Osamosvojitev in stroški življenja
Osamosvojitev in stroški življenja
Nikjer nisem zasledila podobne teme, zato bom kar tu napisala nekaj vprasanj. Sem v precepu, ker me doma ne podpirajo in imam opcijo, ali delam po njihovo ali grem. Zanima me, kako je s socialno pomocjo, ce se odselis od starsev, pa ne studiras, isces sluzbo? Kaksno pravico imajo starsi oziroma kaj lahko zahtevajo od otroka v zameno, da ga prezivljajo?
Ljudi cenimo bolj na osnovi tega, kako uporabni so za nas, kot pa na osnovi tega, kar so.
Če nimaš statusa ti ne pripada preživnina staršev. Pod nobenim pogojem.
In niti ti nobena socialna pomoč ne bo znašala toliko, da bi se lahko preživljala (to pomeni najemnina, mesečni stroški, hrana). Namesto tega raje stisni zobe in si najdi šiht in potem odidi, ker po ovinkih ne boš prišla do višine denarja, ki ga potrebuješ za preživetje. Tudi če bi dobila socialno pomoč, je to od 1-3 mesece (in spet, ni šans, da bo to dovolj, če nimaš ničesar prišparanega).
In niti ti nobena socialna pomoč ne bo znašala toliko, da bi se lahko preživljala (to pomeni najemnina, mesečni stroški, hrana). Namesto tega raje stisni zobe in si najdi šiht in potem odidi, ker po ovinkih ne boš prišla do višine denarja, ki ga potrebuješ za preživetje. Tudi če bi dobila socialno pomoč, je to od 1-3 mesece (in spet, ni šans, da bo to dovolj, če nimaš ničesar prišparanega).
The world is as you are.
Koliko si stara? To je bistveno. Ker po 18. te ni nihče dolžan preživljat, oz. je to "stvar dogovora". Statusa tudi nimaš urejenega? Si prijavljena na zavod?
Kar bom zdaj napisala nimam pojma, če je čisto resnično, se pa spomnim, da je imela moja sošolka na faksu v prvem letniku nekaj, čemur se je reklo "ločeno gospodinjstvo" in je glede na svojo starost dobivala nek denar.
Malo poskusi pogooglat, mislim da ti socialna pripada pol leta in potem nek minimalen dohodek, če nimaš čisto nič.
Kar bom zdaj napisala nimam pojma, če je čisto resnično, se pa spomnim, da je imela moja sošolka na faksu v prvem letniku nekaj, čemur se je reklo "ločeno gospodinjstvo" in je glede na svojo starost dobivala nek denar.
Malo poskusi pogooglat, mislim da ti socialna pripada pol leta in potem nek minimalen dohodek, če nimaš čisto nič.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Kraj: Ljubljana
Nekje sem zasledila, da je neko novo pravilo, da se ti to ne splaca vec, ker studij lahko traja toliko, kot je redno, plus eno leto. Jaz pa sem to eno dodatno leto ze izkoristila, zato bi v zadnjem letu studija izgubila status zaradi let. Mislim, da je tako.
Ljudi cenimo bolj na osnovi tega, kako uporabni so za nas, kot pa na osnovi tega, kar so.
Če se ne motim to drži. Ne vem čisto točno katera šola je na obali, ampak poznam osebo, ki se ji fax ni izšel po načrtih, pa je zato izkoristla dodatno leto. Potem se je pa vpisala na eno izredno srednjo šolo na obali oz. Kopru, stane mislim, da cca 100 € za celo leto, in dobiš status. Naj bi imeli to obcijo, samo zaradi statusa, da lahko delaš. Edini problem je, da imaš status dijaka, ne študenta. Kar pomeni nimaš študentske izkaznice in študentskih bonov. Delaš pa lahko brez problema.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
^^Ja nvm, če niso letos že ukinili. Sem lani razmišljala o tem vpisu pa vem, da je blo takrat že govora o tem. Rockerca, če boš na zavodu in boš prejemala socialno pomoč verjemi da se samo s tem ne boš mogla preživljat. Jaz sem imela prve tri mesce 130 eur, kasneje so mi na 160 eur povečali. Sem pa pol ukinila. Mislim, da je najvišji znesek 260 eur, tu nekje (če imaš svoje gospodinjstvo). Če imaš v načrtu odit od doma na svoje recimo najemnina stanovanje + stroški in še hrana zraven, kr težko bi preživela z denarjem od socialne. Mogoče če imaš kaj denarja skritega v zoknu bi ti zneslo. Drugače pa težko, da bi samo od tega živela (še posebej, če ne dobiš polnega zneska). Bi blo pametno pol, da si najprej redno službo poiščeš čeprav vsi vemo da je tud to težko najt. Kakorkoli že upam, da se ti bo na koncu dobro izteklo.
Yada, yada, yada...
Lani se je na višje šole še dalo vpisat samo zaradi statusa, so mi pa rekli, da letos se to več ne bo dalo in da se moramo vsi taki potem tudi izpisat letos. Ne vem pa kako je z izobraževanjem odraslih.
Pri meni je tudi enako, da bi se rada osamosvojila in šla na svoje, pa seveda je največji problem denar. Tako, da bom verjetno tudi jaz mogla še stisnit zobe in potrpet doma dokler ne bo nekega rednega prihodka.
Pri meni je tudi enako, da bi se rada osamosvojila in šla na svoje, pa seveda je največji problem denar. Tako, da bom verjetno tudi jaz mogla še stisnit zobe in potrpet doma dokler ne bo nekega rednega prihodka.
-
- Komunikatorka
-
- Komunikatorka
- White_Widow
- Cosmopolitanka