Študentje po 26. letu ostali brez zdravstvenega zavarovanja

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Tammy_De »

buubbika napisal/-a:
miteq napisal/-a:Dodiplomski programi (tudi UNI, ne samo VS) bodo po bolonjcu trajali 3 leta. ...

Razen FDV, ki je tud bolonjsi program, pa traja 4 leta ;).

samo rezultat je vseeno isti (3+2+3 ali 4+1+3)
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objava Napisal/-a ženska »

Kar naj ukinejo. Tudi štipendija in pokojnina sta le do 26. leta. Mislim , da ljudje nimajo kaj študirati do te starosti (jaz bom imela pri 23 letih najbrž že 2 diplomi). Seveda pa naj bodo izjema tisti, ki imajo daljši program.
Lamb
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Lamb »

skrajno neumno je postavljati neka leta do kdaj si lahko študent in do kdaj se lahko "šlepaš" na račun svojih staršev.
To je čisto stvar posameznika.
Nihče ne ve, zakaj nekdo študira 10let in roko na srce tudi nikogar ne briga.
Po eni strani se jezite na t.i. večne študente, ampak to, da imajo pa ljudje otroke in jih ne morejo preživljat in molzejo državo z raznimi dohodki, je pa normalno.
Ja, dajmo študentom vzeti zavarovanje in ukiniti otroški dodatek za neodgovorne starše.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Sploh veš, da državo en študent v enem letu stane 5500 €?

In ker se ljudje kar vpisujejo nekam, le zaradi statusa in ne študirajo ter tako trošijo denar, se vedno bolj govori o šolninah. Poleg tega bi mogoče imeli (če ne bi šlo toliko denarja v nič) lahko bolonjci brezplačen magisterij. Marsikdo si tega želi (tudi jaz), a si ne more privoščiti.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Lamb napisal/-a:skrajno neumno je postavljati neka leta do kdaj si lahko študent in do kdaj se lahko "šlepaš" na račun svojih staršev.
To je čisto stvar posameznika.

Bulšit.
Zdravstvenega zavarovanja študentom ne plačuje država (ki je samo abstraktna tvorba, ne pa ena zlobna pošast, ki že naš denar).
Zavarovanje gre iz davkov, torej se večni študenti ne šlepajo samo na račun svojih staršev ampak tudi na račun vseh davkoplačevalcev. Tukaj ni problem samo zavarovanje, ampak tudi boni, študentski domovi, subvencionirane avtobusne karte,...

Nekako tako kot lažne samohranilke, ampak ne enih opravičevat z argumentom, da so drugi še večje svinje.

Zanimivo, da se vsi zgražate nad tem, kako država neumno zapravlja denar za Patrie, če pa nekdo "obrača državo" in prejema nekaj, česar sploh ne bi smel, je pa glavni na vasi in velik heroj, ker je pametnejši od vlade. Pri tem pa geniji sploh ne pomislite, da ne krade Janši in Novi Sloveniji, ampak vam (oziroma vašim staršem).
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

:gut:
the big red machine
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: gozd

Neprebrana objava Napisal/-a the big red machine »

Pa ne govorit o tem kolko državo košta en študent, ker če se vprašamo koliko država krade oz.prihrani na posameznih državljanih je to sramota. Itak so te štipendije en velik bullshit, ker jih dobiva preveč takih, ki si jih sploh ne zaslužijo in jih zagonijo za popolnoma x stvari. Sploh pa sam nisem in nikoli ne bi sprejel niti ficka od države, pa tudi plačeval si ne bom prav nič za kakšne magisterije in podobne bedarije, ki jih narekuje skrajnoidiotski bolonsjki sistem. Upam pa si trditi, da bom študent tudi pri 26 letu pa mi za to ali bom imel zavarovanje ali ne prav nič ni mar ker od take države kot jo imamo sedaj ne bi sprejel popolnoma nič. Sploh pa v večini primerov je itak tako, da bolj kot je človek študiran večji bedak je!
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Vse preveč jih izkorišča razne ugodnosti.

To velja zlasti za tiste, ki jim ugaja, da jih starši preživljajo čim dlje in si lepo vzamejo ogromno časa za študij.

Mene ne more nihče preživljati, zato sem prisiljena čim prej zaključiti študij, ki me na srečo tudi veseli.
Velika večina je sposobna diplomirati pred 26. letom, zato naj jih kar malo privijejo.
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a miteq »

ženska napisal/-a:Poleg tega bi mogoče imeli (če ne bi šlo toliko denarja v nič) lahko bolonjci brezplačen magisterij. Marsikdo si tega želi (tudi jaz), a si ne more privoščiti.

Saj je zastonj. No, odvisno od fakultete.

Sicer pa - boljše ne uvest šolnine in imet nek odstotek "večnih študentov", kot pa uvest šolnine in še naredit študij bolj nedosegljiv. Čim več se jih šola, tem boljše.
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?

Vir: SSKJ
Uporabniški avatar
ena pač
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: mb

Neprebrana objava Napisal/-a ena pač »

...
Zadnjič spremenil ena pač, dne 01. Jan. 2010 17:13, skupaj popravljeno 1 krat.
LanaMaxim
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a LanaMaxim »

Js tud mislim, da normalen študent nima kaj študirati do 27. leta. OK, izjeme so posebni študiji, npr. medicina. V Sloveniji itak velja prepričanje, da je treba čim dlje študirati, čim bolj obrat državo, potem se pa pritožujejo, da ni štipendij in ne vem kakšnih ugodnosti še.
Js sem tudi že ponavljala letnik, mi pač ni ratal in sem vesela, da obstaja ta možnost, ampak kako nekaterim rata, da noben letnik ne izdela redno?
Je pa res, da veliko študentov potrebuje denar in gre delat, preveč pade v to, premalo študira in posledično je tako kot je.
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

zakaj normalni študent ne sme študirati do 27leta?
Jaz imam narejenega pol enega faxa (pa ne nekega v veter lulajočega), pa se mi je lani vse obrnilo na glavo in sem se izpisala iz faxa in se vpisala na drugega. Pred prvim faxom sem imela pa leto "dopusta". Ker se mi zdi neumno, da se na silo vpišeš nekam in potem ugotoviš, da ti to ne ustreza in študiraš nekaj, kar te sploh ne veseli.
Ker je moj nov fax privat, si šolanje plačujem sama (ok, moj sponzor :D). Če mi hočejo pa zdravstveno ukint, pa jebiga. Bomo pa plačevali tisti 17eurov na mesec. Big deal.
In ne, niso vsi večni študentje.
Glede na to, koliko denarja gre za razne dobesedno neumnosti, se strinjam z miteqom - bolje imeti večne študente, ki bodo celo 1x doštudirali kot pa ne imeti izobraženih kadrov.
ena pač ->
ženska napisal/-a:Zdaj sem organizatorka poslovanja v turizmu (VSŠGT Bled), naslednje leto pa lahko že spet diplomiram in bom univ. dipl. organizatorka (FOV Kranj).

no, se mi je zdelo, da ne moreta biti dve "resni" smeri :lach: (šala, ker jaz tudi ne študiram trenutno nič resnega)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Meni osebno se najbolj dopade ideja vavčerjev. Država nameni toliko in toliko denarja za tvoje izobraževanje, pokuri ga pa za kar hočeš in kadar hočeš. Lahko se vsako leto prepišeš na drug faks in iščeš samega sebe, ampak v tem primeru boš moral sam pokrit razliko.
S tem študija ne bi onemogočili finančno šibkejšim, bi pa preprečili stalno beganje s faksa na razne srednješolske tečaje in izobraževanja, ki status podaljšajo še za nekaj let.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

ženska napisal/-a:Sploh veš, da državo en študent v enem letu stane 5500 €?

In ker se ljudje kar vpisujejo nekam, le zaradi statusa in ne študirajo ter tako trošijo denar, se vedno bolj govori o šolninah. Poleg tega bi mogoče imeli (če ne bi šlo toliko denarja v nič) lahko bolonjci brezplačen magisterij. Marsikdo si tega želi (tudi jaz), a si ne more privoščiti.

Kje pa si vzela to cifro? Pomoje zna biti visja, skoda je le, da se nihce ne zaveda, da bi morala biti to nalozba v prihodnost, podpirat studente.

2 diplomi pri 23. - kaj pa? Knjizevnost in sociologija? Dvomim, da matematika in strojnistvo. Dvopredmetno, ane? Ker sicer ti ne verjamem. Poleg tega tudi dvomim v kvaliteto tako hitro pridobljene "izobrazbe".

Morda malo ostro, vendar zal je tako, da je dolocene fakultete lazje izdelat in s tem imas tudi vec prostega casa, nekatere zahtevajo vec obveznosti (obvezne vaje, ...) tako da ne vem, ce bi lahko kar takole vse vrgli takoj v en kos. Doloceni studiji so tako prevec popularni in sproducirajo na leto ogromno stevilo diplomantov, katerih vrednost seveda - logicno - drasticno pada.

Me pa zanima, ali res poznas koga, ki je star 26 let in mu je uspelo 5 let vlect status studenta samo zaradi "bonitet"? (Edino kar je res kul so boni in studentska stanovanja - delo preko SS je pa tako obdavceno).

Ker jaz ne poznam nikogar. Pravzaprav ce sem natancna, ne poznam nikogar, ki bi se vpisal le zaradi statusa. Oziroma - lazem - poznam ze diplomirane ljudi, ki niso dobili sluzbe in se vpisali nekam samo zato, da bodo lahko delali preko studentskega servisa. Kjer - sem prepricana - manj "zazirajo" ubogo shirano drzavno blajno, kot ce bi bili prijavljeni na zavod za zaposlovanje in prejemali dodatke in pomoc in podobno.

julija_: tvoja ideja ni slaba, ampak je spet odvisno od smeri studija. Sigurno "porabi" kemik pri laboratorijskih vajah vec denarja kot pa matematik, ki na vajah rabi zgolj papir.

Jaz bi predlagala ponovno uvedbo sprejemnih izpitov na fakultete in omejitev mest. In ne vec 1000 studentov na enem faksu, ampak 50 v prvem letniku (malo pesniske svobode pri pretiravanju). S tem bi se omejili stevilo studentov, ki bi se kao vpisali zaradi statusa, ker samo zaradi statusa se nihce ne bi celo poletje po maturi ucil se za sprejemce. Poleg tega ne bi studiral vec vsak, ki ne ve zakaj sploh studira (joj, ej jst ne vem kaj bom vpisala, kaj bos pa ti, joj ne vem se - to je cist mimo) ampak le tisti, ki bi si zeleli. In tisti, ta boljsi, ki bi prisli na faks, bi vsi veseli, da so med izbranimi studirali. Recimo. Stevilo studentov bi bilo manjse --> manj stroskov.

tezava je seveda potem v tem, manj studentov, manj denarja za fakulteto. :D

Kar se tice pa brezplacnega magisterija: ti bi placevala zavarovanje, ampak mela bi pa zastonj magisterij? :lach: Ni sans.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

Se tole primaknem, potem ap ne bom vec tezila :D

Te stevilke so pac OGROMNE. In dvomim da je to zato, ker je folk vpisan zaradi statusa - to je zato, ker danes gres studirat. Tisti, ki ne gre je luzer. Zakaj? Ja ker je treba met diplomo? Iz cesa, pa ne vem se :D

http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?ID=557
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Odgovori