(na prejšnji LZ-jev post)
in kaj bo emanuela rekla, ko bo mogla naslednjič k zdravniku in ne bo vse gladko steklo?
imaš prav, LZ, da vsak svoje projicira stvari po svoje, vsak ima svoje poglede, predsodke, so krivi eni, drugi..
ampak, ko pa vsi rečejo(mo) "kriv je sistem", pa nima noben pripomb in se vsi strinjamo, da je to res.
kdo pa se zaveda, da smo sistem ravno mi, posamezniki, ki sestavljamo množico, ki je uvedla, izvolila in upravlja ta sistem?
reči, da sistem ne deluje, ni nič drugega kot reči "nekateri ljudje ne delajo prav", ampak da z nekonkretnostjo in distanciranjem od posameznih ljudi nekako izpadeš bolj etično

razen politkov, seveda, ki jih lahko vsak kritizira, zmerja, pljuva, pa vseeno ostane moralno čist, ker politki so pač dežurni krivci za vse probleme v državi.
tako da, ko boste naslednjič rekli (in množično protestirali, kar je zdaj že skoraj vsak teden s strani vseh možnih cehov), kako je "slab, gnil sistem, rabimo spremembe", ker neki ne deluje, vedite, da kritizirate določene ljudi oz. množice ljudi, ki niso solidarni s prispevanjem, ampak za brezveze obremenjujejo državo, z lenobo, malomarnostjo ali kriminalom, samo da se distancirate od razmišljanja, katere ljudi konkretno
kot sem že rekel - moje mnenje je, da je za slabo delujoč zdravstven sistem v prvi vrsti kriva človeška malomarnost glede lastnega zdravja (pa tudi ogromno korupcije). in če bi vsak gledal na to, da s svojimi navadami iz solidarnosti po nepotrebnem ne obremenjuje zdravstvenega sistema (pa konec koncev tudi sebe in lastnega zdravja), verjamem, da bi dejansko tudi bil bolj razbremenjen.
alkoholiki s cirozo jeter so črtani oz. so na dnu seznama potrebnih za presaditev jeter. se tudi tebi, emanuela, zdi, da je to samo neka ideja nekega zafrustriranega posameznika, ali racionalna odločitev?
seveda drži, da opozorila in osveščanja delujejo samo toliko kolikor jih človek upošteva.. kazni tudi ne moreš plačevati. odreči oskrbe pa tudi ne moreš.
meni se zdijo trošarine na škodljive zadeve dobra ideja in mislim, da bi morala iti tako pridobljena sredstva v zdravstveno blagajno. je pa problem potem črni trg, če bi vse postalo predrago.. skratka, nikakor ni enostavno. ampak vseeno pa ne moreš reči "kriv je sistem" in pozabiti na vse skupaj ali protestirat proti nebu, ko si dovolj jezen. rešitev v tem ni.
(na LZ-jev post glede otrok)
zanimive izkušnje. in res je žalostno, ko se iz polomljenega otroštva, osebnosti, te stvari samo še širijo naprej v naslednje generacije.
žalostno mi je tudi to, da eni naivno mislijo, da so zreli za otroka, drugi pa se kljub zrelosti ne čutijo dovolj sposobne. idealno pa jasno da ne bo nikoli nič, tudi noben od nas ne bo idealen starš. ampak, če mene vprašaš, so ravno te nepopolnosti tisto, kar daje človeku karakter. tudi ni samo ene prave poti, ampak jih je več. tako da mislim, da kdorkoli ima v sebi nekaj odgovornosti, znanja in zdrave pameti, se nima ničesar za bati oz. bo že znal presoditi, kako ravnati, tako pri starševstvo kot na drugih področjih v življenju.