Lojze in Ana sta bila zaljubljeni par, poznala sta se dva meseca.
Nekega dne je Ana od lažnjivih ust slišala, da imajo Lojzeta njegovi bližnji za največjega norca. Ana je bila sprva užaljena, njena samopodoba je bila krhka, po nekem času pa je začela razmišljati, ali je to res. "Naj imam največjega bedaka za ljubimca?" Negativne misli so ji zasenčile realnost, nasedla je čenčam, njena pozitivna čustva do Lojzeta so se začela ohlajati.
Lažnjiva usta so znova obiskala Ano... "Lojze je en navaden pohotnež, za tvojim hrbtom osvaja druge, Ana, tebe sploh ne ljubi." Lažnjiva usta so ji povedala še par drugih sramotnih neresnic o njem. Ana se je zamislila nad pripovedmi, vprašala je še par ljudi in vsi so ji potrdili, da je držijo. Lažnjiva usta so uspela zavesti množico.
Nekega dne je bil Lojze s prijatelji v lokalu, Ana pa se je znašla v istem lokalu na drugi strani. Lojze je ni opazil, ona pa mu je ves čas sledila s pogledom. Tam so se znašla tudi lažnjiva usta. Izkoristila so priliko. V Lojzetov krog prijateljev je prišlo nekaj pijanih deklet in ena od njih se je začela motati okrog Lojzeta. Po nesreči se je spotaknila in bi skoraj padla po tleh, a jo je Lojze spretno zadržal, jo v padanju objel... zavrtela sta se in ona je padla nanj. Lažnjiva usta so skočila do Ane. "Vidiš, sredi lokala jo objema in se z njo valja po tleh." Anine prijateljice so prikimavale: "pa res, kakšen prasec!; ženskar!; na čevelj ga daj!; kaj se sploh meniš za tega cepca!".
Zvečer je Lojze poklical Ano.
Ana: "Nočem biti več tvoja punca. Sem videla, kako si se objemal s tisto blondinko v lokalu."
Lojze:"Katero blondinko?"
Ana:"Aha, zdaj mi boš še lagal?!"
Lojze:"O čem govoriš, kje sem se s katero objemal in kdaj?"
Ana:"A me imaš za norca, kaj... saj ni čudno, da te imajo za tepca, saj se obnašaš kot pet letni otrok!"
Lojze:"Ampak ne vem, res ne vem o čem govoriš. A o tem, ko sem pijano punco prestregel, da ni padla po tleh včeraj? Kdo pa ti je rekel, da sem se objemal z njo?"
Ana:"Ne išči izgovorov, dobro vem, kako je bilo, sem bila na prizorišču in tudi vem, da sta šla potem skupaj na WC! Spizdi. Odločila sem se, da tudi tvoja prijateljica ne bom več!"
Lojze:"Ej daj umiri se malo. Nekaj si narobe zastopila. Ko pa ravno omenjaš blondinke, ravno sem prebral en vic o njih... Je blondinka zelela naredit samomor, zato se je vlegla na tracnice, vsako nogo polozila na svoj tir... ...in naslednji dan je v casopisu pisalo: Vlak izginil v neznano."
Ana je poklopila telefon.
Lojzetu ni bilo nič jasno. Teden dni jo je vsak dan klical po telefonu, a se ni javila. Ani je postajal vse bolj tečen.
Ana je bila doma iz Kranja, on pa iz Krškega. Kot zaljubljenca sta se srečevala v Ljubljani.
Lojzeta je skrbelo. Nič mu ni bilo jasno. Osmi dan je stopil do njenega stanovanja, potrkal na vrata in jo vprašal, kaj se je zgodilo. Navrgla mu je, da je nesramen, nespoštljiv, tečen, bedak in celo psihopat, da jo nonstop kliče, saj mu je vendar povedala, da noče imeti nič več z njim.
Lojze: "Rad bi se pogovoril s teboj."
Ana:"Se nimava kaj za pogovarjati!"
Lojze:"Pa kaj je vendar narobe, sem kaj narobe storil ali kaj, zakaj odklanjaš prijateljstvo?"
Ana:"Ni mi všeč tvoj smisel za humor, ni mi všeč, kako se vedeš. Zdaj pa že nehaj težiti in mi daj mir!!!"
Lojze je spoznal, da Ana tisti dan ne bo odgovarjala trezno, zato jo je lepo pozdravil in šel domov. Čez tri dni se je vrnil. Zgodba se je ponovila.
Lojze je še tretjič obiskal Ano, jo prosil, naj mu posveti malo pozornosti, da se izjasneta. Ana ga ni poslušala, zamerila mu je, ponos ji ni dovolil, da bi odgovorila na bilokaj, kar jo je spraševal.
Lojze je sestavil pismo, ji ga dostavil na dom, še enkrat skušal komunicirati z Ano, ampak ni bilo pametnega odgovora.
Ko vas nekdo četrtič zavrne, vedite, da to več ni vaš problem. Ana je bila bistra punca, pamet pa jo je zapustila, ponos ji ni dopustil, da bi se bila sposobna zmotiti in na račun čenč so zamrla celo njena čustva. Ko je Lojzetu povedala toliko plehkih besed, se ni upala niti soočiti več z njim.
Take stvari so posledica ignorantskega ignoriranja. Vzrok za to ni nujno običajna nezrelost, včasih je na čelu tudi
mentalna motnja ali sado-mazohistično načelo, ipd.
P.S.: zgodba je izmišljena