ženska napisal/-a:Sploh veš, da državo en študent v enem letu stane 5500 €?
In ker se ljudje kar vpisujejo nekam, le zaradi statusa in ne študirajo ter tako trošijo denar, se vedno bolj govori o šolninah. Poleg tega bi mogoče imeli (če ne bi šlo toliko denarja v nič) lahko bolonjci brezplačen magisterij. Marsikdo si tega želi (tudi jaz), a si ne more privoščiti.
Kje pa si vzela to cifro? Pomoje zna biti visja, skoda je le, da se nihce ne zaveda, da bi morala biti to nalozba v prihodnost, podpirat studente.
2 diplomi pri 23. - kaj pa? Knjizevnost in sociologija? Dvomim, da matematika in strojnistvo. Dvopredmetno, ane? Ker sicer ti ne verjamem. Poleg tega tudi dvomim v kvaliteto tako hitro pridobljene "izobrazbe".
Morda malo ostro, vendar zal je tako, da je dolocene fakultete lazje izdelat in s tem imas tudi vec prostega casa, nekatere zahtevajo vec obveznosti (obvezne vaje, ...) tako da ne vem, ce bi lahko kar takole vse vrgli takoj v en kos. Doloceni studiji so tako prevec popularni in sproducirajo na leto ogromno stevilo diplomantov, katerih vrednost seveda - logicno - drasticno pada.
Me pa zanima, ali res poznas koga, ki je star 26 let in mu je uspelo 5 let vlect status studenta samo zaradi "bonitet"? (Edino kar je res kul so boni in studentska stanovanja - delo preko SS je pa tako obdavceno).
Ker jaz ne poznam nikogar. Pravzaprav ce sem natancna, ne poznam nikogar, ki bi se vpisal le zaradi statusa. Oziroma - lazem - poznam ze diplomirane ljudi, ki niso dobili sluzbe in se vpisali nekam samo zato, da bodo lahko delali preko studentskega servisa. Kjer - sem prepricana - manj "zazirajo" ubogo shirano drzavno blajno, kot ce bi bili prijavljeni na zavod za zaposlovanje in prejemali dodatke in pomoc in podobno.
julija_: tvoja ideja ni slaba, ampak je spet odvisno od smeri studija. Sigurno "porabi" kemik pri laboratorijskih vajah vec denarja kot pa matematik, ki na vajah rabi zgolj papir.
Jaz bi predlagala ponovno uvedbo sprejemnih izpitov na fakultete in omejitev mest. In ne vec 1000 studentov na enem faksu, ampak 50 v prvem letniku (malo pesniske svobode pri pretiravanju). S tem bi se omejili stevilo studentov, ki bi se kao vpisali zaradi statusa, ker samo zaradi statusa se nihce ne bi celo poletje po maturi ucil se za sprejemce. Poleg tega ne bi studiral vec vsak, ki ne ve zakaj sploh studira (joj, ej jst ne vem kaj bom vpisala, kaj bos pa ti, joj ne vem se - to je cist mimo) ampak le tisti, ki bi si zeleli. In tisti, ta boljsi, ki bi prisli na faks, bi vsi veseli, da so med izbranimi studirali. Recimo. Stevilo studentov bi bilo manjse --> manj stroskov.
tezava je seveda potem v tem, manj studentov, manj denarja za fakulteto.
Kar se tice pa brezplacnega magisterija: ti bi placevala zavarovanje, ampak mela bi pa zastonj magisterij?

Ni sans.