Ko sem še živela v LJ, sem za sobo plačevala 200eur fiksno s stroški (takrat so mi plačevali še starši). Dobivala sem štipendijo, kar mi je zadostovalo samo za hrano (mesečno okoli 70eur, če računam samo bone in sicer zaokrožim na 3eur, ostali obroki niso všteti sem noter - zajtrk, kakšna malica vmes na faksu in nekaj za večerjo, torej nekje 90eur, v kolikor sem kak vikend ostala v LJ), mesečna karta za trolo (ne spomnim se koliko je stala pred leti, ene 17eur če se ne motim), cca. 50eur za prevoz domov in v LJ preko prevoz.org (včasih 10 ali 20eur manj, če sem ostala v LJ, a sem na ta račun za približno isti znesek jedla in šla na kakšno kavo, a bolj redko), 20eur telefon, kopije skript (kak mesec ali dva seveda nič, največ na začetku prvega in na začetku drugega semestra), kakšen žur ali dva, vendar ponavadi ob urah akcijskih cen pijač ali pri kom doma, da smo ceneje prišli skozi.
Doma sicer ne plačujem bivanja, so pa moji stroški trenutno takšni:
- cca. 60eur bencin (na delo)
- 20eur telefon
- cca. 30eur za kavice+cigarete
- jest hodim včasih na bone, pogosteje pa jem kar doma, zato me hrana (boni+hrana doma) stane tam okoli 30eur največ, saj hrano kupuje vglavnem mama. Jaz si zase kupim samo kaj posebnega, ko gledam na bolj zdrava živila, ki so tudi malo dražja.
Vštete so nujne in malo manj nujne stvari (kofetkanje in cigareti), niso pa všteti nakupi oblačil ipd., ker trenutno itak ne zapravljam in varčujem za kak večji dopust ali potovanje avgusta/septembra.
Če pa gledam stanovanja v okolici (ne preveč m2, a hkrati ne neko polkletno/pritlično stanovanje brez balkona in na slabi lokaciji), pa bi me vsi stroški z bivanjem in tamkajšnjimi stroški vred stali okoli 550eur, tako da bi morala biti redno zaposlena, da bi si upala iti na svoje.