Ženska narava

Zadovolj(e)n/a v postelji.
Odgovori
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a pirodoksin »

*Lani* napisal/-a:
pirodoksin napisal/-a:ja res je, da so kozmetiko uporabljali tudi moški, ampak pomemben je vzrok tovrstnega vedenja. kot si sama omenila, govoriš predvsem o aristokratih, kjer gre pri uporabi kozmetike za izkazovanje družbenega statusa (isto velja pri npr. subkulturah), medtem ko ženske to uporabljajo v vseh družbenih slojih in povsod po svetu (tudi v nerazslojenih kulturah). moški uporabljajo kvečjemu kako obredno okrasje ipd., kjer je pa to v namene lepšanja pa je v tipično moškem smislu - recimo na oblekah so poudarjena široka ramena, ker je to pri moških privlačno, v raznih plemenih uporabljajo tulce za penis, da je navidezno daljši, enako kot si ženske poudarjajo prsi, ker je to privlačno iz evolucijskih vzrokov. moja poanta je, da se skozi kulturo zrcali evolucija.

Jaz nikjer nisem omenila, da govorim predvsem o aristokratih, ampak sem ti navedla enega izmed najbolj znanih primerov moške uporabe kozmetike, ker si ga očitno spregledal, če ne ne bi podajal tako zgodovinsko nesmiselnih izjav, kot jih podajaš.
V bistvu si omenila enega redkih primerov uporabe moške kozmetike. Izpostavil sem vzroke, zakaj se kozmetika uporablja. Eden je ločevanje po socialnem statusu oz. družbeni skupini (kot omenjeno, skozi zgodovino aristokracija, danes tudi subkulture), drugo je želja po biti privlačen oz. ugajati nasprotnemu spolu. Glede na to, da smo moški seksualno veliko bolj občutljivi na zunanji videz, kozmetiko (in vse kar spada pod urejanje zunanjega videza) uporabljajo predvsem ženske.
also: http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 153100.htm

pirodoksin napisal/-a:glede ugibanja pa: ne pišem dizertacije, zato ti tudi ne mislim za vsak drek citirat virov...

Ti jih tudi ni treba, a tvojih izjav tudi nihče ne more jemati resno, če je njihov edini vir gola logika, ki ni ne gola ne logika. :lach: :P

pirodoksin napisal/-a:zdaj me boš spet zavrnila, da so to anekdotni primeri ali karkoli - ja res so, ampak saj ti pravim, jaz ti ne mislim navajat virov, sklepam po goli logiki, ki v mojem pogledu na svet zelo drži vodo skupaj, ker se vse nove informacije, ki jih spoznam, bolj ali manj skladajo z "mojo" teorijo.

Ti, kot tudi veliko ljudi, ki v podporo svojim izjavam navajajo izključno golo logiko, ne uporabljaš logike, temveč vse drugo, samo logike ne. Trditev, da, če petdesetim ljudem izmed več kot treh in pol milijard ljudi ni všeč snus, nobenemu izmed teh treh in pol milijard ljudi ni všeč snus, ni logična, temveč je dovolj nelogična in tudi dovolj poznana kot nelogična, da obstaja pojem, ki njeno nelogičnost opisuje. :lach: :P

[/quote]
Erm, poglej si statistiko uporabe snusa na Švedskem. Veliko pogosteje ga uporabljajo moški kot ženske (nekje 3-krat več, če se prav spomnim, če ni celo več). Ampak to je bil zgolj eden izmed anekdotnih primerov, govoril sem o motivih, ki so evolucijsko pogojeni. Ne pravim, da imamo moški evolucijsko pogojen motiv po snusu, to je seveda neumno, ampak mamo pa recimo evolucijsko pogojen motiv po socialnem dokazovanju oz. izražanju socialnega statusa, kar sem že omenjal. Seveda lahko še naprej trdiš, da tega ni mogoče zanesljivo sklepati, ampak glede na kriterije, po katerih sklepamo, da je nekaj evolucijsko pogojeno (govorim o univerzalnosti oz. neodvisnosti od kulture) in empirično podporo, ki kaže nasprotno (tj. da otrok ni mogoče vzgojiti v nasprotni spol), je po moje bolj smiselno trditi, da so ti motivi evolucijsko pogojeni. Sem ti pa že navajal literaturo, s katero podpiram svoje trditve, lahko mi daš pa še kaj, kar podpira tvoje mnenje. Zanima me pa predvsem empirična podpora.
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Še eno vprašanje za vse: zakaj po vašem mnenju ne obstaja in ni obstajala nobena matriarhalna družba (če pa že je, je morala biti silna izjema)?
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a *Abby** »

Zgolj, ker mi je res mar in ker me ta tema strašno vznemirja na nešteto možnih načinov, bom poskusila še enkrat nekaj dodat tejle sicer strašansko brezpredmetni debati ...

Tisto, česar nihče od vas tu ni upošteval, bi bilo pa nujno upoštevati, če naj se govori o tej temi na relevanten način, je to, da diskriminacija po spolu predhaja vsem drugim diskriminacijam, da ni, kakor vse(!) druge diskriminacije, vezana na določen zgodovinski moment, temveč je tu od nekdaj - v naši civilizaciji je ženska od nedefinirane točke v preteklosti (od ''nekdaj'') vzpostavljena na poziciji Drugega, naproti moškemu, s katerim je v razmerju gospodar - sluga. Poleg tega je pomembno tudi to, da ženska ne more svojega zatiralca nikoli izkoreniniti, ker bi s tem izkoreninila tudi sebe, kar je pomembna razlika od vseh drugih diskriminacij.

Hkrati se ta tema nujno navezuje na binarne opozicije, ki determinirajo našo družbo, pa tudi na pojem feministične mizoginije, ki prav tako kot teorija queer nasprotuje binarnim opozicijam ter heteronormativni matrici. In oboje je, kakor se zdi, težko razumeti ter težko misliti, posebej zato, ker je mišljenje večine ljudi - vseh tu razpravljajočih, razen Lani in mene, kajpak - pravzaprav naravnano prav na zakonitosti binarnih opozicij in heteronormativnosti.

Ni mi pa povsem jasno, kako naj se bi ta miselni ustroj spremenil, ker je pač izjemno trdovraten in zajema praktično vse vedenje o svetu, zato je tudi jasno, da Lanini relativno racionalni in razgledani komentarji ne morejo biti učinkoviti.
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Nastopaš kot da kdo tu zagovarja mnenje, da je tovrstna diskriminacija dobra ... čeprav se o tem sploh ne pogovarjamo.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Problem je v tem, da se pogovarjate natančno o tem ter da takšno diskriminacijo tudi zagovarjate, pa tega niti veste ne. In to je tisto, kar je najbolj problematično. Kakor pravim - vaše razmišljanje je povsem prirejeno na binarne opozicije in heteronormativnost in potrebovali bi precej bolj prožne ume, da bi lahko segli preko teh meja. Dokler pa ostajate v teh mejah, nujno podpirate diskriminacijo po spolu.
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Aja lol, nisem vedel, da če iščem vzroke za patriarhijo in razlike med spoloma v evolucijskih pritiskih itd., da zagovarjam tudi diskriminacijo. Dej abby, ne bit glupa, no. Pa daj si kaj preberi, ker velikokrat ponavljaš iste gluposti, npr. da se rodimo tabula rasa in še kaj.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

pirodoksin: Ne razumeš, ker ne moreš razumeti, ker imaš ... hja ... sprane možgane. In tebi v ''obrambo'', prosto po Žižku; nisi sam kriv, odgovornost za nastalo stanje leži v tvojih starših ter tvojem socialnem okolju. :)

Sicer pa: spol je družbena konstrukcija, ženska pa je nujno drugotna, glede na moškega; vedno je bila drugotna in tudi danes ni nič drugače. In biološki spol je zgolj v tem vezan na družbene konstrukte, da se prav na podlagi biološkega spola nato konstruira družbeni spol, ki osebo odločilno zaznamuje, kajti prav preko teh ponavljajočih se vzorcev se zbuja vtis, ki mu ljudje, kakršen si tudi ti sam, verjamejo, namreč da obstaja med biološkim in družbenim spolom kakršnakoli relevantna korelacija oziroma, da je družbeni spol kakorkoli relevantno ustvarjen glede na tisto, kar ''prinaša'' biološki spol.
Seveda pa je res, da je zelo težko (ali morda celo nemogoče) misliti svet izven obstoječih binarnih opozicij, kakršne so moški-ženska, heteroseksualnost-homoseksualnost, ker celo nekaj tako osnovnega kot je jezik ter določeni procesi v naravi navidez potekajo v podobnih opozicijah; npr. noč-dan. Seveda pa v resnici takšnih razmerij ni mogoče napraviti, ustvarjeni so s silo in poenostavljanjem. Ampak; si je mogoče misliti svet, v katerem ne bi bilo nikakršnega družbenega spola, kjer bi bilo spolov resnično toliko kot ljudi? To je težko, kajne? Ampak ta preskok bi bil nujen, da bi v družbi res ne bilo več diskriminacije po spolu. Delitev na moški in ženski spol je sama v sebi že diskriminatorna, posebej zato, ker se pri tem na biološki spol vselej nanaša družbeni spol in seveda je tako diskriminatorno tudi to, da se išče odgovor na patriarhat v evoluciji, kajti to je samo drug način, da se opravičuje diskriminacijo, češ da je ''utemeljena'' in ''smiselna'', kajti drugače se ''ne bi zgodila'' - kaj res? Se ni v človeški zgodovini dogajalo mnogo tega, kar se ne bi smelo zgoditi? Hm ...
In seveda, če grem še dlje; v kolikor se bi porušil koncept družbenih spolov, se bi porušil celoten ekonomski in političen sistem, seveda pa se bi enako zgodilo tudi s Cerkvijo. Naša družba temelji na konstruktu družbenega spola in da - težko je preseči ta koncept, ker moraš za to, da ga presežeš, misliti zelo daleč in zajeti v svojo misel nekaj, kar nikoli ni obstajalo - individualno
svobodo v njenem resničnem pomenu.

V upanju, da bo prebral ta post tudi kdo, ki je miselnega preboja zmožen ...

Oh da - še tole, dragi fantič ...

patriarhíja -e ž (ȋ) zlasti v vzhodni cerkvi najvažnejša, samostojna upravna enota, navadno v okviru narodne skupnosti: srbska patriarhija

predvidevam, da si mislil:

patriarhát -a m (ȃ) 1. soc. ureditev, v kateri so družinski poglavarji očetje: nastanek patriarhata; matriarhat in patriarhat 2. zlasti v vzhodni cerkvi najvažnejša, samostojna upravna enota, navadno v okviru narodne skupnosti: carigrajski patriarhat ♦ rel. oglejski patriarhat

Vsaj osnovne pojme se pa lahko naučiš, kajneda? :)
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Erm,
SSKJ ni strokovni slovar (samo za primer, enači nacijo in narod, čeprav sta to v sociologiji dva različna pojma), še zdaleč pa ne zajema vseh pomenov in besed, ki se pojavljajo v vsakdanjem, kaj šele strokovnem jeziku, sploh pa je zastarel.

Glede te glupe teorije o družbeni konstrukciji spolov ti pa lahko znova potrdim zgolj to, da empirija tega žal ne potrjuje. Sem ti že navedel primere in literaturo, ampak se obnašaš, kot da tega ni in lapaš po svoje.

Na ad hominem raven pa se ne bom več spuščal.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Tvoja pripomba ne spremeni dejstva, da si povsem napačno rabil strokoven termin. Ostalo, kar pišeš je povsem nesmiselno, kajti tudi tu predstavljena stališča izhajajo iz znanosti, med drugim iz sociologije kulture ter filozofije. ;)
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Erm, moja stališča prav tako izhajajo iz znanosti, tj. biologije in psihologije (btw, filozofija ni znanost) in so bila empirično podprta, kar je edini pravi kriterij znanosti. Teorija brez empirične podpore je kot ženska brez vagine.

Glede uporabe terminov je pa tako: ja, zamešal sem patriarhijo in partiarhat, ker se s tem področjem ne ukvarjam (oz. zato, ker berem angleške vire, tam se pa uporablja izraz patriarchy), gre pa za podobno razločitev kot je razlika med inteligenco in inteligentnostjo. Vedela si o čem govorim, nima smisla, da se zapikuješ v to, ampak se raje osredotoči na bistvo.
pohorc
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Kranj

Neprebrana objava Napisal/-a pohorc »

Ob vsem tem pa je najbolj zanimivo to, da je punca kljub vsemu znanju in zavedanju sprejela to diskriminatorno podrejeno vlogo ženske: se liči, nosi uhane, ima dolge lase, o sebi piše v ženski obliki, ima (kao) partnerja moškega spola ... Za nekoga tako naprednega bi se spodobilo, da bi se pojavljal vsaj v vlogi brezspolnika.

Mogoče je pa ravno zanjo ta miselni preboj pretežak, ker se punca zaveda, da živi proti svojim prepričanjem, pa tega noče (ne more) spremeniti. In da ji vsa ta teorija v resničnem življenju bolj škodi kot koristi, ker je kronično nezadovoljna.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Filozofija je znanost. Biologija ni ustrezen način preučevanja družbe. Psihologija ima zastran vprašanja spola enaka izhodišča kakor poststrukturalizem v filozofiji, hkrati pa imata tako filozofija, kakor psihologija zelo širok spekter teorij in teoretikov - kakor tudi vsaka znanost, vključno z omenjeno biologijo - in kakor mnogi filozofiji trdijo tako, kakor trdiš ti in kakor mnogi psihologi trdijo tako, kakor trdiš ti, trdijo drugi znanstveniki drugače. Nič pa ni povsem zagotovo in nujno res in ničesar ni mogoče povsem z gotovostjo dokazati, vse znanosti temeljijo na spodbijanju ''resnic'' in ''dokazov''.

Pohorc: Kako pa ti veš, če se jaz ličim/nosim uhane/imam dolge lase ... in kaj to pravzaprav pove? Imam mnogo lastnosti in bistveno me opredeljuje tudi veliko takšnih, ki so ''moške'' - sem zato moški? Ja, nosim uhane - in moj kolega tudi, ličim se - moj drug kolega tudi, imam dolge lase - tudi moj fant ima dolge lase, privlačijo me moški - mojega kolega tudi, sem pa tudi ambiciozna, imam željo po visokem družbenem položaju, nisem prepričana, da si želim otroka, imam zelo visok libido ... itd.

Hm ... kaj si že hotel povedati?
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Filozofija ni znanost. Filozofija se ukvarja s tem, kaj znanost je, kaj je znanstvena metoda, kako lahko pridemo do nekih spoznanj itd., sama po sebi pa ni znanost, ker ji manjka empirija.
Nekih absolutnih dokazov seveda ni, ampak empirična podpora dosti bolj podpira to, kar ti navajam, kot te nebuloze o tabuli rasi in družbeni konstrukciji spola. P***a, kot da bi ti kazal golega cesarja - pa vidiš da je gol, ampak ti bi trdila, da ni.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ Da filozofija ni znanost je tvoje neskončno arbitrarno mnenje, ki ga noben ustrezen organ ne potrjuje, sicer pa ta zadeva tako ali drugače nikakor ni relevantna v okviru te teme. Ker o tej temi nisi zmožen povedati karkoli tehtnega, se zapenjaš v digresije in opletaš z žaljivkami. Tudi prav. Od te točke lahko nadaljuješ razpravo sam s seboj ali s komerkoli, ki bi našel v tvojih zapisih karkoli vrednega. Meni do razpravljanja s teboj ni več. :)
pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka

Da je filozofija znanost je tvoje neskončno arbitrarno mnenje, ki ga noben ustrezen organ ne potrjuje.
Pa lepo te prosim, daj mi kake raziskave, ki potrjujejo te tvoje teorije o družbeni konstrukciji spola (in niso bile zavržene), jaz sem ti svoje vire že omenil.
Odgovori