Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

uršy
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objava Napisal/-a uršy »

Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let? zelo

Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka? Sovražm njihove narodnjake, in zelooo me znervirajo čefurji al pa clo slovenci (te še bl), k nažigajo to musko - zanč me je mel, da bi enmu kr kamen u šipo vrgla

Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi?? Ah, to pa ne

Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd. Nkol, razn enkrat k sm bla skupi z enimi glupimi "prjatlcami", k so ble prou pametne neki
sAdie
Cosmofrik
Cosmofrik

Re: Južnjaki

Neprebrana objava Napisal/-a sAdie »

Se vam zdi, da spadajo pod verske in nacionalne nestrpneže??
nacionalisti, definitivno...

:arrow: Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let?
oja, zelo :evil: najbolj me razpizdi od mame šef, ko se srei oddelka zadere: "M. donesi mi ovo!" (tukaj zivi ze vec kot 40 let) Spet druga sodelavka rece: "Ja ne mogu, da se naucim." Pa take...Jaz ne vem kdo jim je dal drzavljanstvo...da bi si bar ZZZDR prebrali. Eh, vcasih so drugi casi bli...na zalost.

:arrow: Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka?
razne Cece in tamburasi ...groza, ne prenesem jih. v nasem stanovanju ne odmeva taka muzika in na sreco tudi pri fantu niso ljubitelji te glasbe. Me pa moti ja, priznam. Sem pa ze raje pristas slovenske muzike pa maker je to Dezan :lach:

:arrow: Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi??
valda, sploh ne bom dalje komentirala. Se bi definitivno potrudla, da bi jo jaz prej dobila :D

:arrow: Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.[/quote]
Ne, to se mi se ni zgodilo. Naj bojo srecni, da jim kes tja nosimo.

Vprasanja so bila bolj provokativna, zato sem pac napisala kaksni so moji pogledi na njih. Ni pa nujno, da bi se do vseh obnasala tako-vazen je individualisticni pristop. Konec koncev jih pa nekak prav obcudujem - ko je treba skupaj stopit in potunkat Slovence bojo se taprijazni sli k njim v vrsto stat. To je pa :respekt: in mi tega ne znamo.
Se nekaj, nikoli jih nebi zmerjala al pa kaj....samo pac imam zelo slabe izkusnje s temi srbi pa hrvati in od tod izvira moja teorija. Ni pa se tak hudoo kot npr. Zmago Jelincic Plemeniti :D
I love SISLEY& RW
marateja
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a marateja »

Jst z njimi zaenkrat še nimam slabih izkušenj 8in upam da tako tudi ostane).
Verski in nacionalne nastrpneže pa najdeš še v kakšnem drugem narodu in ne samo pri njih, tako da me to niti ne moti tako zelo.

:arrow: Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let?
Glede na to, da je slovenščina kar dost težek jezikm jim pač oprostim napake, naglas,...če vidm da se trudi. je pa veliko takih, ki se niti ne potrudijo, da bi govorili slovensko in taki mi grejo na živce ja

:arrow: Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka?

Ne, ker dam včasih tud jst kakšno njihvo narodno naglas.

:arrow: Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi??
Ne.

:arrow: Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije?
Ne. Pravzaprav smo bili vedno čist vredu sprejeti.
Tuki se gre verjetno bolj za princip, kakršen si ti znjimi taki so oni s teboj. Vsaj jst mam tak občutek no.
Za človeka so samo trije dogodki: da se rodi, živi in umre. Ne čuti, ko se rodi, trpi, ko umira in pozabi živeti.
Jean de La Bruyere
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

a mi loh en razlož ZAKWA NE GREJO U BOSNO če jim je bosna tok kul pa zakon pa da na vsak zid napišejo 'bosna' -halo?!?! čist majo zgrešeno logiko, kdo jim bran..
naprej pridejo h nam z juga pol se pa prtožujejo kok je kle tuga! fak, čist adijo :roll:
bella_
Debatorica
Debatorica
Kraj: lj

Neprebrana objava Napisal/-a bella_ »

js ti lahko povem zakaj ne grejo... npr. js hodm v beograd in to mesto obozujm, ampak men se zdi vse tok lepo zato k sm tm lih 1mesc na let. ljudje k pa zivijo tm pa sam gledajo kako bojo pobegnl stran od te srbije. eni sploh nimajo predstave kako zgleda realno zivljenje v bivsih jugoslovanskih republikah.

da so pa nacionalisti se pa js ne bi strinjala. v vseh narodih jih lahko najdemo in na zalost prov nacionalisti izstopajo in ma pol folk ene zgresene predstave o juznjakih. tut med slovenci je zelooooooooooo velik nacionalistov. evo bom povedala en primer k se je zgodiu mojmu ociju (skos ga omenjam hehe kera zvezda je :D ). no...je su v banko in k ga je delavka vprasala kako se pise je on povedu priimek s Ć na koncu in kura glupa neumna je rekla te crke pa v slovenscini ni!!!! js bi jo ubila na mestu! a W Y in X so pa slovenske crke al kaj?! to me cist znervira.
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objava Napisal/-a puma »

~NIA~ napisal/-a:naprej pridejo h nam z juga pol se pa prtožujejo kok je kle tuga! fak, čist adijo :roll:

... ljudje na jugu so bolj dinamični, emotivni ... ljudje na severu bolj racionalni in zaradi tega, jih imajo ljudje z juga za zategnjene ... ljudje s sevara pa ljudi z juga vsiljive.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Frenkie »

Frenkie napisal/-a::arrow: Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi??

No ker vidim, da se večini zdi to vprašanje, ki sem ga citirala, totalno butasto, bom tud argumentirala zakaj sem ga postavila. Dejansko namreč res obstajajo ljudje, ki gledajo na to, koga bodo zaposlili in obstajajo ljudje, ki kljub dobrim kvalifikacijam obeh delavcev, raje zaposlijo slovenca kot kakšnega južnjaka.

Amerika je zelo dober primer: črnci se vedno pritožujejo, da kljub dobrim delovnim sposobnostim, prej dobijo službo belci kot črnci. V Nemčiji so dejansko hotl met referendum o tem, da naj bi nemci imeli prednost za delo kot tujci. V Franciji so mel cel 'bum' ker so francozi hotl, da islamistke v Franciji ne nosijo rute na glavi, kajti tako ne bodo dobile službe… primerov je ogromno in mislim, da je vprašanje čist na mestu.

V Slovenijo se tud dosti uvaža delovna sila iz bivše juge, saj so južnjaki, ki so brez dobrih kvalifikacij, dostikrat pripravljeni delati tud za manj denarja oz. za toliko, kolikor večina slovencev ne bi niti pomislila da bi šla delat. Delovna sila je večinoma tudi razlog, da se 'trend balkanizacije' v Sloveniji povečuje, saj je Slovenija veliko bolj poseljena z južnaki danes, ko je bila recimo v 60' letih.

Da ne govorim o tem, koliko slovencev bi imelo proti, če bi se njihov sin/hčerka poročil/-a z kšnim južnjakom.

Jst nimam čisto nič proti njim, men so prou zakon, ker so ful prej za kšn 'stoš' kot slovenci. :D Mela sem tud tipa, katerega starši so bli iz Srbije in moram rečt, da so bli res zakon familija. Celo z njimi sem šla enkrat v Beograd in jst sm dobila vtis, da je tam je folk prou zakon. Nobenih neprimernih opazk nisem opazla, saj so me vsi ful dobr sprejel medse, kot da se že sto let poznamo :D
el bou
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a el bou »

na zivce mi gre ce po tolk letih zivljenja v sloveniji se zmerej ne znajo slovensko in se na cesti pogovarjajo po njihovo brez da bi se sploh potrudl slovensk govort...

drugace z njimi nimam slabih izkusenj... najbol prjatlce mam iz ZG, in bolso druzbo mam na hrvaskem kot tukej v LJ... res da kdaj vrzejo vn ksno na slovence pa me kej zajebavajo, ampak nc slabonamerno...

glede sluzbe me nebi motil, muzika me pa tud ne mot...
did i dissapoint u - or leave a bad taste in ur mouth...
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a jagodka85 »

južnjaki so lh zlo v redu... jih poznam ene par... in jim ne bi nikol rekla, da so čefurji... za čefurje mam jz une, k so neki v skupincah, pa hodjo okol pa grozijo folku, sam zato, da bi se počutl varne pa močne... ja pa kaj še...
ja, na živce mi gre, da ne govorijo slovensko... pa sj pomoje znajo, sam nočjo slovensko govort... ker hočjo pokazat, da so oni neki več...
njihova glasba... poslušajo nej jo nekje stran od mene, pa bo ql... ker je ne prebavlam... no, da se razumemo... tuki mislm tisto glasbo, k cviljo pa zavijajo k ne vem kaj :lol:
glede službe... mislm, da me ne bi motlo... ker če jo je dobil, pol je vrjetno bolši od mene... tuki pa ne morm nč pomagat...
na Hrvaško ne hodm že par let in to lih zarad njihovega obnašanja do slovencev... ne prebavlajo nas.. no ja, mi pa njih ne... sam res no... če pridš kot turist dol, te vse mine že zato, k so tok neprijazni do tebe... kao, če si slovenc, si pa manj vreden...
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

:arrow: Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let? Ne moti me ubistvu. Naglas pa logično, da ma pač njegov. Jz tut nikol ne bi mogla original govorit nekega drugega jezika. Drugač pa od fanta ati doma govori vsega po malo (je Srb, oz. Črnogorec), tak, da tut moj fant (čeprav mama je še vedno slovenka :D ). Tut moj dedek ma še vedno naglas, pa tu pa tam kako tako besedo. On je pa Hrvat. In nevem zakaj bi zdej jz ful neki govorila čez Hrvate pa Srbe, če sm jz pou-pou, moj fant pa tut :D Mi grejo pa na živce Šiptarji. Ti Albanci mi ne bojo nikol potegnali, muslimanskih narodov nekak ne maram no. Srbi pa Hrvati u glavnm kul (seveda odvisno od človeka do človeka, so uredu eni pa tut niso-pr vsaki naciji je tko). Bosance pa Makedonce mam pa že mal manj rada.

:arrow: Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka? Nekateri komadi in izvajalci so uredu, nekteri pa ne. To jepr vsaki zvrsti muzike. Tak, da jz poslušam to zvrst muzike, pač tistih izvajalcev, ki mi sedejo.

:arrow: Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi?? če si to zasluži bolj kot jaz.. uredu :)

:arrow: Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.
Je tut že biu tak primer. Ampak ne na morju, ampak enkrat ko smo šli na odpust k mamicini žlahti, tam v bližino Vukovarja in Osijeka. Ko smo šli tja smo se ustavli na eni bencinski in je fotr plaču z tolarji, use lepo in prav. Ko smo šli nazaj smo se pa ustavli na nasprotni črpalki (na drugi strani ceste) in lepo natankamo, pol pa hoče fotr plačat in je reku, da tega dnarja ne bo jemu. Pa je fotr reku, da zdej nima zamenjanega denarja, da ma pač sam to, vn spumpat pa ne more zdej, kar je natoču. Pa da ko smo tankali na pumpi na drugi strani ceste je pa velau ta dnar. Pa je prbiu, da zakaj še zdej nismo šli na ono stran :D In pol hvala bogu se je uzadi prpelu mamicin bratranec pa nam je on pol zamenju tolare za kune :)

Ni kej, najdejo se seveda budale, sam jz tega ne posplošujem. Je tut kak Slovenc tak majmun da glava peče :wink:
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a krfjolca »

Frenkie napisal/-a:[b]

:arrow: Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.

1. Ja, zelo mi gre na živce. Ker slovenščina očitno ni tako težka, poznam kar nekaj tujcev, ki so se po parih letih (3, 5) naučili vsaj uporabne, če že ne tekoče slovenščine, pa prihajajo iz veliko bolj slovenščini in slovanščini nesorodnih jezikovnih skupin - avstralci, nemci, švedi itd. V centru za učenje slovenščine kot drugega tujega jezika imajo največ problemov prav z južnjaki, zato ker večinoma iz ponosa ne želijo govoriti slovensko. Zanimivo, južnjaki, ki prodajajo sladoled v Avstriji, Nemčiji, pa tekoče govorijo nemško, I wonder why?! :roll:

2. Na živce mi gre katerakoli glasba, ki jo nabijajo prepotentni mulci v avtih, blokih, pa naj bodo narodnjaki ali punk, metal, rock, karkoli presega mejo dobrega okusa glasnosti. Če ne morejo poslušati glasbe na sobni jakosti, naj si v ušesa vtaknejo slušalke in si zaradi mene spražijo bobniče.

3. Razjezilo bi me, če bi vedela, da sem jaz strokovno bolj usposobljena kot on, pa bi ga šef vzel v službo iz patriotske "dolžnosti" (se je že zgodilo - pri tastu, ker je bil šef tudi južnjak)

4. Kakršnokoli provociranje, ki izpostavlja narodnost, me razjezi. Na hrvaškem sploh. Ker sem imela že slabe izkušnje in njihove neprijaznosti ne prenašam več. Samo en obisk v severnih državah ti da vedeti, kako naj bi se ravnalo s turisti - kar pa delajo Hrvati, je pa živi poden. Sva videla razliko, ko sva se en dan na Hrvaškem delala, da sva angleža. Kakšna razlika!!!
Ewchk
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a Ewchk »

Men se dvigne pritisk če nekdo, ki leta živi v sloveniji ne zna slovensk in govori čez slovence... Pa nej gre nazaj dol če mu kej ni kul! Hrvatje doskrat na morju provocirajo ja.. Sam da slišjo da si slovenc pa je veselo. Js na sploh nimam nč proti južnim, ampak če so kul... Sej je tut marsiker slovenc uskean, kšni nemci nacisti... Narodnjaki men sploh niso muska... Ena joškasta 50kilska blondinka k pet ne zna pa res ni muska :) Pa use une sviralice... Pol pa že raj poslušam Groharco :lol:
Sem iz Viča kjer so uglavnem južnaki... Nima prou lepih izkušenj z njimi. Usi dilajo, šole nima noben, slovensk nekak znajo mal ampak zganjajo velke pizdarije. Drgač mi je pa recimo blo V Sarajevu zlo fajn, tko da neki posplošvat lih ne morem na vse južne. Pač sej je vedno odvisn od posameznika. Čefurji so zame tko k je blo že napisan te k so po skupinah, zmerjajo use po vrst, ker so oni kao več vredni kokr slovenci itd...
Če nisi del rešitve, si del problema.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

Zanimivo, pri sebi sem opazila, da me moti, če ljudje, ki so se priselili sem (ne nujno "južnjaki"), rečejo kakšno kritično čez Slovenijo. Pa čeprav se strinjam z njimi. Imam občutek, da bi v taki situaciji še Janšo začela zagovarjat... v smislu- če vam kaj ne paše, pa pejte nazaj...
tiasha
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a tiasha »

Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let? Ja to me obupno moti. Nič ne rečem za tiste, ki so se v Slovenijo ravno preselili al pa tuki ne živijo stalno. Ampak tiste mulce, ki so pa rojeni v Sloveniji govorijo pa hrvaško, bosansko, srbsko al vatever bi pa res nekam poslala. Živa sramota, da tuki živijo celo svoje življenje in tolčejo kr neki po svoje. To je zame prou sramota. :roll:

Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka? Njihova glasba se mi zdi čit ok, tko kot vsaka druga. Pač vsak ima svoj okus in naj zarad mene posluša čist karkoli mu paše. Me pa moti to glasno nabijanje po avtomobilih, stanovanjih, kjerkoli že pač ... ampak to me moti ne glede na muziko.

Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi?? Ne, če ima pač ustrezno izobrazbo in ustreza njihovim kriterijem hvala bogu a ne?

Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd. Ja se mi je. In to ne samo enkrat. Že večkrat. Samo en primer je bil, ko smo skupej s starši sedeli v eni dokaj ugledni restavraciji na Hrvaškem in je malo stran od nas sedela gruča Hrvatov, predvidevam da nadutih Zgrebčanov in so tako glasno pluval čez Slovence in celotno Slovenijo, da smo se mi po naročilu pijače samo vstal in šli. Pa to se samo na načih ... Ohh ovi Slovenci ... ampak na način pičke jedne, kao hodjo k nam na dopust in nam samo svinjajo državo la la la ... Obup.
Nosso amor é como o vento.
Năo posso vę-lo ...
... mas, posso senti-lo.
Smejkica
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: MaLo Tu, MaLo Tam

Neprebrana objava Napisal/-a Smejkica »

Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let? Ja, me moti. Na živce mi gre, da se nočejo naučit govorit slovensko, ker se nočejo čisto nič prilagoditi. In pol pač pričakujejo, da ga boš ti razumel, kaj ti hoče povedat. Oki, razumem tiste, ki se res ne morejo, ampak če si toliko časa v eni državi in če z jezikom srečuješ se boš pa vsaj malo naučil. Pa tut štekam, če je komu ostal naglas ali karkoli, ne bo pa noben govoru, da se ne bi mogli naučit vsaj približno govorit slovensko.

Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka?
Glasba sama me ne moti, to je itak izbira vsakega posameznika, kaj bo poslušal. Moti me vsako glasno nabijanje, pa naj bo katerakoli glasba.

Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi?? Če bi bilo vse fer in bi bil on primernejši kandidat, me to seveda ne bi motilo.

Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.
Ja, se mi je že zgodilo ja. Recimo letos je na morju kolegico pičila osa in je hotela kozarec ledu. Ko je trikrat rekla, če lahko prosim dobi kozarec ledu, jo je natakarica gledala, kot da je padla iz lune. Potem je dojela, kako mora reči, čašo leda, pa kelnarca prou pametno: " Ja pol pa tko povej!" Vauuu, res razlike.

:roll:
Moja Sladka Si Razvada, Kot Pred Spanjem Čokolada.
Zaklenjeno