Vprašaj me... #47

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Re: Vprašaj me... #47

Neprebrana objava Napisal/-a mmm »

Good question, Ash., really good question :wink: :cool:

Par 100 tisoč evrov, recimo da je kak milijon+ to.

1 Kupil bi si ornk stanovanje, 3-4 sobno (novo seveda, v "elitni" soseski), ali pa kako hišo v okolici.

2 Kupil bi si še kak konkreten vikend na Slo obali ali na Hrvaškem, ne predaleč. Da imam vsak vikend dostopen z avtom.

3 Službe verjetno ne bi pustil, ker nekaj 100 tisoč evrov ni toliko, pa po mojem tudi če bi nekaj milijonov dobil, bi še vedno hodil na šiht.

3a Firme tudi ne bi naredil (verjetno), saj če bi imel pravo idejo, bi že zdaj lahko imel firmo.

4 Je kar bi dejansko kratkoročno naredil. Hedonizem (+vpliv Instagrama). Ne vem, dobil bi si eno ali več "zajčic", in šel potovat z njimi, v neke drage, luksuzne destinacije. No upam, da bi še kaj družbe (ki jih poznam od prej, torej od sedaj) za zraven tudi uspel dobiti.

5 Verjetno bi si "kupil" osebnega trenerja in/ali trenerko, ki bi me ornk naučila plesati + nekaj bi moral še narediti na izgledu, te "simpl" vaje v fitnesu mi res ne grejo, ampak sigurno bi si nekoga "kupil", ki bi poskrbel zame, da bi pridobil na moči. + Stilist. Ki bi mi pomagal najti moj stil oblačenja. :)

6 Zdaj da rečem, da bi si kupil/privoščil boljše doktorje, kakor jih imam trenutno, je težka. Po mojem itak se z mano že ukvarjajo najboljši zdravniki (trenutno alternativci kakopak :cool: ), ne vem če bi za kak denar sploh lahko boljše našel :oops: :mrgreen: No, in slednje sem k sreči našel za normalno ceno.

Saj bogate dejansko najbolj skrbita zdravje + smrt :twisted: :razz:

No OK, pa da jih ne kujemo preveč v zvezde. Tudi v ljubezni je lahko bogatim težko, zelo težko, težje kot (nam?) običajnim..

Ponavljam :)

P.S. 3k na mesec se mi ne zdi toliko. Posebno sedaj, ko se vse draži. Že če grem v Emporium kupovat, kupim nekaj stvari in je lahk 500 EUR. Seveda še nisem. Ali pa v Namo. Ampak zakaj pa ne bi kupoval tam? :)
"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a mayaeb »

Prve 3 stvari, ki bi jih naredila s par sto tisočaki:

- zgradila si hiško
- vložila denar za prihodnost otrok
- razdelila med družino (starši, bratje,sestre..)

Ponavljam
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a hayley »

Jaz sploh še nikoli nisem bila v Emporiumu. A ti sploh veš koliko je povprečna plača v Slo? ... sicer človek s fakulteto in po nekaj letih izkušenj bi mogel najverjetneje čez povprečno plačo zaslužiti, ampak samo tako, za malo prizemljitve..

Nisem videla tega vprašanja:
- dala bi staršem za nov avto, za kar je popravit pri hiši, za kakšno potovanje, dopust, par dopustov, mogoče mami za terapijo, pa še kaj za kupit po njihovi želji. Potem bi skoraj morala še kakšno manjše darilo dat stricu in teti, ki živita zraven staršev. :D Recimo da bi dala staršem 10-20% zneska
- ostalo bi vse vložila oz nekaj pustila na računu, bi pa mogla malo preštudirat kam bi vložila, kam bi se bolj splačalo, mogoče tudi v kakšno nepremičnino in bi oddajala
- s cimrami mi je všeč živet in bi živela na isti način kot zdaj, z isto mesečno porabo, ne rabim več
- mislim, da bi del zneska, mogoče kakšnih 20% - 30% procentov donirala v neko dobrodelno organizcijo ali bi jo sama ustanovila, za pomoč ljudem, ki si ne zmorejo sami financirati pomoči za svoje mentalno zdravje, torej psihoterapevte za ljudi, ki si tega ne morejo privoščiti

Denar naj bi imel 4 vloge in 4. je donacija.

Mmm ti si po mojem precenil par sto tisoč, v Lj, Obali, kakšen Bled, je 3-4 sobno stanovanje v elitni soseski z neko moderno gradnjo po moje čez 500k...

Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a slovenc79 »

nekaj bi dal za prenovo oz. preureditev doma in dal narediti nekaj pohištva po lastnem dizajnu, da bi bilo dejansko nekaj takega, kar si želim (ali pa kar kupil mašinerijo in material, da bi si ga sam naredil).

v glavnem bi pa vložil v nekaj, kar zanesljivo ohranja vrednost. nepremičnine ali pa zlato.

če bi imel punco, bi šel na kakšno dolgo potovanje, najraje po ameriki coast to coast.

ponavljam
hej norci :)
žveplenka
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a žveplenka »

Isto kot zdaj ves denar bi v firmo vložila :mrgreen: no ja če bi bilo še kaj viška kar se mi ne bi zdelo smiselno vložit v posel bi šla na kakšno daljšo potovanje ampak bi itak v okviru lastnega posla potovala tako da mogoče ne bi bila prioriteta, zdaj da bi nabavila nepremičnino da jo oddajam se mi tudi ne zdi smiselno ker pač nekaj več tisoč evrov ne bi bilo ravnno za neko stanovanje v središču lj ali pirana kjer bi morda želela oddajat.. tako da kar ostajam pri tem če bi dobila denar bi šel v firmo , v oglaševanje v branding in v mednarodno prepoznavnost..potem bi bilo pa itak neomejeno denarja in priložnosti..

Katero željo si si pred kratkim uresničil/a?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a mmm »

hayley, približno vem koliko je povprečna plača v Sloveniji, ker sem nedolgo nazaj gledal. Sem šel zdajle gledat na SURS (oz. Google me je na SURS zapeljal :twisted: ) in vidim, da je med 1,2k in 1,3k neto, odvisno za kateri mesec gledaš.

Jaz mislim, da bi univerzitetno izobraženi kader (oz. vsaj izšolan na fakulteti/univerzi, ki ne velja ravno za najlažjo :twisted: ) moral z lahkoto presegati slovensko povprečno plačo. Ali pa vsaj v perspektivni branži, kar računalništvo zagotovo je. K sreči trenutno na trgu primanjkuje računalničarjev in nič ne kaže, da se bodo trendi kaj spremenili :)

Pač vsi prihodki niso prijavljeni. Električarji oz. širše obrtniki po mojem imajo res v svojih 8 urah slabe plače, ampak v drugih 4-8 urah pa kar seveda z določeno pridnostjo, na črno kar lepo zaslužijo zraven. Da ne bi rekel, da folk na črno še marsikje marsikaj manj legalnega zasluži.

Zakaj to pišem? Ker pač vidim kako folk zapravlja za boate zunaj. Zdajle je res veliko folka zunaj, jaz imam večjo plačo od povprečne, pa nočem zapravljati za boate. A je res zunaj samo višji sloj? Ne bi rekel. Folk sicer ima različne prihodke iz različnih smeri, ampak ob večerih se res zapravlja in dvomim da je to samo tistih 10% bogatih oz. koliko jih imamo v Sloveniji. Oz. vem, da to niso sploh bogati ljudje.

Ekonomska nepremičninska računica se mi pa tudi izide, če že moram pojasnjevat. Nekaj 100k je lahko tudi 5,5 M.

Stanovanje 500k, vikend 200-300k, in mi še kakih 300k ostane za luksuz oz. uživanje.

Sicer pa, če se smem popraviti. Morda vendarle imam neko kreativnost. Morda bi naredil neko dobro (psihiatrično) kliniko. Druga želja ali pa hkratna pa je, da bi naredil še nek dobri plesni center. Nightclub (ala Cirkus, Square) bi sicer tudi imel, ampak po mojem ne bi imel jajc tole voditi, morda za začetek kakšen lokal, kjer se zvečer pleše, čeprav tudi to zna biti komplicirano in riskantno.

Ne vem, če je to ravno želja. Pred kratkim sem si v Emporiumu kupil eno super srajco, ki je ni treba likat. Saj je bila samo 100 EUR, to za moško srajco niti ni veliko. Povabljen sem bil na en sprejem, kar me je kar razveselilo. Toliko, da nisem nobenemu povedal, dokler nisem prejel vabila v roko. :oops: :)

Vidim sicer, da je še bolj razveselilo vse skupaj moje starše in stare starše. :cool: Kdo bi jih razumel.

Po drugi strani pa od prijateljev (tudi sodelavcev nenazadnje - OK, saj nekaj faušije je razumljive :twisted: :razz: ) vidim, da nobenega res ni razveselilo, kar me boli in mi hkrati daje precej misliti.

Za eno zabavo, ki bo kmalu se prav tako mislim "urediti" v Emporiumu :oops: :cool:

(Saj veste (deloma) kako razmišljam. Vesel sem, da še imamo elektriko in da rakete še niso priletele sem. Če bi bil konec sveta bi verjetno obžaloval marsikaj, česar nisem doživel.)

Kaj bi pa ti obžaloval/-a oz. rad/-a naredil/-a, preden bi se zgodil konec sveta :?: :)
"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Po moje ti vidiš bolj tiste v Ljubljani ki imajo denar, ali mulce, ki zapravljajo denar staršev, glede na to, da najbrž so večinoma mlajši zunaj in ljudje pod 25 po večini niso samostojni.

Drgac, mož od sestrične od mojega bivšega je delni lastnik Cirkusa, ko ze omenjas, da bi imel tak klub. :D

Ti si kot par 100k predstavljaš par milijonov? Moje razumevanje besed je pa da par je nekje 3-5 po pomenu. Če bi reka sem pojedla par piškot bi to pomenilo recimo 2-6.

Kaj je v Emporiumu sploh, dizajnerji? In še ti zdi, da je videti tako razliko običajnimi oblekami? Jaz sem bila na neke znamke najbolj upaljena, ko sem bila v osnovni šoli, zdaj ne več. Bi raje se kake parfume kupovala od 200-300 ali zlat nakit.
Drugače sej mogoče en drag kos oblačila ali cevljev/ torbico, je tudi ok imet, če si človek res želi, ampak, če se kupi kaj takega 1x na leto ali 1x na par let tudi ne rabiš neke gromozanske plače za to, v vrednosti do 1000 recimo, da bi to redno kupoval, pa meni ni.

Dobro sto evrov zame je normalna cena za oblačilo, sploh za kos bolj elegantnega kosa, jaz imam tudi srajco iz naracamicie, ki bi brez znižanja bila 70 ali 80, pa se kakšni 2 s kratkimi rokavi iz naracamicie, Mure, ki ju je mama nosila in potem dala meni. Na zadnje sem tudi kupila ene bolj elegantne hlače v s oliverju za 90 eur, zdaj Vidim da naj bi imela že ene podobne take in mi je žal da sem jih vzela, samo ne morem vrnit. :/
Evo imam pa zdaj vse ključne kose od zime, poletja in ne rabim nič več kupovat.
Jaz sem bolj slišala, da so v Emporiumu stvari po kakšnih 600 eur npr.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objava Napisal/-a _patchouli_ »

Money screams, wealth whispers...

Drugace pa ja, seveda bojo ljudje, ki gredo ven zurat, zapravljali. Zato so tam. Nekoga, ki si boatov ne more privosciti, ti tam sploh videl ne bos ker pije pir iz hoferja na balkonu preplacanega enosobnega stanovanja :D

Ne vem, kaj bi naredila, ce bi bilo konec sveta. Bomo videli, ce bomo v tej situaciji.
Ponavljam
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja ali pa ti mmm vidiš na koncu mulce, ki zapravljajo za boate, na Konc pa pri mami živijo..
Ma ja že človek če živi sam v enosobnem stanovanju v lj more kar bit pri denarju..
Pire iz hoferja po moje bolj tisti s cimri pijemo. :D
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Ash. »

_patchouli_ napisal/-a:Nekoga, ki si boatov ne more privosciti, ti tam sploh videl ne bos ker pije pir iz hoferja na balkonu preplacanega enosobnega stanovanja :D

Se ne bi ravno strinjala. Koliko je takih, ki glasno žurajo in si tega ne morejo privoščiti. Več kot bi si mislili. Sposojanje denarja, najemanje kreditov in dajanje kakih drugih uslug (ne rabi bit vedno prostitucija) zato, da lahko naredijo par "fancy" fotk in jih objavijo na družbenih omrežjih. Tako da ne bi rekla, da je način žuranja merodajen podatek o recimo stanju na bančnem računu.

...

Ob koncu sveta obžalovala ne bi nič, ker nisem toliko stara, da bi že lahko gledala svoj lajf dolgo za nazaj.

...

Vonj česa ti najbolj diši? (ne mislim parfumov) Obstaja kak nenavaden vonj, ki ti diši, drugim pa smrdi/je neprijeten?
Zadnjič spremenil Ash., dne 09. Apr. 2022 9:09, skupaj popravljeno 2 krat.
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Tudi moje mnenje je, da tisti, ki ima res dost denarja in ga je sam ustvaril, ga večinoma niti nima časa porabit, ali zurat, ker ves čas dela. Verjetno najbolj zapravljajo tisti, ki zapravljajo denar nekoga drugega, staršev, ali nekoga tretjega, ne svoj..
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Mi laskega pijemo, ko sem v Sloveniji. Zivim pa pri starsih :lach:
No, saj ce placujes 600+ stroske za flat, ti za kaj vec kot poceni pir niti ne ostane... Je pa tudi stvar prioritet. Enim je to zuranje v dragih lokalih v kricecih znamkah, eni pa pol place za balkonske roze zapravijo, da je domaci visnjevec potem bolj okusen :D
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ash. napisal/-a:
_patchouli_ napisal/-a:Nekoga, ki si boatov ne more privosciti, ti tam sploh videl ne bos ker pije pir iz hoferja na balkonu preplacanega enosobnega stanovanja :D

Se ne bi ravno strinjala. Koliko je takih, ki glasno žurajo in si tega ne morejo privoščiti. Več kot bi si mislili. Sposojanje denarja, najemanje kreditov in dajanje kakih drugih uslug (ne rabi bit vedno prostitucija) zato, da lahko naredijo par "fancy" fotk in jih objavijo na družbenih omrežjih. Tako da ne bi rekla, da je način žuranja merodajen podatek o recimo stanju na bančnem računu.

Ah, koliko je dejansko takih? Se bom se jaz posluzila anekdot namesto statistike in rekla, da jaz recimo niti enega ne poznam :)
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Ash. »

No jaz jih poznam najmanj 10 (znancev, ne ljudi, s katerimi se družila). Ena slovenska instagramerka je pred parimi meseci objavila (samo kot primer), da v zagrebu revni ljudje najemajo kredite za recimo pregrešno drage torbice in outfite. Kako dobijo kredit ne vem, lahko da imajo neko službo, toliko da je na papirju.

hayley napisal/-a:Verjetno najbolj zapravljajo tisti, ki zapravljajo denar nekoga drugega, staršev, ali nekoga tretjega, ne svoj..

Good point. Kar je tudi v razmahu (verjetno že dolgo) je recimo elitna prostitucija med študenti, da si lahko privoščijo študij. Ali pa pač imajo tekom študija nekega starejšega partnerja, ki jih preživlja.

...
Vonj česa ti najbolj diši? (ne mislim parfumov) Obstaja kak nenavaden vonj, ki ti diši, drugim pa smrdi/je neprijeten?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja to je bolj balkanska miselnost, da se more vse dati v videz in znamke..
Se spomnim, da mi je mama enkrat pravila podobno, da je značilno za ženske iz Zagreba, da ni važno v kakšni luknji živijo, samo da dajo vse v obleke in videz, da se pokažejo, ko gredo ven..(mogoče je mislila ali poznala še posebi za njene ali nekoliko mlajše od njenih generacij...)

Všeč mi je vonj borovcev, sivke, čiste posteljnine, po pokošeni travi, mila, tuš geli z zelo izrazitim in naravnim vonjem citrusov (dobila lani v enem hotelu enega ful dobrega), tudi poten moški od športa ali kakšnega dela zunaj mi dobro diši - tisti s katerimi sem se bolj dobivala lai bila skupaj, ne bilo kdo..

Ponavljam
Odgovori