Vprašaj me... #48

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Re: Vprašaj me... #48

Neprebrana objava Napisal/-a mmm »

v-e-s-n-a napisal/-a: 11. Jul. 2025 10:28 Za glavobol kar precej hitro. Če se mi razboli, potem mi nobena tableta več ne pomaga.
Ampak jemljem dejansko samo Lekadol.
Pri meni podobno.
Sicer bi rekel, da se mi zadnje leto frekvenca pogostosti teh glavobolov zmanjšuje :D

Sicer sem za glavobol nekoč rad jemal 2xNalgesin, al pa kar štartal z Brufenom, ampak me je homeopat probal spraviti dol iz tega, nazaj na *nedolžni Lekadol. Pač, klasična psihološka vprašanja:
"Kaj vam pa pomaga (razen tablet), ko imate glavobol?"
"Kje točno boli glava?"
"Oz. ali pred glavobolom kakorkoli zaznavate, da ga boste imeli? Kaj je sprožilec?"

Žal na prvo žogico odgovora res nisem našel, ampak sedaj ko glavobole morda malo bolj obvladujem, imam novo maserko... sem med masažo pr eni jamral, da me pravkar tudi boli glava... potem sva na to pozabila tekom masaže in po masaži glavobola ni bilo, jejjjjj! :cool:
Mogoče bom pa kdaj našel povode, vzroke za glavobol in se bom vedel glavobolu izogniti brez tablet...

*Lekadol sicer ni tolk nedolžen za jetra. ChatGPT mi je zadnjič rekel, da če pijem, naj raje mešam alhohol in Nalgesin (Nalgesin je slab za želodec, ampak če prej ješ, ne bi smel biti problem)... pač včasih je glavobol povezan z alkoholom oz. me že glava boli, preden začnem piti, in potem nekak že vem, da bo tekom pitja se ta situacija samo še slabšala...
Ampak, ChatGPT (verjetno) pretirava pri tej svoji previdnosti...

Za drugo kot glavobol tud jaz ne jemljem tablet... OK, če me grlo boli, se zavedam, da bi bilo dobro čimprej začeti nekaj vzeti, da se mi ne poslabša, včasih vzamem Rupurut za zgago, če je to sploh tableta... :)

P.S. Pa nisem zdaj tak alkoholik kakor bi se to lahk bralo :?: :oops:

Ponavljam.
"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a v-e-s-n-a »

Jaz sem včasih tudi Nalgesin jemala. Dokler se mi niso začele pojavljati epizode težkega dihanja :eek:
Sem takoj na Lekadol prešla.

- - - - - -

Mladina danes vs. včasih, ko smo mi bili mladi… mnenje?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objava Napisal/-a _patchouli_ »

Mladina so koliko stari? Ker jaz sem stara :D
Ma ne morem tako objektivno ocenit nase generacije, ampak bi rekla, da smo se znali bolje zabavat ;D Ni bilo socialnih omrezji, tako da so bile drame, ki so odvijale, malo drugacne kot zdaj.
Sem pa dosti delala z Gen Z-jevci in nimam pripomb. Toliko, kot je kritike na racun mularije, meni so posploseno super. Ustvarjalni, s svezimi idejami, ki se jih ne bojijo predstavit. Mogoce deluje, da nimajo toliko delovne etike kot starejse generacije, ampak to zato, ker znajo bolj jasno postavit svoje meje (upraviceno ali ne). Poleg tega, da VEDNO odstopijo sedez na busu, ce je potrebno in so na splosno po mojih izkusnjah vljudni, dokler si zasluzis.
Edino prekratke hlace in bele dolge nogavice so no-no, what's up with that? :lach:

Zanimivo, ponavljam
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Recimo tam do 20, 25.

Se mi zdi, da so veliko bolj razvajeni, ni avtoritete taprave nad njimi in velika večina misli, da lahko delajo stvari za katere kasneje ne bodo odgovarjali.
Mi smo bili veliko bolj spoštljivi do starejših ipd….

- - - - - - -

Tvoja običajna nedelja?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a hayley »

Obicajna? Lahko za zadnje 2 ali 3 nedelje napisem v zadnjem casu…smo pri moji mami ali doma( ce je otrok bolan, moja mama bolna, smo doma), kdaj se dobim s kaksno frendico na pijaci popoldan in malega imam sabo, se usedemo nekam zunaj, kjer je v blizini igrisce in gremo po pijaci se na igrisce in se sladoled kdaj, cca 3 ure vse skupaj, evo zadnji 2 ali 3 nedelje nekje je bilo tako… Ostalo sem pri mamo na kosilu, malo s sosedi/ sorodniki recemo kako besedo, gremo okoli hise, ker mama ima veliko vrta in zemlje okoli..

To nedeljo smo na plazi. Trenutno cilam ob prvi kavi. Mali je precej nezahteven, ni primerjave z lani, prvo morje letos je bil tud bolj zahteven… zdaj imam bolj z drugim/ i probleme, ne z malim

Ponavljam + koliko se imas dopusta letos?
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ponavadi smo dopoldne na igrišču ali sprehodu, na kosilo gremo k njegovi družini, zvečer pa kopanje in pranje las ter vse kar paše zraven, da gremo sveži v nov teden :D

Dopust imam še skoraj cel letošnji.
Za naslednjega bom porabila še 12dni.

- - - - - -

Ponavljam o dopustu
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a mayaeb »

Imam še vseh letošnjih 29dni. Čez poletje bom koristila ure, računam na jesen/zimo v kosu 10dni dopusta :)

Ponavljam
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objava Napisal/-a _patchouli_ »

16 dni se mi zdi, da ga se mam. Nimam se nacrtov za porabit. Letos sem se lanskega porabila na zacetku leta, letosnjega bom po moje vsega proti koncu leta, ne vem.

Tvoje mnenje o nacionalizmu oziroma nacionalnem ponosu? Se ti zdi, da cutis nacionalni ponos do svoje drzave/narodnosti? Na kak nacin to kazes?
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Ananhas »

Uh. Nacionalizem je zame zapletena tema.
Ko si otrok tujcev ali priseljenka, ki je večino življenja preživela v drugi državi, začneš na narodnost gledati bolj osebno kot politično. Ne vem, če čutim klasičen nacionalni ponos - ne skačem z zastavami in ne navijam glasno za eno samo državo. Ampak vseeno čutim spoštovanje do svojih korenin (do jezika, kulture, načina razmišljanja).

Ponosna sem na stvari, ki so del mene zaradi moje družine. Ampak sem tudi hvaležna Sloveniji, ker me je oblikovala v človeka, kakršna sem danes. Tu sem odrasla, se šolala, postala mami. Moja identiteta ni "ali-ali", ampak bolj "in-in".

Kar se tiče nacionalizma - iskreno me je strah skrajnih oblik. Velikrat vidim, kako hitro lahko postane sovražen, izključujoč. Raje kot nacionalizem bi rekla, da verjamem v zdravo pripadnost (v to, da si ponosen na svoje korenine a brez potrebe po sovraštvu do drugih). Tudi zato si želim, da bi ljudje bolj poslušali drug drugega, ker nihče nima popolne slike. Imam družino na obeh straneh in to me razdvaja. Zaradi tega ne morem več doživljati nacionalnega ponosa na način, kot sem ga mogoče nekoč. Lahko sem ponosna na ljudi - na običajne, tihe ljudi, ki so v stiski pokazali srčnost, ki ne podpirajo nasilja. Na kulturo, ki jo nosim v sebi, na jezik, ki ga govorim z otroki. Ampak težko sem ponosna na to, kar politika in vojne naredijo iz narodov.

Ponavljam.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a hayley »

Jaz mislim, da imam pa se 13 dni letosnjega. Sem lani porabila ves lanski in predlanski dopust, da sem bila lahko cim dlje z otrokom se po podaljsani porodniski skupaj, preden je mogel v vrtec.
Lahko pa rabim dopust tudi iz plus ur.

Ne vem glede tega vprasanja, se ne rabim prevec ukvarjat s tem uprasanjem se za zdaj. Zdaj kar je prijateljica pravila, da dolocene narodnosti ustrahujejo uciteljice v soli, da si te ne upajo dolocenim ucencem dati ponavljanja razreda, ceprav bi mogli, nimam ravno pozitivnega mnenja.

Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a saarijarvi »

Podoben odgovor kot Ananhas. Tudi sama prihajam iz mešane družine in živela sem v različnih državah. Lepo mi je, da lahko rečem, da mojo identiteto sestavlja veliko različnih koščkov. Lažje se povežem s pripadniki vseh teh držav, in vsaka ima nekaj čudovitega - umetnost, kulturo, način življenja.

Tam, kjer živim zdaj, pa je sploh en pravi miks narodnosti; v širši družbi imam znance z vseh koncev sveta - od Avstralije, Singapurja, ZDA, Pakistana, skoraj cele Evrope pa vse do NZ.

Sčasoma res spoznaš, da človeka oblikujeta predvsem duša in vrednote, ne pa narodna pripadnost. Kulturno ozadje ima vsekakor svoj vpliv, a je le en košček celotne slike.

Je pa na svetu imho veliko ljudi, katerim nacionalni ponos pomeni čisto preveč. Mislim, da gre za kompenzacijo pomanjkanja pripadnosti. Razumem - človeško je, da želiš pripadati nekemu “klanu”. Ampak ko to preraste v ekstrem in se gremo tistega 'mi vs. oni' pa postane vse skupaj žalostno.

(Pod to bi lahko uvrstila tudi fanatike raznih športnih klubov - ampak to je že druga tema.)

Uporabljaš AI? Chat GPT? Si med ljudmi, ki se bojijo za svojo službo?
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ne uporabljam AI, niti Chat GPT.
Ne, ne bojim se za svojo službo.

- - - - - - - - -

Ponavljam
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Ash. »

Ja, uporabljam vsak dan. Privat in v službi.

V službi dejansko ne vem, kako bi bilo delo mogoče brez AI-ja, ker res prihranimo ogromno časa in pri količini dela praktično nimamo izbire.

Pred kratkim sem morala naredit zapiske nekih študij in sem za foro za eno naredila sama in za eno rekla AI-ju. Me je praktično vrglo na rit, ker je povzel res dobro in mi kasneje prihranil mnogo ur dela za ostale študije. :oops:

Ne, ni me strah AI-ja. Vlagam v druge vire dohodka in znanje, tako da tudi če AI nadomesti moje delo, bom že ali pa pač bom našla nekaj drugega. Vsaj trenutno mi je fajn, ker pač prihranim tolk časa, verjamem pa, da imajo drugi ljudje večje skrbi. Bolj me skrbi in živcira, da nekatera podjetja slepo mislijo, da za določene stvari niti quality control AI-ja ni več pomemben, kar je po mojem mnenju napačna smer razmišljanja. Definitivno rabimo dober nadzor na vseh področjih uporabe.

Si predstavljaš opravljati svojo službo in poklic do konca življenja?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Do konca življenja mogoče ne, naslednjih nekaj let pa še sigurno.

- - - - -

Ponavljam
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a mayaeb »

Sem v fazi, ko nisem prepričana. Če bom znala bolj odklopiti in pustiti delo v službi potem ja, drugač pa max.par let še, nato pa kaj manj stresnega.

Ponavljam
Odgovori