Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

sej ql da hvališ svojo državo, sam ne PREVEČ! če greš iz slabše na bolše (greš po svoji volji) ne greš zarad tega da boš tam opeval svojo državo pa govoru kolk je bolša.. kr če bi res bla bolša bi ostav tam..

pa niso usi južnjaki čefurji.. ena je napsiala da ma njena mama izobrazbo, da njeni starši govorijo tekoče slovensko... to sploh niso čefurji in prot takim nikol nism mela nč! so pač 'priseljenci' tko kot marskdo iz marskere države..
ne pa mulci od njih ki niso nikol sploh živel v bosni pa govorijo bosansko..
kr sm mela tipa ki ima familijo po celi biuši jugoslaviji, njegovi starši govorijo slovensko z naglasom, ampak on se je tle rodil in govori slovensko. nikol ni reku kok mu je bosna/srbija/hrvaška... zakon. sej gre polet dol na počitnce ampak je reku da je življenje v sloveniji 100x bolše in da uni mulci (k po možnosti v bosni še bli niso pa jo opevajo) sploh ne vejo kaj govorijo...

sej pravm, če greš v anglijo govoriš angleško, alpa kamrkol že greš, sam useen se ti zdi bedno da se hrvati niti mal ne morjo potrudit in da kao ne razumejo, a useh ostalih 5 jezikov (italjansko, angleško, nemško, francosko, madžarsko) pa štekajo?
slovenščina & hrvaščina nj bi si bla sorodna jezika, in nevem kaj je tok drgač pr slovenskem (ok naglasa ni tazga) da nebi mogl razumet.. njihov princip pač.. sej js govorim hrvaško ko sm na hrvašekm, sm se bla prisiljena navast, ampak ok..
greš pr ns v trgovino pa pred tabo v vrst: jedno štucu kruha... to reče folk k ga srečuješ na ulic že usaj nekaj let.. res bi lahko reku eno, ne pa jedno.. sam ne.. ponos je ponos..
Dagi
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: ...

Neprebrana objava Napisal/-a Dagi »

Sej ja, ponos je tist kr jih najbl jeb*! Js prihajam iz kraja kjer je več kot polovica prebivalcev neslovencev (pa nism z jeseneic... :wink: ) In mam sosedo hrvatico k je sama priznala da se noče naučit slovensk govort, ker se ji ni treba! Pa 3/4 mulcov pr nas, pokvarjenih k strupene gobe ni noben zatirov, kvečjemu so oni kerga zatiral... Men se sam zdi, da preveč popuščamo, zato pa je tko kokr je...
Always look on the bright side of life!
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

ma ja sej maš prow.. kr si mislejo kaj so.. zakaj se noče naučit slovensko? pa nej gre nazaj na hrvaško in dol govori svoj materni jezik.. princip kao.. ma dj.. brezveze
Dagi
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: ...

Neprebrana objava Napisal/-a Dagi »

Sm že enkrat napisala, pa me je dol skenslal... u glavnem zakaj se noče naučit slovensko... Ker se ji res ni treba - ma moža slovenca k vs denar k bajti prnese, tist dnar k ga ona dobi gre pa itak za njene cunce, ker je ena od unih k se pač ne more sprjaznt s svojimi leti pa hod okol k ena pr 25ih... Pa pustmo to. Ne maram jih pa od takrt ko je biu en od njenih mulcov zravn ko so slovensko zastavo na sred ceste zažigal, pol jih je pa en prjavu, pa so pršli policaji in vse kr so mulci pokasiral je blo kršenje JRM... :evil: Pol pa reč...
Always look on the bright side of life!
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a *Srček »

~NIA~ napisal/-a:sej ql da hvališ svojo državo, sam ne PREVEČ! če greš iz slabše na bolše (greš po svoji volji) ne greš zarad tega da boš tam opeval svojo državo pa govoru kolk je bolša.. kr če bi res bla bolša bi ostav tam..

Ne hvalimo tuki nobene države ampak folk in mentaliteto, kar pa nima veze z državo, državno ureditvijo in krizo k je dol...folk je še zmeri človeški in o tem razpravlamo.
Kaži da me nisi voleo,kaži da si mi odoleo,kaži bilo šta al naivno, još niko me nije preboleo..
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Zvoncica »

bejbika napisal/-a:pa južna braća ti stoji ob strani ... kar pa slovenčki ne znate :lach:

prav nič nimam proti temu, da so drugi narodi ponosni na svoje domovine, dokler se ne začne tlačit v drek ostalih. Nekaj je biti ponosen na svoje korenine, nekaj drugega pa kur*at ostale, v temu primeru Slovenijo.

Pa ja, brez skrbi, mam tut sama 1/8 al kok že srbske krvi :P
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

bejbika napisal/-a:hodi s pol hrvatico, kar je srbom pod častjo, in ga ni sram to kjerkoli povedati ... še ponosen je na svojo malo Istranko ...

E tole je pa tko kot, da bi jst napisala. Sicr ma moj fotra Srba (mamo Slo.), pa res je, da je tko mal bl po fotru kot po mami. Ampak ni pa primitivn, pa tut družbo ma(va) takšno. Tko, skor noben v družbi ni čisti Slovenac, ampak so res uredu ljudje. Niti se ne družijo z tistimi čefurji druge klase. Tko, da tle je res mal preveč posploševanja. In ja- moj je enkrat celo reku, da, če smo že na tem mu je bolj všeč, da sm pola-pola, kot pa čista Slovenka, kr tko dost bol razumem pa drugač jemlem use skupi.

Drugač pa tko na naši OŠ nikol ni blo tega - v srednji pa itak niti približno ne. Jst, ko so spraševali kdaj za podatke o starših sm vedno ponosno povedala priimek in od mami in od atija (kr nista poročena). In nobenga ni motu tist VukovIĆ. Če pa je mogoče koga, pa tega ni pokazu. Tut pr mojem fantu ni blo glede tega nobenega problema. Ampak je pa tut naleteu na kakega Slo. nacionalista, ki se je prej lepo pogovarju z njim pol ko je blo pa treba povedat priimek, je pa po tistem IĆ-u blo kr tko mal zadržano use.

Ampak tko je vedno blo, je in bo. Kaj se bom jst sekirala :) Je pa res veliko odvisno od staršev. Tko, da moj fant je prov lepo vzgojen, res so mu malo ljubši Srbi, ampak nikoli ni žaljiv do čistih Slovencev in tudi ne tišči vsakemu pod nos svoje tri prsta.

Mam z očetom od mojega fanta dost tko bol sproščen odnos kot z njegovo mamo. Pa je Srb oz. Črnogorec in ve, da mam tut hrvaško kri. Ampak nism niti enkrat niti približno občutila, da bi meu on kake zadržke do mene. Tko, da to je res zlo zlo odvisno od vsakega posameznika.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
bella_
Debatorica
Debatorica
Kraj: lj

Neprebrana objava Napisal/-a bella_ »

mah men gre na zivce to k folk kr neki posplosuje. vidjo tri "cefurcke" k tepejo slovenca in zdj smo vsi "juznjaki" kr najhujsi. taki ta pravih juznjakov se spoznal niso oz, nikol niso bli v bosni, srbiji, hrvaski. sj se povsod najdejo ksni kreteni, ampak men se zdi da so v teh drzavah se vecji jugonostalgiki kot s(m)o slovenci. al se pa samo js v takih krogih gibljem.

problemov sm mela kr dost ja, nikakrsnih problemov pa nism mela v solah (hvala bogu). je meu pa moj oci ogromne probleme s sluzbo leta 91. odpustil so ga seveda samo zato, ker je bil srb (pa ni bil fizicni delavc, ampak je dipl. ing. z magisterijem). da ne govorim o tem da po tem seveda ni mogu dobit sluzbe, spet iz istega razloga. ampak zdj je vse kul. ma pa tut prjatle, ki prihajajo iz cele bivse juge in ne dela razlik med njimi. od njega bi kvecjem prcakvala mal nestrpnosti do slovencev, glede na to da mu je sef (nacionalist do konca) skor unicu zivljenje, ne pa od tehle kretenov k se vazjo po ulci. prov je mela tista, k je rekla da naj grejo raj za knjige in tko dokazujejo, da niso manjvredni, ne pa s pretepi
el bou
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a el bou »

bejbika napisal/-a:dva moja sončka sta tut bolj južne krvi ... ne bi ju menjala za nič na svetu ... več 100% slovenčkov me je u lajfu zajebal kot bosancev ... pa južna braća ti stoji ob strani ... kar pa slovenčki ne znate :lach:

jz mam tud najbol prjatlce iz hrvaske... in najbol druzbo mam dol... tako k jo tle nebom nikol dobila... take k bi zame vse naredl, k sred noci pridejo po mene da me pelejo na urgenco ker si razrezem nogo, brez problema, ni panike za bencin, cs k ga porabjo, dnar k za most dajo, ura ob katerih jih klicem, v sekundi so prpravleni nardit vse...

jz te moje cenm... so temperamentni, priznam, ampak bol ljudi kt so oni nism spoznala... in sm najsrecnejsa da jih mam...

mam pa tud sama neki hrvaske krvi v sep...
did i dissapoint u - or leave a bad taste in ur mouth...
nastasia
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a nastasia »

sej ql da hvališ svojo državo, sam ne PREVEČ! če greš iz slabše na bolše (greš po svoji volji) ne greš zarad tega da boš tam opeval svojo državo pa govoru kolk je bolša.. kr če bi res bla bolša bi ostav tam..

Kaj pa je zate draga moja slabša in kaj boljša država? Ljudje se selijo iz različnih razlogov. Moja starša sta se spoznala v Sloveniji. Vsak izmed njiju je prišel sem okoli leta 80, ker sta pač tu dobila službo. Takrat je bila to Jugoslavija in ne neka obljubljena zahodna dežela. Torej dokler mi ne razložiš zadeve z boljšo in slabšo državo (kakšno izražanje sploh je to?) ne bom naprej komentirala tega.

nikol ni reku kok mu je bosna/srbija/hrvaška... zakon. sej gre polet dol na počitnce ampak je reku da je življenje v sloveniji 100x bolše in da uni mulci (k po možnosti v bosni še bli niso pa jo opevajo) sploh ne vejo kaj govorijo...

mimo tega nisem mogla. stupid me, ker komentiram sploh stupidne izjave.vsaka izmed teh držav je "zakon". splo ne vem katera izmed njih mi je ljubša. ker jih poznam in sem jih preiskala po dolgem in počez. Mah...čisto isto so zakon kot Slovenija, ali katera koli druga država na tem svetu. Si se kdaj odpravila kam? Kamorkoli?

Sej ja, ponos je tist kr jih najbl jeb*!

jaz priznam. jeb* me ponos. Lepa balkanska lastnost. Kaj pa tebe jeb*?

In zopet sem pri jeziku.
Kaj je s 5imi francoskimi družinami, ki živijo tu skoraj desetletje, najemamjo frncosko goreče slovence, da delajo za njih. Od slovenščine so pobrali samo dober dan...In niti na pamet jim ne pade, da se bi jo kadarkoli učili. Ker pač z angleščino brez problema shajajo. Tu imajo svoj francoski vrtec in osnovno šolo. Ali je to ignoranca?

Jaz nisem v nobenem mojem postu v tej temi generalizirala. Niti nimam namena. Povem to, kar jaz poznam. Zame so samo ljudje - malo boljši in malo slabši. Neumnost pa je velik GREH. In počasi začenjam dvomiti, da so moji bratje fužinski kriminalci manj inteligentni od nekaterih osebkov tu.
life is perfect, life is the best. full of magic, beauty, opportunities...and television...and surprises, lots of surprises...
*slatka*
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: v pravljici*

Neprebrana objava Napisal/-a *slatka* »

bejbika napisal/-a: pa južna braća ti stoji ob strani ... kar pa slovenčki ne znate :lach:

pravte, da mi posplošujemo, da so vsi južnjaki nasilni, nekulturni, neizobraženi itd... ti pa isto delaš s slovenci!

sama sem "čistokrvna" slovenka. nič nimam prot južnjakom. mam kar neki prjatlov, k so iz dol pa so čist vredu osebe.
ne delam nobenih razlik in jih spoštujem! večkrat imam jaz občutek, da me južnjak ne spoštuje. naprimer v naši šoli... ko smo se spoznaval pa to. prvo kar je blo te je uprašu a si čefurka? in tisti ki pač nismo bli, smo bli na začetku izključeni iz njihove družbe. šele kasnej, k so ugotovil, da tut mi slovenčki nismo tok slabi so nas sprejel.

sama sem ponosna na to, da sem slovenka! tako, da razumem tudi srbe, bosance... da so ponosni na njihove korenine. mladina, ki razglaša okoli kok je bosna zakon, ki se pretepajo in grozijo ljudem pa samo mečejo slabo luč na vse ostale južnjake. še zdaleč niso vsi isti!

nia, tebe je pa loh sram, da take pišeš po forumu! in zarad takih kokr si ti potem vsi mislijo, da smo ostali enakega mišlenja.
Biti pripravljen, je veliko,
znati čakati, je še več,
toda izkoristiti pravi trenutek, je vse.
2good4u
Debatorica
Debatorica
Kraj: Celje

Neprebrana objava Napisal/-a 2good4u »

Uf uf uf uf....tliko vprašanj in toliko odgovorov bi lahko dala....

Bom poskušalabiti kratka : slovensko bi lahko govorili v javnih ustanovah (ker se ti spodobi), kaj delajo za svojimi štirimi stenami, me sploh ne zanima.

Njihovo obnašanje je katastrofalno, še posebej tisti mladi smrkuci, ko mislijo da če imajo nagelane lase, oprijeto majčko, in polno nekih umetnih ketn okoli vrata in nož v žepu, da so carji...niso ampak so največji bedaki. Sploh še potem s svojimi bednimi opazkami. Grem mimo njih, ker jih ignoriram. Škoda mojega časa in živcev.

Če je nekdo bolj sposoben za delo kot jaz, zakaj potem nebi dobil pred mano službe. Tu se pač gre za znanje in ne za nacionalnost.

In ja imam veliko slabih izkušenj. Sploh na morju, tako da se resnično izogibam hrvaške nasploh. Edino kamor grem je Dubrovnik, ker tam pa so čisto drugačni hrvati, oziroma si upam trdit da sploh niso. (od groženj, pretepov, zmerjanja, nesramnosti,...)

In pol je spet tu druga plat, poznam veliko Srbov in Bosancev so moji prijatelji in me ne motijo in jih ne sovražim.

Glede glasbe...mislim katasrofa. Se pripeljejo v mesto, parkirajo, odprejo vsa vrata in nabijajo drenje do onemoglosti...- na bruhanje mi gre,moja ušesa jočejo ko slišim to musko :nein: :flop: :rolleyes: :tot: :help: :anonym: :willnicht: :stupid: :aerger:
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

hm, mislim, da bi slovenceljni lahko imeli malce vecjo narodno zavest - pomoje smo lahko nasim juznim bratom za to lastnost cist fous :D

lep primer je samo slovensko - hrvaska meja, kaksna blamaza za naso zunanjo politiko.....

nastasia: grozno :x jaz sicer nikoli nisem prisostvovala kakemu takemu izgredu ali pa zafrkavanju nekoga, ker je "cefur" (je pa res, da sem hodila na solo, kjer so bili posebej razredi za ucence z drugih republik bivse juge, ki so imeli pouk v srbohrvascini in smo bili torej loceni), si pa predstavljam, da je moralo biti grozljivo. otroci so strasno zlobni.

si pa upam trditi, da bi se kaj takega zgodilo kjerkoli - ce bi dezela Nikjer napadla dezelo Nije, sem 100% da otroci z drzave Nikjer ne bi ostali dolzni tistim iz drzave Nije - kot to velja tudi za sluzbe odraslih .....

svoje mnenje o temi sem pa ze tako podala par postov nazaj. in ce si priznamo ali ne, vsi smo pomalem nestrpni. ze samo na forumu je polno takih tem, od tiste kaj je narobe z mocnejsimi zenskami do tiste o evrosongu.

in polni predsodkov, samo da recimo taki ne izzovejo splosnega zgrazanja :D.

nisem cisto prepricana, ce so take teme na forumih smiselne, ker se ponavadi dosti hitro razvname prevroca debata.... no, meni je zanimivo brat toliko razlicnih mnenj. samo da ne bo prislo do kakih zmerjanj in podobnega. ;)
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Thrashy
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Thrashy »

1. Ja na splošno mi gredo fuulll na živce, ker se mi zdi, da so to precej zakompleksani osebki, ki so močni le v skupinah in ravno takrat jih boš seveda slišal v iber naglas govoriti njihov jezik kao naj se sliši, da tudi mi obstajamo, v nasprotnem primeru če bodo sami v družbi zavednih slovencov oziroma domoljubne mladine bodo pa znali "hliniti" slovenski jezik ter pa dajali komplimente slovenski državi ipd, a takoj ko bo obrnil hrbet bo mislil svoje v smislu "jebote slovenci"...........Enostavno mi nimamo totalno NIČ skupnega s temi narodi, ker imajo totalno vse drugače: kulturo, mentaliteto, izražanje samega sebe, vero, jezik......in vse ostalo
2. Tudi z muziko izražajo samega sebe na primitiven način, kot je totalno naglas nabijanje muzike v "čefursko" spedenanem caru. Osebno me ne moti, edino smešijo se........(enako mnenje velja tudi za ostale ljudi ki poslušajo npr. atomikhrmonik al pa Green day naglas totalno ko se peljejo skozi mesto in na ta način mislijo da so carji.....ko se pri odprtem oknu ozirajo naokoli......waw look at me!!!!)
3. Moje mnenje je tako, da naj bi država v tem primeru Slovenija najprej poskrbela za delovna mesta svojih ljudi- čistokrvnih slovencov šele ostala delovna mesta pa namenila "tujim državljanom" RS. Če pa žal, ni dovolj delovnih mest niti za slovence, naj se žal tuji državljani vrnejo v svojo rodno deželo in naj le-ta poskrbi za njih. Zaključek tega: Slovenci imamo sami dovolj sposobnih ljudi na vseh področjih zato naj se poskrbi najprej za njih. Ostali pa naj delajo tista dela, za katere slovenci ne znajo ravno dobro (primer: gradbeništvo v smislu gradnje hiš, cest, polaganje ploščic, prodaja sadja in druge robe iz vseh koncev sveta......ipd).......
Če pa se že slučajno "špilamo" demokracijo, kar mi utegne mogoče kdo očitati naj povem primer: slovenska mati z 5 majhnimi otroci ne dobi nikjer dela, niti socialne podpore...........druga mati, priseljenka iz Bosne, pa zajoka na socialni službi, da pa je priseljena, da nima dobrih stanovanjskih razmer, doma 3 male mulčke........pa dobi podporo in čimprejšno zaposlitev v merkatorju..........zakaj?
Demokracije ni v Slo, vsaj ne v smislu narodov SLO V.S. Južnjaki........obstaja večna nevidna meja med nami into ne more noben zanikati, lahko le hlini da tega ni........enostavno smo si preveč različni, kajti Slovenija ni neka multinacionalna družba ala USA da bi bili navajeni živeti skupaj od začetka zgodovine z sosedi next door iz Kitajske ipd........ampak Slovenija temelji na lastni zgodovini, veri, kulturi, kjer so nekdaj živeli samo slovenci, zato se nikakor ne moremo poistovetiti z Ameriko pa če še tolko ljudi vpije: mi smo za demokracijo, vsi smo enaki........krinka in strah!!!
4. Ja tudi hrvati so razred zase, čeprav si upam drzniti reci, da so po mentaliteti še najbolj podobni nam. Tudi sama sem doživela razne provokacije le-teh ljudi na njihovem ozemlju, še posebej v zadnjih letih, ko so odnosi med državama v politično napetem stanju. In ravno to naj bi po moje vplivalo na "grdo" obnašanje hrvatov do nas. Vendar pa je treba povedati še nekaj: veliko slovencov je namreč na lastno kožo doživelo grdo obnašanje hrvatov do nas, pa četudi smo jim polnili žepe v poletnih mesecih veliko bolje kot vsi nemci, italijani, nizozemci..........zato "smo" se enostavno odločili za boljšo pot, zakaj ne bi začeli zahajati na morje drugam (Grčija, Španija, Korzika...) into mogoče po še bolj dostopnih cenah in za veliko lepšo prijaznost ter kjer nas oz. vas nekaterih slovencov ne bo strah-sram govoriti na glas slovenskega jezika po ozkih obmorskih ulicah, kjer je moč slišati razno razne narode, le slovenskega jezika žal ne slišiš.
In.........hrvati so to ugotovili, saj jim je letos močno upadel turizem, ravno zaradi zgoraj pojasnjenih dejstev zato se počasi zopet začnejo vesti lepo do nas- slovencov, njihovih "največjih kupcev hrvaškega turizma"............zato, bomo vidli kako se bodo stvari odvijale naprej. Sama si srčno želim, da se bo njihov odnos do nas še izboljšal, saj jih je Bog obdaril z resnično lepim kosom zemlje.

Takšna so moja skromna mnenja o tvojih vprašanjih.......LP in naj še naprej velja geslo: vsi enaki vsi enakopravni, če ne zares pa vsaj v glavah posameznikov, saj je tudi to nekaj.......
nastasia
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a nastasia »

Ostali pa naj delajo tista dela, za katere slovenci ne znajo ravno dobro (primer: gradbeništvo v smislu gradnje hiš, cest, polaganje ploščic, prodaja sadja in druge robe iz vseh koncev sveta......ipd).......

wtf??? :eek: zdaj pa dokončno dvigujem roke. ne razumem kako lahko nekdo to izjavi. se ti mogoče hecaš?
če ti sploh veš kaj je demokracija, potem sem jaz od danes atomski fizik.
demokracija - politična ureditev z vladavino večine, ki varuje osebne in politične pravice vseh državljanov.
Morda pa ravno ta večina zatira pravice manjšine? S kakšno pravico. Jaz sem človek prav tako kot ti.
Si se kdaj vprašala od kod izvira pojem nacije? Komu v korist so si ga omislili? In kdaj?
Priporočam še nekaj branja. Definitivno ga tu primankuje. Ali pa znanje zgodovine. Tudi sociologije in filozofije. Čut za sočloveka, poznaš?
ahhhh...
life is perfect, life is the best. full of magic, beauty, opportunities...and television...and surprises, lots of surprises...
Zaklenjeno