pravi, da je začutil, da se mu bo zgodilo tako kot pri ostalih zvezah, ko ga je začetno vznemirjenje začelo minevat in bi se začel dolgočasit.. Tako da sva v bistvu še dolgo zdržala, ker se mu to vedno dogaja.. Pa da sem mu sicer še vedno všeč, ampak žal čuti manj kot na začetku, tako da ne bi upal niti poskusiti, da me ne bi še bolj prizadel (sem precej občutljiva oseba). Zadeva, ki je še pospešila tole njegovo občutenje, je pa, da je po več letih srečal neko žensko, ki mu je bila že včasih všeč, tako da je pri njej spet začel čutiti tiste metuljčke.. tako da bi bil zdaj rad z njo, čeprav se mu zdi, da ona verjetno itak ne bo hotela.. Poleg tega je pa skoraj prepričan, da bi se mu tudi z njo spet zgodilo isto kot že prej pri vseh - da ga bo kmalu minilo in se bo začel dolgočasit.
Njemu je res zelo žal, se sekira, ampak pravi, da si ne zna pomagat in da je pač čuden.. Aja, glede videza sem mu ves čas zelo všeč, tko da ni v tem problem, heh. Ironično je pa tudi, da imam sama sicer kar dosti 'kandidatov', ki so zainteresirani zame, ampak jaz si izberem ravno njega, hehe (pri čemer pa on baje ni ravno pretirano priljubljen pri ženskah; večino časa je sam)..

--> Tko da.. saj ne vem, kaj bi rada vprašala.. Verjetno predlagate, da naj pozabim na vse skupaj, a ne :( ? Mislim, saj razumem, če nekomu pač nisi več všeč (čeprav tud to mi tukaj ne bi bilo povsem jasno, ker je bilo še nedolgo tega drugače, pa se vmes v bistvu ni nič bistvenega spremenilo), ampak če se mu ta vzorec odnehanja takoj ob pojenjanju metuljčkov po kakem mesecu ponavlja v nedogled že celo življenje, bi moral verjetno problem rešiti sam pri sebi. Dobro, zdaj se je sicer zagrel za tisto zgoraj omenjeno žensko, ampak če predpostavimo, da morda itak ne bo z njo / bi se z njo po enem mesecu spet končalo enako, a bi lahko jaz še kaj naredila pri celi zadevi? Verjetno ne, kajne? Ne morem ga kar prepričati, da gre za normalen proces, kjer se 'metuljčki' pomirijo in da bi bilo mogoče vseeno vredno poskusiti..
Ne zdi se mi zrelo obnašanje, da bi človek vse življenje ob vsakem 'utripu metuljčkov' v hipu zavrgel vse od prej in premaknil vse zanimanje na novo osebo, pa še to samo za kratek čas.. No, najbolj grozno bi mi pa bilo, če bi mu npr. zdaj pomagala odpravit tele težave, on bi se pa potem res ustalil in ostal s tisto žensko, hehe. :willnicht:
Metuljčkov pa tud ne morem ponovno zanetit.. Pa itak bi se seveda potem spet polegli..
Zadnjič spremenil cukr8, dne 21. Mar. 2009 15:45, skupaj popravljeno 13 krat.
lelija
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a lelija »

Ni se mi dalo prebrati celega posta. V oči mi je padla le beseda zadevanje- že zaradi tega bi moral iti na odpis.
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a miteq »

Zakaj bi mu rada na silo priklicala "metuljčke"? Ti ni jasno, da to ne gre?
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?

Vir: SSKJ
Black Kitty

Neprebrana objava Napisal/-a Black Kitty »

Kaj se siliš, če ne gre?
Njegovo obnašanje & razmišljanje je malce čudno za nekega intelektualnega 30-letnika... :roll:
Fant bo mogel sam pri sebi najprej porihtat stvari in ne moreš jih ti porihtat namesto njega. Osebe se ne spremenijo čez noč, mislim da je najbolje, da se oddaljiš od njega in ostaneta (ali ne) prijatelja. Ne si komplicirat življenja...

Drugače bi lahko pomoje malce na krajše napisala post in zajela bistvene stvari, ker tole je res (pre)dolgo za brat.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica

miteq napisal/-a:Zakaj bi mu rada na silo priklicala "metuljčke"? Ti ni jasno, da to ne gre?

Seveda mi je :( .. ampak mi je jasno tudi, da tako pojmovanje razvoja zvez, kot ga ima sam, ne more obroditi sadov - ker je itak jasno, da ni mogoče do nekoga ves čas čutiti enakega vznemirjenja kot v samem začetku, ampak slej ko prej to mine in se odnos začne razvijati na drugi osnovi.. Saj tudi njemu samemu to ni všeč oz. si ne zna pomagat. Prisilit ga pa seveda tudi ne morem, to itak štekam, ampak vseeno iščem mnenja oz. podobne izkušnje, da bi mi bilo mogoče lažje prebolet :wink: .

Lelija, saj ni tko hudo oz. ni nič resnega, malo nerodno sem se izrazila :wink:
Black Kitty

Neprebrana objava Napisal/-a Black Kitty »

cukr8 napisal/-a:ves čas čutiti enakega vznemirjenja kot v samem začetku, ampak slej ko prej to mine...

Mine, nazaj pride,..
Midva imava še vedno neko vznemirjenje, seveda ne takšno kot na začetku, je pa še vedno. Ko komaj čakava, da se vidiva, ko mu v naročje skočim, ko ga zagledam, ko se pačiva in skačeva naokrog,..
Pridejo tudi dnevi, ko tega ni, vsak ma kdaj slab dan :)

Drugače pa sem enkrat imela nekaj s takim tipom.. Za njega so bili pomembni samo metuljčki in vznemirjenje, ki so trajali mogoče od enega mesca do treh, potem je pa punco pustil. Že sam njegov razmišljanje mi ni potegnil, nisva bila na isti valovni dolžini, tako da sem hitro končala vse.
Uporabniški avatar
vrvica
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a vrvica »

lelija napisal/-a:Ni se mi dalo prebrati celega posta. V oči mi je padla le beseda zadevanje- že zaradi tega bi moral iti na odpis.

Tole mi je pa cist mimo :roll: .

Decva, ti pa pozabi cim prej na tega tipa. Ce pac rabi te svoje metuljcke, naj jih pac isce se naprej. Pa ce to pomeni, da bo celo zivljenje samo skakal iz ene kratke zveze v drugo, se krajso, je pa to spet njegov problem. Ne rabis se na silo mesat v to. Prekini zadeve in ga pusti pri miru. Kot ti je povedal ze miteq ... ce ne gre, je brezzveze silit. "Metuljckov" se ne da kar pricarat. Bolj ko se trudis to zanetit, manj uspeha bo.
And you don't talk so loud ...
An you don't walk so proud ...
Any more ... and what for?
°°Guns N' Roses - Estranged°°
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Re: Odnehanje ob prvem zmanjšanju začetnega vznemirjenja v z

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

cukr8 napisal/-a: Na splošno se mu v življenju dogaja, da ga vsaka stvar začne kmalu dolgočasit, tko da skos išče nove stvari, ali pa si jih popestri z nezdravimi navadami (razne opojne substance ipd.). Gre pa za zelo inteligentnega, aktivnega človeka..

Poznam enega takega. Čimprej stran.
lelija
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a lelija »

:roll:
Zadnjič spremenil lelija, dne 19. Apr. 2009 23:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

cukr8, zagotavljam ti, da bi tipo, katerega omenjaš, izpadel na predavanjih Sandija Finderja kot otroček, ki rabi dudo, da neha jokati.

V četrtek, 5. marca, je bilo v medioteki Knjižnice Otona Župančiča ob 18.00 na vrsti drugo predavanje iz cikla z naslovom "Sodobna partnerska razmerja". Predavatelj Sandi Flander je spregovoril na temo “Zaljubljenost kot ovira ljubezni?”.

O ljubezni se veliko govori, vsepovsod prebiramo o njej. Toda ali gre v vseh teh primerih resnično za ljubezen? Ali se pod besedo ljubezen ne skrivajo le zaljubljenost, občudovanje, oboževanje, želje, všečnost, spolna privlačnost ali seks. Nekateri pravijo, da je zaljubljenost pogoj za razvoj ljubezni, toda ali je to res? So 'metuljčki' res nujno potrebni? Kaj je zaljubljenost? Kaj je in kaj ni ljubezen? Je v potrošniško in hedonistično usmerjeni družbi ljubezen sploh še aktualna? Ali nam ljubezenski odnos vedno prinaša samo ugodje in užitek? O teh temah smo skupaj razmišljali na predavanju.

Bil sem navdušen nad njegovimi predavanji. Nisem se sicer strinjal z eno njegovo postavko - "ne moreš se kar odločiti, da se ne boš zaljubil, ker je to nezaveden proces", in o tem sva potem tudi govorila. Jaz namreč trdim, da človek, ki na čustvenem področju dobro obvladuje sam sebe, lahko zavestno vpliva na to, da se čustva v njem vzbudijo, če presodi, da mu to koristi. Torej - lahko se namerno po potrebi razjezi, užalosti, razdolgočasi, zaljubi, zameri, razveseli, in lahko se odloči celo za nekaj bolj kompleksnega, za nadčustvo - ljubezen.

Tako lahko tak človek namesto da bi se zadel z marihuano, ki vpliva na hormone seveda, raje sam v sebi začne razvijati željo po tem, da bi malo užival in se umsko omejil - se zaljubil. In če je vztrajen, se mu to lahko zgodi, ne glede na to, kako zrel je. Namreč, Sandi je zagovarjal miselnost, da se čustveno dovolj zrel človek ne zaljubi več, temveč da svojega partnerja vzljubi in ga ljubi. Jaz pa pravim, da se lahko tudi tak človek zaljubi, hote zaljubi v svojega partnerja.

Tipo, katerega opisuješ, verjetno ne loči dobro med željo po "dobiti ribo" od zaljubljenosti.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

Pozdravljena!

Po mojem mnenju si naletela na človeka, ki ima velik problem, ki pa se njemu trenutno morda zdi celo prednost. Kaj na tem mestu storiti, bi ti težko svetovala, vseeno pa predlagam, da če ga ne ljubiš zares, greš svojo pot, vsaj dokler se ne prepričaš, da nisi več zelo navezana nanj. V nasprotnem primeru bi verjetno dokaj trpela, pa še bi bilo vprašanje, če bi bil efekt zares dosežen (ker je zadeva odvisna od njega).

Iz opisa njegovega življenja veje kronično nezadovoljstvo, ki ga povezuje nek globok strah. Nakazano je tudi odvisniško vedenje.

Zadnjič sem se pogovarjala z nekom o tem, kaj je želja in kaj ljubezen ter kako to ločiti. Podala ti bom krajši primer, ki ga lahko preneseš tudi na to, kar se ti dogaja:

Oseba si zelo želi drugo osebo, hrepeni po njej. Začne misliti, da jo ljubi. Dejansko misli, da jo ljubi. Ko postaneta par, jo še vedno ljubi. Potem pa prvič seksata, njega pa mine. Misli, da je ljubezen šla.
Kaj se je dejansko zgodilo?
Človek si je želel osebo. Želel si je seksa z njo. Ko je seks dobil, je bila želja izpolnjena, je minila. On je mislil, da ga je minila ljubezen.

Moški, o katerem pišeš, morda ljubezen zamenjuje z željo, z nekakšnim hrepenjenjem. Ko "dobi, kar želi" (ko je ziher, da sedaj bi pa lahko bila skupaj brez ovir), ga "ljubezen" mine. Tisto, kar morda on definira pod ljubezen, pa podpira še začetno stanje vznemirjenosti, "metuljčki", zaljubljenost. Torej je njegova želja po "dobiti osebo" (tudi takrat, ko pišeš, da so njegove zveze trajale 1 mesec - morda se mu je ženska takrat prepustila zares - je on tako začutil) okrepljena še s fiziologijo hormonskega koktejla, ki mu daje občutek vznesenosti. Če pogledaš malo drugače - takrat je zadet, je "high".
Ko pa se hormoni umirijo (tako stanje naj ne bi trajalo dalj časa, ker naj naše endokrine žleze tega ne bi zdržale) in ko doseže svoj cilj in si izpolni željo, nastane praznina. Morda to občuti kot da je ljubezen minila. Zato prekine in gre dalje.

Opažam pa še eno težavo, ki je vezana tudi s to, ki se neposredno tiče tebe: človek beži pred samim sabo. Non stop potrebuje akcijo, s katero verjetno (ni sicer nujno) beži stran od sebe, se zadane. Ko pa te ni, nastopijo opojne substance. Plus - zadevanje s kratkotrajnimi razmerji. Če mene vprašaš, tipično vedenje odvisnika, ki pa je tako inteligenten (ali pa ga odvisnost še ni tako "močno" dobila v kremplje), da še ni propadel navzven, ampak fura aktivno življenje.

Čeprav je težko svetovati, vseeno predlagam (če se odločiš ukvarjati z njim), da mu omeniš tisto, kar je v odebeljenem tekstu in ga poskušaš postaviti v kontekst. Če se bo strinjal, naj gre k psihoterapevtu (kar mislim, da bo - ker je kot pišeš inteligenten, vendar kot kaže na nakoliko sebi škodujoči način - težko res storil) oziroma naj se trudi razrešiti svoj problem na kakšen drug način, ki pa naj ne vključuje bega. Tebi tudi predlagam, da se oborožiš z znanjem o odvisnostih (presoja, če gre res za to, pa je povsem tvoja), saj bi ti (četudi ne ostaneš z njim) utegnilo koristiti. Zakaj? Med drugim tudi iz razloga, ker te tak moški zelo privlači, kljub temu, da imaš na izbiro kar nekaj drugih kandidatov. Morda je v tebi tudi majhen del, ki kaže tendenco k odvisnosti. Zato (če je temu tako) bolje predelati zadevo, preden pride do kakega neljubega dogodka in se zadeva samodejno začne krepiti. Če pa ne zato, pa zaradi splošne izobrazbe in lažjega razumevanja ljudi.

Ps. Praviš, da govori, da je čuden in da se sekira. Torej se zaveda, da ni vse ok z njim. To je že dober znak, če se bo odločil delati na sebi. Da ga le ne bi premamila "blišč in beda" aktivnega in adrenalinskega načina življenja.

Srečno! :)
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

vrvica napisal/-a:"Metuljckov" se ne da kar pricarat. Bolj ko se trudis to zanetit, manj uspeha bo.

Ko boš pridno naštudirala
http://www.ted.com/index.php/talks/helen_fisher_studies_the_brain_in_love.html oziroma http://www.ted.com/index.php/talks/helen_fisher_tells_us_why_we_love_cheat.html , boš razumela, zakaj to ni nujno res.
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica

Hvala za odgovore, še kakšni predlogi in izkušnje bi bile več kot dobrodošli!

Tysia, ja, zelo veliko mi pomeni oz. je pravzaprav prvi, ki mi je resnično všeč in sem se res navezala nanj, res poseben :( .. A imaš morda kak nasvet, kako naj se obnašam do take osebe, da ga ne bi dokončno pregnala? Oziroma kako bi mu poskusila pregnati dvome in se mu spet bolj približati.. Pravi, da sem mu še všeč, ampak očitno ne dost, ker bi bil rad s tisto žensko.. ampak mogoče pa imam še kakšno možnost, da ga prepričam, preden je čisto prepozno :? :nixweiss:
Uporabniški avatar
vrvica
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a vrvica »

Boris napisal/-a:
vrvica napisal/-a:"Metuljckov" se ne da kar pricarat. Bolj ko se trudis to zanetit, manj uspeha bo.

Ko boš pridno naštudirala
http://www.ted.com/index.php/talks/helen_fisher_studies_the_brain_in_love.html oziroma http://www.ted.com/index.php/talks/helen_fisher_tells_us_why_we_love_cheat.html , boš razumela, zakaj to ni nujno res.

Pogledala. Zanimivo, ni kaj. Razumem kaj hoces rect, oziroma kaj ona hoce rect. Nimam namena ugovarjat, dejansko sta zelo zanimivi predavanji.
Mogoce bi mogla se avtorica te teme poslusat to, pa potem povabit tega fanta na eno voznjo z rikso. :D
Ceprav se mi se vedno zdi, da pac ce osebi nisi vsec, je boljse zadeve pustit tako kot so. Ponavadi. :D
Pa hvala za tadva linka. :P
And you don't talk so loud ...
An you don't walk so proud ...
Any more ... and what for?
°°Guns N' Roses - Estranged°°
Uporabniški avatar
bubbles
Debatorica
Debatorica
Kraj: heaven

Neprebrana objava Napisal/-a bubbles »

menim, da v tem primeru ne gre za to, da fantu ne bi bila všeč, ampak da ima on rahle probleme (politično korektno rečeno :)) sam s sabo. za moje pojme si sploh zveze ne želi, nanjo ni pripravljen. da bo, bo mogel pa svoje težave predelat. tako da pojdi drugam, ker sama ne moreš ničesar rešit, to je na njemu in bo mogel sam dojeti.
...just breathe...
Odgovori