Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

Uporabniški avatar
Gregor
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Gregor »

Ej, ej ... ljudje malo se pomirite. Govorenje o nacionalnih identitetah je vedno nalektreno in veliko je nacionalizma, ki ga ne bomo tolerirali ne takega ne drugačnega.

Poleg tega me pa takole stereotipno razmišlanje in označevanje določenih etničnih skupin majčkeno razhudi (in uporabljam zelo blag izraz). Postavite se malo v njihovo kožo. Kako se počutite ko vam/nam nekdo reče Avstrijski hlapci, podalpski konjušarji itd. itd.. Mislm, da občutek ni ravno prijeten.

Ljudje so "enota" zase. Je že res, da nacionalna zavest del vzgoje in osebnosti, ampak govoriti da so vsi, ki so recimo iz Srbije al pa hrvaške al pa iz Kirdižije, NEumni kreteni je pa mal smešno a ne.

Pa še neki. Probite se pogovarjat civilizirano. Če bo preveč izpadov bomo tole zaklenil.
And now something completely different
sunny_
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a sunny_ »

mislim nia ti res ne vidiš naprej od svojega nosa....
btw glede Primorske pa...od kdaj je ona na jugu...vedno bla na Zahodu in vedno bo....jug bi bla Dolenjska npr.
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a jagodka85 »

sunny_ napisal/-a:mislim nia ti res ne vidiš naprej od svojega nosa....
btw glede Primorske pa...od kdaj je ona na jugu...vedno bla na Zahodu in vedno bo....jug bi bla Dolenjska npr.

ok, sorry.. moja napaka :oops: ampak zame je nekak bla zmer na jugu, ker je pač južno od mene :D :lol:
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

^^Nia jst bi ti dala u roke knjigo za zgodovino pa geografijo pa bi te z njima mučla do onemoglosti. :lach: Včasih pa res take primitivne sekaš da adijo...

Tko kot ti označuješ ljudi, ki prihajajo iz juga bi jst lahko označla tebe, glede na to iz katerga kraja prihajaš (ja tud na to foro pr nas obstajajo stereotipi... tud za tvoj kraj...in ja mogla sem to rečt, ker mi gre tvoje razmišljanje na k***c. Jst ne vem, da bi mela južne korenine, mislim, da jih nimam, ampak če morm pa čutit neko nacionalno pripadnost z ljudmi tvoje vrste pol se pa rajš preselim daleč na jug.) :wink:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a *Srček »

~NIA~ napisal/-a:no sej že na forumu vas je 1/2 od dol..
no pa da nam sam pluvala po vas.. aja pa še bureke mate dobre :P
bejbika: sorry kr se ne zanimam za balkan in vaše države..

Ti nis normalna...ne, s takimi posti ne morš bit, res ne...
1.) 1/2 vas je od dol - halooo?? rojena u slo, mami slovenka, fotr pršu pr 20ih v Slovenijo...hm, men se še fotr ne zdi kej preveč "od dol" :D Sej res, kaj sploh je od dol

2.) Bureke mamo dobre? OMG :lol: NAŠI bureki niso ti bureki k jih ti tle kupuješ...veš Nia, hm...te morm poučit - govorimo o drugi narodnosti :D Pol usaj reč da MAMO čevape dobre :)

3.) Naše države? Hm, kere pa so to? :D
Kaži da me nisi voleo,kaži da si mi odoleo,kaži bilo šta al naivno, još niko me nije preboleo..
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

~NIA~ napisal/-a:no sej že na forumu vas je 1/2 od dol.. sej naša družina je dost velika (od prastašrev naprej šteto nas je več kot 150), ampak če se drugi ne potrudjo tle nimam kj..
no pa da nam sam pluvala po vas.. v dalmaciji je ful prjazn folk, na lošinju u nerezinah (naselje bučanje, po novem krško) je pa itk slovensko naselje in prov fajn se mi zdi da sm na morju in okol sami slovenci + v trgovinah vsi govorijo slovensko... aja pa še bureke mate dobre :P
bejbika: sorry kr se ne zanimam za balkan in vaše države.. zgodovina me nikol ni zanimala, zame je jug jug (neglede kje je kšna država), pr gefi se pa ne učimo o balkanu :P na srečo

pa da malo obrnemo :D :

na podlagi tega kar pišeš... potem takem... ti ne bi smela it na hrvaško morje ... saj dalmacija ni slovenska
... potem takem ... ne bi smela jesti bureka.. .ker ta ni slovenski

... kar se pa geografije tiče : pa najbolje da se izstreliš na kak drug planet ... ker slovenija je na balkanu :D

drugač pa kot je Sofia rekla... škoda besed za tako ubogo in patetično bitje kot si ti ... konec koncev nas učiš in nam prikazuješ kako zgleda nerazgleda oseba in pri kakšnih ljudjeh se rojeva nacionalna nestrpnost- pri umsko omejenih.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

js grem na hrvaško za 2-3 tedne na morje, se pa ne naselm dol pa s stabo pripeljem cele familje..men bi čist sedl če bi pršl balkanci gor na počitnce pa pol šli back..
seveda je slovenija na balkanu, ampak mogoče mal razvitejša od ostalih držav, zato pa prhajajo gor :evil:

sploh pa sm js s to temo zaklučla, kr use kar napišem sam ponavlam kar sm že enkrt povedala.. moje mnenje o balkancih veste, ko ga bom spremenila bom pa povedala.
kr se mi zdi brezveze nabijat poste kr nočete razumet kašna je razlika med južnjaki in čefurji. čefurji nižajo balkanski ugled..
no pa sej, nebom pisala kar sm že usaj 3x povedala..
tko da ko spremenim mnjenje pa že napišem.. ;)
babai
skinny
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prlekija

Neprebrana objava Napisal/-a skinny »

~NIA~ napisal/-a:sploh pa sm js s to temo zaklučla, kr use kar napišem sam ponavlam kar sm že enkrt povedala.. moje mnenje o balkancih veste, ko ga bom spremenila bom pa povedala.

:?: kako zdaj? a vsi balkanci ti gredo na živce?tudi slovenci?

EDIT: aja, pomoje si mislila čefurje.
"Don't part with your illusions. When they are gone you may still exist, but you have ceased to live.”
~ Mark Twain
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Frenkie »

Glupo je primerjat južnjake z 'čefurji', saj čefur ni človek ki je od 'dol' ampak oseba, , ki živi na teritoriju določene države in ne sprejema kulture, jezika in vere te države. Tud slovenci so lahko čefurji v Nemčiji, Ameriki in Franciji, če se bodo preveč izpostavljali in zaničevali tuj način življenja.

Tud med slovenci je velik nacionalistov, ki svojo nestrpnost prenašajo drugod po svetu. Enkrat se je ena skupina slovencev sredi Beograda drla "kdor ne skače ni slovenc", pa slovensko zastavo iz avta kazal, ter se hvalil s tem, da so iz Slovenije… takim kretenom pa srbi pravijo »čefurji«.

Jst se zelo zavzemam za to, da se človek mora prilagodit okolici v kateri živi. Lahko ti govoriš za zidovi svoje hiše kar hočeš, vendar naj se v javnosti vsak drži pravila igre države kjer živi, pa naj bo to južnjak, nemec ali pa američan. Saj veste: »lepa beseda, vedno lepo mesto najde«.

Saj nihče ni rekel, da mora nekdo, ki se preseli v drugo državo, opustit svojo tradicijo, svoj jezik in svojo vero. Gre se le zato, da naj se nihče ne izpostavlja preveč, naj ne zavija svoj narod v svetopisemsko apokaliptiko, naj ne riše po stenah razne nacionalne simbole in kriči sredi centra »SRBIJA«.

Med mojimi frendi večinoma prevladujejo južnjaki, čeprav ne vem če jih lahko tako poimenujem, saj so vsi tukaj rojeni in perfekt govorijo slovensko, le da imajo starše od dol. In ravno zato, ker niso opustili svojo 'temperamentnost', znajo govorit jezik svojih staršev in vejo kje imajo korenine, ob tem pa spoštujejo slovence in državo kjer živijo, so mi občudovanja vredni. Jst sm se do zdej vedno lažje vklopila v njihovo družbo kot v slovensko.
opium
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: neutral zone
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a opium »

in ste ze prisli do kakih zakljuckov?
nastasia, kdaj greva k zobaru? :D
*_nincy_*
Kofetarica
Kofetarica

Re: Južnjaki

Neprebrana objava Napisal/-a *_nincy_* »

krfjolca napisal/-a:
Frenkie napisal/-a:
:arrow: Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let?

:arrow: Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka?

:arrow: Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi??

:arrow: Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.

1. Ja, zelo mi gre na živce. Ker slovenščina očitno ni tako težka, poznam kar nekaj tujcev, ki so se po parih letih (3, 5) naučili vsaj uporabne, če že ne tekoče slovenščine, pa prihajajo iz veliko bolj slovenščini in slovanščini nesorodnih jezikovnih skupin - avstralci, nemci, švedi itd. V centru za učenje slovenščine kot drugega tujega jezika imajo največ problemov prav z južnjaki, zato ker večinoma iz ponosa ne želijo govoriti slovensko. Zanimivo, južnjaki, ki prodajajo sladoled v Avstriji, Nemčiji, pa tekoče govorijo nemško, I wonder why?! :roll:

2. Na živce mi gre katerakoli glasba, ki jo nabijajo prepotentni mulci v avtih, blokih, pa naj bodo narodnjaki ali punk, metal, rock, karkoli presega mejo dobrega okusa glasnosti. Če ne morejo poslušati glasbe na sobni jakosti, naj si v ušesa vtaknejo slušalke in si zaradi mene spražijo bobniče.

3. Razjezilo bi me, če bi vedela, da sem jaz strokovno bolj usposobljena kot on, pa bi ga šef vzel v službo iz patriotske "dolžnosti" (se je že zgodilo - pri tastu, ker je bil šef tudi južnjak)

4. Kakršnokoli provociranje, ki izpostavlja narodnost, me razjezi. Na hrvaškem sploh. Ker sem imela že slabe izkušnje in njihove neprijaznosti ne prenašam več. Samo en obisk v severnih državah ti da vedeti, kako naj bi se ravnalo s turisti - kar pa delajo Hrvati, je pa živi poden. [b]Sva videla razliko, ko sva se en dan na Hrvaškem delala, da sva angleža. Kakšna razlika
!!!

To, kar je napisala Krfjolca bi tudi jaz...

Tako je na Hrvaškem moraž biti težek anglež in ne vedo kaj bi ti v rit vtaknili!!!
najprej imej sebe rad in potem te bodo imeli tudi drugi
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

no upam da mi bo zdej sprejel post kr mi ga prej že 3x ni.. slab server ;)

am.. ne grejo mi naživce vsi balkanci ampak ČEFURJI. to sm pa že usaj 4x jih opisala.. no še da povem da dons u baru kjer delam sta pršla 2 moška, okol 40ih, k se jima je že vidl da sta čist od dol in mela sm not mp3je. komad je biu en od atomikov pol je bla pa ceca-pazi skime spavaš.. in pol pač naprej muska.. čist mix neki.. in pol čez ene 10 minut mi en od unih dveh reče: [bosanski naglas]: ej pa kje je zdaj ona muzika, ki si jo prej mela [bosanski naglas].
js: kero mislte?
un: pa... ceca..
js: ja prej je bla, komadi grejo naprej
un: pa daj še enkrat to naše.
js: ne nebom, kr tle ne poslušamo takih, razn usake tok časa pride kšn komad...
in tip je ratu čist penast, kr vidla sm ga kok bi me najraj oklofutav (še čud me da se je zadržov no). svojo musko nj posluša v svojem baru, fak, da bi se še to jim podrejala..

no to sm še napisala, zdej sm pa s to temo zaklučla.. moje mnjenje o južnjakih veste, prov tko veste kaj si mislem o čefurjih, čeprov eni še niste dojel razlike med balkanci in čefurji.
karkol še napišem sm not bom sam nabijala poste, kr vse kar bi še rekla sm že usaj enkrat povedala, če bom pa spremenila mnjenje bom pa povedala.
;) babai :*
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objava Napisal/-a uršy »

Cjooooj.....pametnejši odneha baje :P
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

ok najprej reče da se ne posluša narodna..zdej je že ceca v igri.. :eek:

in kakšno naključje da se ti je to lih zdej v največjem razcvetu debate zgodilo :roll: še vedno ni opravičila za tvoje glupo mnenje in za tvoj odnos do ljudi...

uršy...sej je odnehala, sam še zmer mislm da ni med pametnejšimi..sicer pa tema je za debate :) mi se pa radi argumentirano prerekamo :D

popravljeno! :D
Zadnjič spremenil *purple*, dne 29. Avg. 2006 22:56, skupaj popravljeno 1 krat.
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objava Napisal/-a uršy »

*purple bitch* napisal/-a:uršy...sej ej odnehala, sam še zmer mislm da ni med pametnejšimi..sicer pa tema je za debate :) mi se pa radi argumenirano prerekamo :D

tole tle ni lih kej argumentirano :?
Zaklenjeno