Osamosvojitev in stroški življenja
Ja midva sva gledala in normalnega stanovanja v katerem bi človek hotu živet pod 400 EUR skoraj ni potem so pa še nekje 100- 150 EUR stroški, pa ene 250 EUR poješ pa ene 80 EUR je bencin + 20 moja mesečna, pa potem računi nekje 200EUR za oba (registracija,2 mobitela, internet, zavarovanja taka in drugačna (za avto, zdravstveno, dodatno itd.). Pa smo tam
Ja OK lahko bi si našla cenejše stanovanje, ampak res ne bi, ker so obupna.

Ja OK lahko bi si našla cenejše stanovanje, ampak res ne bi, ker so obupna.
mja, bi se kar strinjala. 40m2 kvadratna stanovanja v lj se gibljejo tam med 300 in 400€ in mislim, da z nobeno pocen varianto ne profitiraš kaj dosti. dosti primerov poznam, da imajo ljudje relativno pocen najemnino, ampak so pa drugi problemi - npr. odročna lokacija, (tečen)stanodajalec v bližini, itd.
-
- Kofetarica
^^ ja, meni to tut smesno.
Eni s toliko denarja furajo cez mesec, ko imajo sluzbo in po moznosti ze otroka, ne pa kot studenti.
Se pac odpoves dolocenim stvarem. Npr. avtu. Ker jaz sem cisto komot prezivela studentska leta brez avta. Do ljubljane z vlakom, v lj pa itak nimas kje uporabljat avta oz. ti to vzame prevec casa, da najdes skos parking ipd. Gres pes ali pa na kolo. Fertik. Pa se fajn rekreacija
Eni s toliko denarja furajo cez mesec, ko imajo sluzbo in po moznosti ze otroka, ne pa kot studenti.
Se pac odpoves dolocenim stvarem. Npr. avtu. Ker jaz sem cisto komot prezivela studentska leta brez avta. Do ljubljane z vlakom, v lj pa itak nimas kje uporabljat avta oz. ti to vzame prevec casa, da najdes skos parking ipd. Gres pes ali pa na kolo. Fertik. Pa se fajn rekreacija

Mislim, da ko se enkrat razvadiš sploh ne razmišljaš več izven okvirjev, da bi šel na nižji standard.
Dokler še imaš, gre. Če pa npr en izgubi službo, pa hočeš nočeš padeš na šparanje, gledaš na vsak cent, se mogoče celo preseliš (tu npr noben ne vzame v upoštev sobe in stanovanja s cimri, govorim seveda če bi bila kriza, ali celo k staršem nazaj, če bi bila ekstra kriza).
In seveda se da preživeti z manj. Samo če hočeš in če ti je npr potrebno.
Dokler še imaš, gre. Če pa npr en izgubi službo, pa hočeš nočeš padeš na šparanje, gledaš na vsak cent, se mogoče celo preseliš (tu npr noben ne vzame v upoštev sobe in stanovanja s cimri, govorim seveda če bi bila kriza, ali celo k staršem nazaj, če bi bila ekstra kriza).
In seveda se da preživeti z manj. Samo če hočeš in če ti je npr potrebno.
The world is as you are.
pa kdo je napisal da ne bi mogel sfurat z manj kot 1500€ čez mesec?
eno je sfurat, drugo pa živet lajf po nekih svojih standardih. in če oba skup prineseta domov 1000€ od katerega gre polovico za najemnino s stroški, pa še kakih 200€ za avto ostane zgolj za hrano. juhej pa tak lajf, a ne.
je pa tak, da če boš prinesel domov 300€ boš pač preživel s 300, ker druge izbire lih nimaš. ampak za človeku dostojen lajf pa za moje pojme še vseeno rabiš vsaj 800.
OT: in namest da si folk fovšljivo sponaša, kako nekdo ne more čez mesec s 700€ medtem ko on sam preživi s 500€; se naj raje vpraša kaj za vraga je narobe pri nas, da človek ki dela polni delovni čas zasluži tako zelo malo. na eni strani folk brez služb, na drugi pa zaposlen folk, pod stresom zaradi prevelike količine dela, ki ne pride iz pisarne prej kot po 10 urah, pa še za domov si nese za delat.
eno je sfurat, drugo pa živet lajf po nekih svojih standardih. in če oba skup prineseta domov 1000€ od katerega gre polovico za najemnino s stroški, pa še kakih 200€ za avto ostane zgolj za hrano. juhej pa tak lajf, a ne.
je pa tak, da če boš prinesel domov 300€ boš pač preživel s 300, ker druge izbire lih nimaš. ampak za človeku dostojen lajf pa za moje pojme še vseeno rabiš vsaj 800.
OT: in namest da si folk fovšljivo sponaša, kako nekdo ne more čez mesec s 700€ medtem ko on sam preživi s 500€; se naj raje vpraša kaj za vraga je narobe pri nas, da človek ki dela polni delovni čas zasluži tako zelo malo. na eni strani folk brez služb, na drugi pa zaposlen folk, pod stresom zaradi prevelike količine dela, ki ne pride iz pisarne prej kot po 10 urah, pa še za domov si nese za delat.
Vsak raj ima svojo kačo.
-
- Cosmopsiho
s0nckic4 napisal/-a:OT: in namest da si folk fovšljivo sponaša, kako nekdo ne more čez mesec s 700€ medtem ko on sam preživi s 500€; se naj raje vpraša kaj za vraga je narobe pri nas, da človek ki dela polni delovni čas zasluži tako zelo malo. na eni strani folk brez služb, na drugi pa zaposlen folk, pod stresom zaradi prevelike količine dela, ki ne pride iz pisarne prej kot po 10 urah, pa še za domov si nese za delat.
to!
res je, da je treba sklepat kompromise in bit z malim zadovoljen, ampak preveč ljudi zasluži premalo, čeprav delajo. tistih par procentov, ki služijo če ne delajo nič, je pač samo procent ljudi.
samo enega znanca imam, ki s svojim delom zasluži precej več kot rabi. vsi ostali bolj kot ne preživotarimo skozi mesec.
ljudje so obremenjeni s tem kje bodo dobili dnar, če jim bo sploh zneslo za naslednje položnice. neke zaresne socialne varnosti nima nihče.
kolko je približno starostna meja da greš na svoje? spodnja seveda
fant mi je predlagal da bi čez eno leto (jaz 20, on 23) šla na svoje, ampak jaz niti podrazno nisem za to, ker nameravam vsaj do konca študija ostat doma (to pa je do 26.leta + specializacija), nemogoče da bi nama finančno zneslo, če bi oba študirala :S jaz itak ne morem delat ker sem na faksu 24/7, starša pa še za hrano in kurjavo komaj zbereta pa še to jima pomagam

fant mi je predlagal da bi čez eno leto (jaz 20, on 23) šla na svoje, ampak jaz niti podrazno nisem za to, ker nameravam vsaj do konca študija ostat doma (to pa je do 26.leta + specializacija), nemogoče da bi nama finančno zneslo, če bi oba študirala :S jaz itak ne morem delat ker sem na faksu 24/7, starša pa še za hrano in kurjavo komaj zbereta pa še to jima pomagam
V primeru, da sama ne bi mogla prispevati nekje pol stroškov, ne bi šla nikamor. Sploh pa če si brez prihodkov in npr gresta narazen je veliko večja težava, če ne moreš potem kar popokati domov ampak še moraš npr ostati kak mesec tam in se stroški in najemnina seveda morajo vseeno pokriti, ti pa kot si napisala ne moreš delati.
In če imajo starši probleme z denarjem, bi seveda bilo potem vse na tvojem fantu, četudi bi šla v sobo s cimri.
Ni to ravno lahek šport, če ne delaš.
In če imajo starši probleme z denarjem, bi seveda bilo potem vse na tvojem fantu, četudi bi šla v sobo s cimri.
Ni to ravno lahek šport, če ne delaš.
The world is as you are.
Ni fora v starosti, načeloma bi moral biti vsak sposoben jit na svoje pri 18 letih, ampak, če nimaš sredstev pač ne greš.
Glede denarja, lej če živiš v Lj. in nimaš svojga stanovanja ali hiše daješ samo za najemnino 400 EUR in potem za položnice nekje 200, pa za hrano si tudi ne predstavljam, da bi dal manj kot 250 EUR (za dva), pa da si potem še kdaj kej kupiš pa greš na kavo itd. pa pod 1000 EUR dva res ne morta no. Ne vem kr neki... Kaj boš životaru, pol rajš ne živim, kt pa da sm skoz doma in jem najcenejšo hrano in si ničesar ne privoščim in me zebe in sedim v temi, ker šparamo.
Glede denarja, lej če živiš v Lj. in nimaš svojga stanovanja ali hiše daješ samo za najemnino 400 EUR in potem za položnice nekje 200, pa za hrano si tudi ne predstavljam, da bi dal manj kot 250 EUR (za dva), pa da si potem še kdaj kej kupiš pa greš na kavo itd. pa pod 1000 EUR dva res ne morta no. Ne vem kr neki... Kaj boš životaru, pol rajš ne živim, kt pa da sm skoz doma in jem najcenejšo hrano in si ničesar ne privoščim in me zebe in sedim v temi, ker šparamo.
- mastermind
- Kofetarica
- Kraj: London, UK
- Kontakt:
Obujam temo..
Zanimajo me predvsem podatki tistih, ki študirate; kakšne stroške imate čez mesec in koliko nanesejo? Sam sem naredil svojo kalkulacijo in pride kar nekam presenetljiva številka, sploh če bi dodal še najemnino, ki je sedaj ne plačujem, ker živim še doma;
-telefon 20€
-hrana 20-30€
-avto bencin 70-80€
-special occasions 20-30€ (rojstni dnevi, pivo s kolegi...)
To so neki osnovni stroški, niso pa všteti recimo kaki servisi za avto, nisem štel tudi smučarije in vseh takih zadev.. Sem včeraj našel eno lepo in poceni sobo v Lj za 125€ s stroški, a če dodam teh 125 k že napisanim stroškom pridem hitro na 300€ z res dokaj skromnim življenjem. Definitivno tukaj največji strošek predstavlja avto, a žal ga potrebujem za štud. delo.. Če bi vsaj imeli metro oz. nek drug hiter javni prevoz, tale lpp je za en kurc.
Kako pa vam uspeva čez mesec?
Zanimajo me predvsem podatki tistih, ki študirate; kakšne stroške imate čez mesec in koliko nanesejo? Sam sem naredil svojo kalkulacijo in pride kar nekam presenetljiva številka, sploh če bi dodal še najemnino, ki je sedaj ne plačujem, ker živim še doma;
-telefon 20€
-hrana 20-30€
-avto bencin 70-80€
-special occasions 20-30€ (rojstni dnevi, pivo s kolegi...)
To so neki osnovni stroški, niso pa všteti recimo kaki servisi za avto, nisem štel tudi smučarije in vseh takih zadev.. Sem včeraj našel eno lepo in poceni sobo v Lj za 125€ s stroški, a če dodam teh 125 k že napisanim stroškom pridem hitro na 300€ z res dokaj skromnim življenjem. Definitivno tukaj največji strošek predstavlja avto, a žal ga potrebujem za štud. delo.. Če bi vsaj imeli metro oz. nek drug hiter javni prevoz, tale lpp je za en kurc.
Kako pa vam uspeva čez mesec?
-
- Cosmopsiho