Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

mislm da mi nimamo nobene pravice govort kako naj ljudje govorijo in kakšno musko naj poslušajo in podobne zadeve..ne razumem ljudi, ki mate tolk proti temu..Recimo Nia ti tud recimo pišeš tko da boh pomagej in da te komaj razumem, a bi te v tem primeru mogla sovražt ker pač en pišeš tko kot bi jest hotla??Ne, negre t tko..Že pri jehovih pričah si mela cele žaljive nagovore, tlele jih maš in še marsikje drugje..Mal se lahko umiriš in mal premisliš zakaj je svet tak in zakaj je tako in kaj lahko nekomu vsiliš in kaj ne!Vsiljeval je hitler, mu hočeš bit podobna??
In naglas je že renatka razložla zakaj ga imajo..In če pogledam jaz znane bosance z mojega konca imajo vsi doma familije s katerimi se pogovarjajo v svojem rodnem jeziku.Se pravi doma govorijo po bosansko..Zakaj? Zato ker mati in oče nista od rojstva v sloveniji, ampak priseljenca..Govorico je težko kar tko puf zamenjat..Ne moreš..Rada bi vidla tebe kako znaš govort angleško, glee na to da se učiš že verjetno malomanj kot 10 let..Pa te učijo!!NJih nihče ne uči slovenščine, ampak so sami prisiljeni uporabit možgančke in s e naučit v lastni režiji..in to sploh ni lahko!tko da še svaka čast tistim ki po nekaj letih v sloveniji govorijo tekoče slovensko...Naglas pa nima veze...Men gre tud kakšen slovenski naglas velik bolj na živce kot pa bosanski...In kaj bom zdej pobila vse tiste z naglasom??
Jst sm blazno proti ljubljanski čefurjadi, ampak naglas je najmanjši problem..Mene prej skrbijo nasilneži ki mislijo da so največji carji v celi ljubljani če nabijejo dva/tri in jim uzamejo telefone..Waw zdej ste zmagal ej..jst sovražim take!sovražim tud take, ki se za prazenič spravljajo na pol šibkejše ki jim niso nič hotel!Sovražim take, ki pridejo v lokal in začnejo pljuvat po tleh in cel jezero tiste nagravžne čefurske sline nardijo in misljo da so nevem kaj..In potem so tukaj še razni slovenci, ki se delajo čefurje in so še hujš!!(poznam tazga francija, pa janeza, pavleta-in vsi so čistokrvni slovenci..)!!Take je za zapret v eno lukno dokler ne ugotovijo kaj je prav in kaj ne...
ok in deklce so tud kšne take ki bi se samo teple in samo iščejo da jih nekdo samo pogleda da ga zbombajo..mene bi blo sram če bi delala take zdrahe...In njihova moda..ok sej kukr jim paše, sam niso pa čist nč izvirne, kolkor mislijo d aso :roll:
a kar se tiče normalnih ljudi...Ni problema..Vse uredu...POznam jih dost ki so kul..Obnašanje, toleranca, spoštovanje..Z veseljem spijem kafeto dve tri z njimi..Prav tako fantje in dekleta..Pa imajo naglas, pa kaj..Še z veseljem poslušam kako se kakšne med sabo bosansko pogovarjajo..IN potem se še smejemo skupej kakšnim čudnim besedam...
Sej pravm, dokler je normalno ej vredu, pa z naglasom, pa če posluša kitiča al pa sam cigumigu, pa če ji je ime fikreta, pa če se piše ajičahajič..dol mi visis, dokler je z mano kul..
metronnn
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a metronnn »

Sj ne vem ... bom tko reku: Ne slovenija ne bosna nista lih neka majka.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

oh brezskrbi da ne...bosna je itaq uničena od vojne, ampak nevem pa kje bi slovenija našla svoj izgovor...če gledam v to smer, bi se najraj preselila kam drugam, glede an slovenske razmere...nič ne zmorejo sami uredit, vsako pofukano stvar se kopira od drugih, vse delamo tako kot nam amerikanc reče, vse delamo po evropski uniji..pa a se nismo osamosvojil d abomo samosvoja država..evo pa smo spet na istem kot v jugoslaviji-samo d aje razlika v tem, da smo na slabšem...

mal offtopic, ampak spada kot pojasnilo zakaj....
tiasha
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a tiasha »

Mene pa to sploh ne moti, če ima nekdo naglas ... seveda je logično, da tujci ne morejo enako naglaševat besed, kot mi. Sploh tisti, ki so se jezik res komi naučil, sej še večina slovencev narobe naglašuje besede. :roll:

Moti me to, da že tukaj rojena mularija govori hrvaško, srbsko, bosansko kokrkoli že ... Oni so rojeni Slovenci in naj torej tut govorijo slovensko. Če hodjo v naše vrtce, naše šole ... boli me kako govorijo doma, ampak v javnosti majo, da govorijo tako, kot se tuki govori.

In velika večina tujih državljanov, ki niso iz področja bivše juge, majo veliko večjo željo po učenju našega jezika kot južnjaki. Najvrjetneje zarad ponosa, kot je že blo omenjeno.

Pa tut mal butasto je primerjat Kitajca, ki se preseli v Slovenijo in pa recimo Hrvata ... ko bi se slednji moral naučit popolnoma brez problema pa ima ponavadi večje, kot Kitajec. To pa je zame živa sramota.
Nosso amor é como o vento.
Năo posso vę-lo ...
... mas, posso senti-lo.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

bella_ napisal/-a:joj nia grem stavt da ti srbije in bosne se na zemljevidu nisi vidla, tko da ne trdit da so necivilizirani! omg govoris k da bi bli ene zvali! primer glasbe sm pa dala zato k tebe vse kar je juznega mot.

a ne dojameš da me ne mot use kar je južnega, ampak MOTJO ME ČEFURJI, KI SE V SLOVENJI OBNAŠAKO KOT DA SO V BOSNI! ONI SAMI (ja, točno tisti, ki so pršli iz težkih razmir h nam) GOVORIJO KOK JE BOSNA NAJBOLŠA, ZATO NE VIDIM RAZLOGA ZAKAJ BI ŠE OSTALI TUKAJ. ma brezveze da kj govorim, kr nečeš razumet
¤MiSsY¤
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Litija
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a ¤MiSsY¤ »

Podpis pod tiasho - bl se ne bi mogla strinjat z njo. :D
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

aja pa še to... sej me ne mot njihova muska kot sama, ampak ko jo majo na 1000 voltov na ulici je pa tu mač.. koga k***c briga kaj oni poslušajo?!?!??!?! noben neb meu nč proti če bi znižau volume

aja pa ne tlačm vseh v isti koš, kot je rekla bejbika, ampak pod južnjake js štejem tiste ki sm jih napisala (ok, men niso še nč nardil, sam mojmu tipu so pa spizdil telefon k je šou ponoč v Lj na busno) -sej vsi vemo da unih je 5, ti si sam, sej če so oni sami si tud nč ne upajo.. sam tko.. sej prov pa lepo da so tok domoljubni pa povezani med sabo.. sam nj tega ne usiljujejo nam.. pa če so se rodil v slo, bi loh govoril slovensk kr znajo, oz. nočejo znat! v isti koš mečem take kot sm jih opisala, kr ostale k se normalno obnašajo, znajo alpa se trudjo govort slovensk nimam nč prot njim, in ne glede na to da so z juga jih sprejemam kot slovence..
bella_
Debatorica
Debatorica
Kraj: lj

Neprebrana objava Napisal/-a bella_ »

glej nia vedno in v vsaki drzavi bojo krivi tisti, ki niso drzavljani te drzave oz. tisti, ki so "drugacni". zato se tok ispostavla "juznjake" pri kriminalnih dejanjih in folk zato misl da oni nrdijo najvec kaznivih dejanj, ampak to sploh niti najmn ni res.

ti ljudje so bili izgnani iz svojih drzav, niso prostovoljno bezal! in itak da pogresajo svojo domovino, kdo je pa ne bi? js slovenijo zacnem pogresat ze po treh tednih. isto tko pa oni, res pa je da ksni dostkrat pretiravajo.
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objava Napisal/-a uršy »

bella_ napisal/-a:glej nia vedno in v vsaki drzavi bojo krivi tisti, ki niso drzavljani te drzave oz. tisti, ki so "drugacni". zato se tok ispostavla "juznjake" pri kriminalnih dejanjih in folk zato misl da oni nrdijo najvec kaznivih dejanj, ampak to sploh niti najmn ni res.

ti ljudje so bili izgnani iz svojih drzav, niso prostovoljno bezal! in itak da pogresajo svojo domovino, kdo je pa ne bi? js slovenijo zacnem pogresat ze po treh tednih. isto tko pa oni, res pa je da ksni dostkrat pretiravajo.

Pa glih tko je, da pizdarije delajo ponavad čefurji ....sorči sam tko je :?

Glede tega k tok govorite, da so reučki sm pršli, k so bli izgnani, pa sam tole: Pol nej bojo pa hvaležni, da so sploh lahko tuki, ne pa, da tle hodjo k pavi in se nočjo slovensk naučit ...pffffff, jst bi usm, k ne govorijo slovensk, državlanstvo uzela :wink:
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

lej, noben slovenc te nebo za prazn nč prefkov na ulci, ti uzeu mobitel (ok tisti k se delajo da so od dol bojo)... ful so agresivni, in strinjam se z uršo, KER če bi mene izgnal iz slovenije nebi bla ponosna na slovenijo, niti na slovensko politiko in razmere in je nebi pogrešala, kr če bi bli taki odnosi pol bi bla sam happy da bi bla kje na bolšem, nebi še opevala ljudi ki so me iz države pregnal! pa ni čudn da se skos fajtajo dol, če so pa tok agresivni pa misljo da so najjaći.. pa sej zdej je u bosn use ql, nj grejo nazaj če nemorjo žvet brez nje.. če loh hodjo dol h svojim nj dol ostanejo..

še ena baba tle, tok stara k js, pa slovensk ime, slovensk priimk, starši slovenci, mama uči slovo na oš, ona pa govori hrvaško in se oblač k čefurji.. to mi je tud totalno mimo..
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

Res je, da nekateri mogoče malo preveč poveličujejo Balkan in dosti rpeveč zaničujejo Slovenijo. Razumela bi jih, če bi pogrešali svojo državo (to tisti, ki so kdaj dol živeli ne pa potomci, kateri grejo dol mogoče za 1teden na leto). In če bi jo pogrešali v tem smislu, da je pač to njihova rodna dežela.

Res je, da tut men ni ušeč, da nabijajo kok je tuki jeb**o, kok je dol zakon in kaj bi dali da bi bli dol.

AMPAK-morte vedet, da to govorijo mlajši (večinoma srednješolci), kr oni niso nikol dol živeli ampak so sam ponosni na to, da jenjihov fotr/mama od dol. Recimo od moje mami oči, ma sicr rad Hrvaško bolj kot Slovenijo, ampak nikoli ga še nism slišala rečt, kok je dol bolše. NIKOLI.

Če pa poslušaš te 15letne šiptarje pa usi govorijo kok je dol majka pa use, pa u bistvu pojma nimajo. Njihovi starši si po moje ne želijo tko opevat tega. Vrjamem pa, da majo to deželo useeno radi. Logično. Tam so živeli (med tem ko njihovi mulci ne). Nikakor (skoraj upam 100% trditi) pa ne rečejo kok je dol use boljše in kok jim je žal, da niso dol.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a FemmeFatal »

~NIA~ napisal/-a:lej, noben slovenc te nebo za prazn nč prefkov na ulci, ti uzeu mobitel (ok tisti k se delajo da so od dol bojo)...

Tole pa ne bo cist drzalo. Sej te razumem, da si nastrojena proti cefurjem (ce uporabim tvoj izraz), ampak ne it v take skrajnosti, da pa zdej vse Slovence, ki se, kakor ti pravis, ne delajo, da so od dol, na piedestal postavljas. Malce realisticno bi pa lahko razmisljala pri svojih letih. Hja no...po tvojih postih sodec, tud ne. :roll:
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

tiasha napisal/-a:Moti me to, da že tukaj rojena mularija govori hrvaško, srbsko, bosansko kokrkoli že ... Oni so rojeni Slovenci in naj torej tut govorijo slovensko. Če hodjo v naše vrtce, naše šole ... boli me kako govorijo doma, ampak v javnosti majo, da govorijo tako, kot se tuki govori.

In velika večina tujih državljanov, ki niso iz področja bivše juge, majo veliko večjo željo po učenju našega jezika kot južnjaki. Najvrjetneje zarad ponosa, kot je že blo omenjeno.

mene pa veliko bolj moti ... da je povsod (najbolj sem to opazila v lj) se vsilila angleščina.
In ne samo v pogovorni jezik kjer nastajajo neke popačenke in potem nimam pojma kaj mi oseba ki NI ČEFUR govori ... ampak da se to vedno bolj vsiljuje tud na druga področja.
Res da so zakonsko prepovedali imena podjetij v angleščini ... ampak že dejstvo, da so to morali poseči z zakonom govori ... kako je močen vpliv angleščine oz amerikanščine.
ampak o tem se ne buni ...

... drugo kar mi je zelo zanimivo ... je kadar koli grem v avstrijo ... se že na carini začenjo ponižno klanjati v nemškem jeziku. Ker res ne vem, če bo carinik razumel:'Dober dan' dan v slovenščini :roll:

... nič kaj boljša ni situacija ob morskih mestih ... ali pa tistih ki so ob meji z npr italijo. Kjer pride en italijan v slovensko mestece ... v slovensko družbo... k slovenskim kolegom... pa se začnejo potem vsi z njim italijansko pogovarjat ... kljub temu, da ta italijan živi npr v Loki že celih 15 let.

a mogoče kdo dojame kako smešna so ta dejstva?

da ob narodih... kjer se slovenci počutite šibkejše ... lahko ta pride v vašo hišo, pa se mu boste klanjali in ga častili .. tako, da se boste vi njemu prilagodili.

In potem pišejo uporabniki kot Nia in taisha... da naj govorijo tako kot se tu govori .... lol ... če si italian, nemec, avstrijec al kak američan ... ziher ne.

in hkrati potem zahtevate od nekoga... ki je pobegnil z bosne ... kjer so mu pobili vse sorodnike in družino ... ne da se prilagodi vam ... ampak se čudite kaj ima on pisat bosna za uvjek na neko steno.
In zanimvo ... jaz na stenah vidim tud lepe grafite... napacane 'grafite'... z sovraštvom prepojene misli ...

Kar se pa vrtca tiče ... me resnično zanima kako popolna je bila tvoja izgovorjava ko si bila stara 3 leta :D

torej ... zakaj pričakujete...da se bodo srbi, hrvati, bosanci prilagodili ... medtem ko to od italianov, avstricev ali drugih narodov niti ne upate pričakovat ... kaj šele zahtevat
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

~NIA~ napisal/-a:lej, noben slovenc te nebo za prazn nč prefkov na ulci, ti uzeu mobitel (ok tisti k se delajo da so od dol bojo)... ful so agresivni, in strinjam se z uršo, KER če bi mene izgnal iz slovenije nebi bla ponosna na slovenijo, niti na slovensko politiko in razmere in je nebi pogrešala, kr če bi bli taki odnosi pol bi bla sam happy da bi bla kje na bolšem, nebi še opevala ljudi ki so me iz države pregnal! pa ni čudn da se skos fajtajo dol, če so pa tok agresivni pa misljo da so najjaći.. pa sej zdej je u bosn use ql, nj grejo nazaj če nemorjo žvet brez nje.. če loh hodjo dol h svojim nj dol ostanejo..

še ena baba tle, tok stara k js, pa slovensk ime, slovensk priimk, starši slovenci, mama uči slovo na oš, ona pa govori hrvaško in se oblač k čefurji.. to mi je tud totalno mimo..

lepo da si iskrena in da priznaš, da si prepojena z nacionalnim sovraštvom
... ampak ne samo, da si premlada in preneumna, da bi razumela situacijo, ki se je dogajal na območju bivše juge ... za piko na i .. si totalno nepismena ... in pričakovala bi od takšne nacionalne prvrženke kot si ti... vsaj malo več pismenosti in razgledanosti pri uporabi slovenskih besed :wink:

po drugi strani pa razumem, da je to kar tukaj pišeš le odraz situacije, ki jo pobereš doma in jo tu lepo kopiraš. Družina v kateri 'rasteš' je več kot očitno prepojena z ljubeznijo in razumevanjem ... le tako naprej... le slovenščino malo izboljšaj ... da te bomo lahko, tisti ki govorimo slovensko tud razumeli :D
bella_
Debatorica
Debatorica
Kraj: lj

Neprebrana objava Napisal/-a bella_ »

joj nia kasne neumnosti ti govoris to ni res! a pa se ti spomns mogoce skinov??? no ce se ne - skini s hodil okol po lj (za lj vem) in moril folku naj pokaze ksn dokument in ce so vidl da nisi slovenc so te pref... da kr res ni! in ja skini SO slovenci, ne bos vrjela! torej je tvoja teorija popolnoma zgresena! pol pa se recs da ne sovrazs vsega juznega :? ja to bo to, ti si kr govor tko, mogoce bos vsaj sama seb zaceka to vrjet, ce ti ze drugi ne vrjamemo.

pa se tole mi povej...a k pa ksn italjanck na primorskem govori italjansk je pa cist kul? da ne govorim o primorcih k se ksni med sabo pogovarjajo po ita (js nimam nc proti). pa ne govort kako je u bosni ker smo ze ugotovil da nimas pojma! ce tm ni vec vojne se ne pomen da je zivljenje tm dobro! za srbijo ti lahko povem da je se vedno isti drek, sam da vojne ni vec. in NIKOL ne bos teh ljudi razumela, tko da ne govort da ne bi pogresala slovenije! vrjetn te ljudje niso zbezal, ker jim ni bla vsec bosanska politika, ampak so zbezal pred srbi,... pa poglej mal ksno statistiko, potem pa govor...prevec tv gledas
Zaklenjeno