Kontracepcijske tabletke

Za dušo in telo.
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

Ko sem nehala z Diane 35 sem imela nekaj mesecev res bolj mastno kožo in občasno kakšen mozoljček. Pa lasje so mi izpadali. Potem se je pa vse uredilo, še vedno sem brez tablet in brez mozoljev :)
Je pa čisto od posameznice odvisno ...

adelina napisal/-a:2 tedna jemljem Yasminelle, in do treh dni nazaj nisem imela nobenih težav. sedaj pa 2x na dan nekje opažam že 3 dni zaporedoma kakšno kapljico krvi, pa neka sluz je zravn, ful čudn ...
a je možno, da se to zgodi me ovulacijo, ker do sedaj se mi še nikol ni (ko sem bila na diane35)??
menstruacijo morm dobit šele čez 10 dni nekje:S, s tem da mam skor take simptome kot pred M

Kolikor vem, ko jemlješ tabletke, sploh nimaš ovulacije. In tudi menstruacija pravzaprav ni menstruacija, ampak "prekinitvena krvavitev".
V prvih mesecih jemanja, dokler se telo ne navadi, so take majhne vmesne krvavitve normalne. Če pa se ponavljajo, je treba ponavadi zamenjat tabletke.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Žlehtnobica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Žlehtnobica »

Čaw.
Jst mam pa en problem.
Začela sem jemati Yasminelle pred približno 2 tednoma. In potem so se začele težave. Že od vsega začetka imam vsak dan rjavkast izcedek iz nožnice(razen ko sem mela menstruacijo), dobila sem ful čudne mozolje(predvsem boleče), sprememba razpoloženja (čist sem tečna in sploh se mi ne da z nikomer pogovarjat), bolj sem utrujena, prebavne težave, boleče prsi... pa še kej bi lahko našla. Jst mislim da je to verjetno posledica tabletk, ker prej nisem mela takih težav.
A je boljš da jst zamenjam tabletke al se bo čez čas tole prenehalo?? Ker če se ne bo nehalo mi je brez veze dajat 9 evrov za vsako škatlico, če mam pa same probleme pol. A kera ve če potem, ko se ti hormoni umirijo, a se ti tudi te stvari porihtajo?? Ker mene ful skrbi, predvsem zaradi mozoljev pa razpoloženja... pa glede na to da so ultranizkodozne... ne vem zakaj mam toook problemov pol... če kera kej ve bom ful ful hvaležna za vsak odgovor, predvsem me zanima če bo boljš. So pa to moje prve tabletke sploh.
Hvala.
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Kika »

Če imaš vsak dan rjav izcedek, to po vsej verjetnosti pomeni, da niso dovolj močne.

Pa če maš tok problemov in tako izrazite, bi jst na tvojem mestu šla h ginekologu. Možno je, da ti samo ta tip tablet ne ustreza.

Drgač naj bi se pa te težave ustalile in prenehale po mesecu ali dveh jemanja. Sam če so tako izrazite... potem po moje tut neki ni uredu. :)
xtina
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a xtina »

neki me zanima....
ker sem dobila glivice sem si zelela menstruacijo prestavit...vzela sem ze 4 tabletke iz nove skatlice...vceraj pa sem cisto pozabila jo vzeti...in ker bi rada z menstruacijo pocakala se kak dan, dva zaradi sveck, da si pac to pozdravim, me zanima ce lahko vseeno danes vzamem tabletko,ceprav sem pozabila na njo vceraj....ponavadi ce vzamem se kako tabletko iz nove skatlice, da si menstruacijo prestavim, jo dobim takoj naslednji dan ko neham jemati tabletke...se pravi mogla bi jo dobit danes...pa je se ni....kaj se priporoca v tem primeru?
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Kika »

hitro vzemi novo tableto, če hočeš spelat to tko kukr si si zastavla! če pa boš seksala, pa sej veš- kondom zraven!
xtina
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a xtina »

sem vzela....se pravi danes nisem 100% zascitena ker pac vceraj nisem vzela....kaj pa npr jutri, bom ok?
pa se nekaj...koliko je priporocljivo max podaljsati s tabletkami iz druge skatlice?
blue eye
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a blue eye »

xtina napisal/-a:sem vzela....se pravi danes nisem 100% zascitena ker pac vceraj nisem vzela....kaj pa npr jutri, bom ok?
pa se nekaj...koliko je priporocljivo max podaljsati s tabletkami iz druge skatlice?

Jest ti svetujem da čim manj podaljšuješ, sploh pa ne zarad glivic, ker te nadloge se med menstro itak potuhnejo, tak da bi kamot začela uporablat te svečke šele po menstri, vem k sm bla v isti situaciji..
Pomoje da še uporablaš dodatno zaščito, tud jutr
Za dežjem vedno posije sonce!!
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objava Napisal/-a MilkyWay »

xtina napisal/-a:pa se nekaj...koliko je priporocljivo max podaljsati s tabletkami iz druge skatlice?

js sm nekje prebrala d več ku 1 tedn nj ne bi podalšavu...
in je tud vam tko, d ko podalšavate tabletke, d vam je pole menstruacija bol močna ku pa ponavadi?
Pikica18
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Pikica18 »

hey!

jst mam pa problem da dobim menstro direkt na maturanca.. glih tist tedn. drgač ne uporablam tabletk ker mam krvni tlak samo malenkost povišan.

me zanima če bom menstruacijo vseeno lahko prestavla s tabletkam?
Uporabniški avatar
Stella*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Stella* »

jst mam tut en problem.. odkar jem tabletke Logest se redim in redim! prehranjujem se normalno in gibljem se dovolj tko da to vrjetno ni problem! so lohk res tabletke krive da se tko redim? in a mogoč ktera ve za tiste tabletke k so prav za hujšanje namenjene?plis :cry: :( :(
Manca.
Sramežljivka
Sramežljivka

KT-prvic

Neprebrana objava Napisal/-a Manca. »

S fantom se odločava za uporabo kontracepcijskih tabletk, vendar sva še vedno precej nesigurna. Prebrala sva kar veliko o tem, vendar bi vseeno rada informacije iz prve roke, saj se ponekod pojavljajo različne informacije in na koncu res ne veš komu in kaj verjeti. Veva, da bi lahko o vsem tem povprašala ginekologinjo, vendar se bom jaz počutila precej bolje, če bom slišala več različnih mnenj od dejanskih uporabnic, ne le eno strokovno.
Upam, da boste lahko pomagale in mi odgovorile!

1. Kako KT vplivajo na fizično in psihično zdravje (povzročanje bolezni, rak...)? Pri različnih virih sem našla različne (tudi totalno nasprotujoče si) informacije in me zanima, kakšne informacije ste vi dobile pri ginekologu.
2. Slišala sem, da lahko po prenehanju jemanja KT izostaja menstruacija. Kako KT vplivajo na plodnost po prenehanju jemanja - ali se plodnost kaj zmanjša oz. ali se pojavijo kakšni drugi negativni znaki za telo, zdravje?
3. Ali se moram, da dobim KT pri ginekologu naročiti na normalen pregled (in čakati kar dolgo) ali lahko kar pridem tja po recept?
4. Ali mi ginekolog KT kar predpiše ali lahko sama povem katere bi želela?
5. Katere KT priporočate? Sama sem gledala Logest ali samoplačnišče Yarina, vendar ne vem kakšna hormonska vrednost v KT je najbolj priporočljiva.
6. Hm, še eno precej nerodno vprašanje. Znanka, ki je na tabletkah, mi je povedala, da ko njenemu fantu pride vanjo in potem njegova sperma odteka iz nje, povzroča to zelo zelo neprijeten vonj,ki se ga niti z umivanjem ne da odstraniti, dokler ta sperma pač ne odteče. Zanima me, če se to pojavlja pri vseh ali le pri njiju dveh?
7. Koliko ste se zredile ob jemanju KT, če sploh? Ali so se pojavili še kakšni drugi stranski učinki?
8. Imate mogoče še kakšen dodaten nasvet, opozorilo...?

Hvala!
tinchy18
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Zasavje

Neprebrana objava Napisal/-a tinchy18 »

Na nekaj vprašanj ti lahko odgovorim...

Jaz sem KT tabletke dobila tako, da sem šla h ginekologu in povedala da bi jih rada imela, nato me je sestra zmerila, stehtala, in izmerila pritisek in mi dala recept (ni bilo nobenega ginekološkega pregleda)...
Ginekolog mi je sam napisal tabletke Logest, samo je sestra povedala da če bo prišlo do kakšnih težav da moram nazaj prideti da jih zamenjamo...
Ko sem jih začela jemati sem se zredila za cca 10kg, dobivam občane migrene pred mestruacijo in sem velikokrat brezveze tečna, zgubila pa sem tudi željo po sexu...
Pozitivna stran tabletk je da ni potrebna uporaba kondomov (skoraj brez skrbi si) pa da nimam več krčev pred menstruacijo, ki sem jih pred jemanjem imela in so bili preveč boleči, pa tudi krvavitev je manjša (vsaj pri meni)...

No upam, da sem ti s tem odgovorila na par vprašanj,... je pa res da KT na vsako posameznico delujejo različno...
Bina
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: pod pohorjem

Neprebrana objava Napisal/-a Bina »

MilkyWay napisal/-a:a je kjra mela diane35 in z njimi končala? kšne so reakcije kože na to?

Jaz sem nehala Diane35 jemati avgusta. Tam nekje oktobra pa sem dobila obupno mastno kožo (čeprav sem prej tut mela mešano), ful mozoljev in z njimi se borim še zdaj, torej 6 mesecev. Mozolji so taki podkožni, velike bule, takih nikoli nisem imela. Za popi.... Menim, da je to od tega, da sem nehala jest tablete, sicer mam od novega šolskega leta malo več stresa, ampak takih mozoljev pa še ne. :cry:
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Se selim...

Re: KT-prvic

Neprebrana objava Napisal/-a Maychy »

1. Kako KT vplivajo na fizično in psihično zdravje (povzročanje bolezni, rak...)? Pri različnih virih sem našla različne (tudi totalno nasprotujoče si) informacije in me zanima, kakšne informacije ste vi dobile pri ginekologu.

Hja, vplivajo na vsako dekle drugače. Nekatere se zredijo, drugim se zniža libido, tretje postanejo muhaste... Pri meni na srečo nisem opazila kakih stranskih učinkov, je pa to res odvisno od vsake posameznice. Kar se pa tiče raka je pa stvar taka, da je odstotek diagnoziranih pri uporabnicah KT malce višji. To lahko zdaj razumeš tako, da so pač te ženske večkrat pregledane in zadevo hitreje in bolj pogosto odkrijejo, lahko pa tudi drugače. Povezave med KT in nastankom rakavih celic pa po moji vednosti še niso določili.

2. Slišala sem, da lahko po prenehanju jemanja KT izostaja menstruacija. Kako KT vplivajo na plodnost po prenehanju jemanja - ali se plodnost kaj zmanjša oz. ali se pojavijo kakšni drugi negativni znaki za telo, zdravje?

Po prenehanju je lahko M neredna še kak mesec ali 2, da se telo spet navadi na količino hormonov. Jaz sem vmes prenehala z jemanjem za pol leta, pa nisem imela nobenih težav z M. Zopet se je vzpostavilo stanje, ki je bilo prisotno preden sem začela jemati KT. Glede plodnosti je pa priporočljivo, da preden se odločiš za zanostitev (in končaš s KT) počakaš par mesecev, da se vzpostavi normalen ciklus.

3. Ali se moram, da dobim KT pri ginekologu naročiti na normalen pregled (in čakati kar dolgo) ali lahko kar pridem tja po recept?

Jaz sem se naročila, potem pa so napravili vse stvari, ki jih je že moja predhodnica opisala (stehtali, izmerili pritisk). Ginekološki pregled so opravili kasneje.

4. Ali mi ginekolog KT kar predpiše ali lahko sama povem katere bi želela?

Meni je ginekologinja takrat rekla, da mladim puncam, ki nimajo drugih težav ponavadi da kar Logest in ga dala tudi meni. Drugače pa niti nisem imela nekih preferenc in sem zaupala njeni strokovni presoji.

5. Katere KT priporočate? Sama sem gledala Logest ali samoplačnišče Yarina, vendar ne vem kakšna hormonska vrednost v KT je najbolj priporočljiva.

Kot sem že napisala jemljem Logest. So pa vse tabletke narejene nekako po istem principu, tako da ne vem kok ne boš profitirala nikjer. Najbolje je, da pač ene poskusiš in potem vidiš, če ti ustrezajo ali ne. Meni recimo Logest popolnoma ustrezajo in ne vem, zakaj bi jih menjala za Yarino, ki je za plačat, pa čeprav naj ta ne bi zadrževala vode.

6. Hm, še eno precej nerodno vprašanje. Znanka, ki je na tabletkah, mi je povedala, da ko njenemu fantu pride vanjo in potem njegova sperma odteka iz nje, povzroča to zelo zelo neprijeten vonj,ki se ga niti z umivanjem ne da odstraniti, dokler ta sperma pač ne odteče. Zanima me, če se to pojavlja pri vseh ali le pri njiju dveh?

Meni se ta vonj ne zdi tako neprijeten. Je pač mešanice vonja njiju obeh in očitno se lahko tudi zgodi, da komu ni všeč. Ne vem, meni ne smrdi. Ko se umijem pa se vonj v vsakem primeru odstrani.

7. Koliko ste se zredile ob jemanju KT, če sploh? Ali so se pojavili še kakšni drugi stranski učinki?

Kot že rečeno. Zredila se nisem. Oz. mogoče kak kg, pa niti opazila nisem. Drugih stranskih učinkov pa tudi nisem opazila.

8. Imate mogoče še kakšen dodaten nasvet, opozorilo...?
Mogoče to, da KT niso idealna rešitev. Ampak če imaš resnega fanta in redne spolne odnose se mi zdi še najboljša. Tako da priporočam uporabo KT.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

Bina napisal/-a:Jaz sem nehala Diane35 jemati avgusta. Tam nekje oktobra pa sem dobila obupno mastno kožo (čeprav sem prej tut mela mešano), ful mozoljev in z njimi se borim še zdaj, torej 6 mesecev.

Meni se je zgodilo podobno po prenehanju jemanja Cilest tabletk in zaradi tega mi je najbolj žal, da sem sploh nehala.
Imam dosti boolj mastne lase in kožo, posebej zadaj na hrbtu, takoj pod rameni imam ful takih drobnih mozoljčkov,
pa tudi na obrazu se mi pogosteje pojavljajo, prej jih nisem imela nikoli :evil:
Drugače pa sem jih imela ful dolgo, kakšnih 8 ali 9 let, pa ni bilo po prenehanju jemanja nobene drastične spremembe, torej sklepam, da sem jih očitno kar dobro prenašala, nisem imela nobenih težav, samo v zadnjem času (zadnji 2 leti) sem se opazno zredila, pa pritisk sem imela malo višji in sem preventivno nehala, tudi zaradi ožilja pa to.

Sedaj čez en mesec imam pregled pri novem ginekologu, pa bom videla, kaj bova dorekla... morda tiste samoplačniške, morda nobenih, ne vem...

Aja, po prenehanju imam menstruacijo vedno redno na 28/29 dni, nikoli mi ni izostala ali zamudila, pa je od tega že več kot pol leta, verjetno.

O vrsti tabletk se pa valda ne boš sama odločala, ker jih je enostavno preveč, da bi vsake poznala v nulo,
izbiro prepusti ginekologu oz. se o tem skupaj pogovorita.
Zaklenjeno