Bi z uvedbo smrtne kazni kaj bistvenega pridobili/profitirali/preprečili? Pomoje ne, in tako je za moje pojme nepotrebna. Pa še vračanje na starobiblijske fore se mi nekako upira, ker po mojem skromnem mnenju nekak ne pomenijo napredka - kvečjemu obratno.
little_biest napisal/-a:Kot vidim, imaš raje našo sofisticirano rešitev, kjer dripca tako dolgo valjajo po zaporih, dokler ga "pomotoma" ne izpustijo in spet ugasne koga ali par njih.
Sej ravno tu je jedro problema. Pač vsem je jasno, da eni dripci nimajo kaj iskat v družbi. Pol je pa samo stvar bolj ali manj "akademske" debate, kako jim to preprečit. Nemalokrat se je že zgodilo (predvsem v zda) da so nekoga prehitro obsodili, potem pa se je kasneje izkazalo, da je bil človek nedolžen

Vse resne raziskave so do sedaj pokazale, da uvedba in realizacija smrtne kazni ne zmanjšuje kaznivih dejanj. Še več, raziskave kažejo, da jih celo pospešuje oz. kazniva dejanja kvečjemu spodbuja. Smrtna kazen se tako nujno izrodi v nizkoten akt maščevanja, z izrazito tendenco prikrivanja nemoči družbe (države), da bi reševala probleme na ustreznejši način.
V vseh zgodovinskih obdobjih in v vseh družbah so bili krvoloki, ki so svoje potencialne frustracije in željo po krvi, skrivali za krinko državne regulative. Če že niso (z)mogli sami uresničiti svojih frustracij, je pa to v njih imenu storila država. In tukaj še enkrat omenjam pravne zmote, ki teh osebkov tako ali tako ne ganejo. Pri vsem tem se gre za mehanizem, ki žene te ljudi k skrajnemu sredstvu nasilja, to je likvidaciji drugega osebka, pa čeprav posredno preko državnega aparata.