Osamosvojitev in stroški življenja

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objava Napisal/-a sanjaanja »

Starši te pa res niso dolžni preživljati, če si stara 21. Govora je samo o študentskem delu. Kaj pa zaposlitev - koliko si jo iskala?
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a dot »

^^ Dolžni so tudi po polnoletnosti, in sicer do 26. leta, ampak samo če se redno šola :) (sem spada tudi izredni študij, če redno opravlja obveznosti)... ampak ja, ker pravi, da statusa ne bo več imela, potem tudi to ne pride v poštev očitno:/
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

^^ Ja pa saj ne študira!!

Drugače je pa takole, da naj bi do te starosti nudili streho nad glavo in hrano, ne pa plačevali kar si nekdo izmisli. Se mi zdi, da se študentje kar precej sami preživljajo.
Uporabniški avatar
rokerca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a rokerca »

Mogoče sem malo čudno napisala, ni bilo mišljeno, da bi mi plačevali, kar bi si izmislila, ampak da bi imela možnost živeti doma, če se mi ne bi drugače izšlo. No, torej mi glede na to, da naslednje leto ne bom študirala, ne pripada, to mi je zdaj, po vsem napisanem, jasno.

Redne zaposlitve še nisem iskala, ker imam samo gimnazijo, do sedaj sem se bolj osredotočala na študentsko delo, ker sem bila študentka. Tudi do sedaj mi niso doma plačevali nekih nepotrebnih zadev, ampak samo štud. dom, ostalo sem sama.
Ljudi cenimo bolj na osnovi tega, kako uporabni so za nas, kot pa na osnovi tega, kar so.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Možnost živeti doma pa najbrž imaš, ker vsaj upam, da te nihče ne meče iz hiše. Vse to je dobra volja staršev. Najbrž te ne bodo postavili na cesto. Verjetno pa bodo zahtevali, da boš kaj prispevala za stroške. Kar boš sicer težko, če nimaš službe. Pogovori se z njima, ker mi tega ne moremo vedeti kako je pri tebi doma.
tamaratammy
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a tamaratammy »

Starši so te dolžni preživljati do 26 leta če imaš status dijaka(lahko tudi izrednega) ali status študenta(kako je z izrednim nevem).

Naj opišem mojo situacijo. Stara sem 21 let. Živim sama v svojem gospodinjstvu. Mama se je z bratom preselila drugam (poročila se je). Js sem izredna dijakinja in nisem upravičena do štipendije, niti do nikakršne pomoči. Zato kr če imaš status lahko ti živiš v kopru sama , starši pa v mariboru pa bodo morali starši še zmeraj poskrbeti zate.

Tako da študentsko delo ti ostane... ali pa da si urediš preživnino, s tem pa se potem poveča možnost da dobiš štipendijo, zdaj nevem kakšne odnose imaš s starši ane.
tamaratammy
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a tamaratammy »

Drugače pa starši nemorejo od tebe nič zahtevati. Dolžni so te preživljati dokler se ti šolaš, kot sem rekla, lahko vložiš vlogo za preživnino.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a dot »

^^ Za izredni študij tudi velja pod določenimi pogoji po zakonu, ja :)

dot napisal/-a:^^ Dolžni so tudi po polnoletnosti, in sicer do 26. leta, ampak samo če se redno šola :) (sem spada tudi izredni študij, če redno opravlja obveznosti).
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a floribunda »

ker se je v temi priznam da razvnela cela debata o stroških življenja in podobno (bolj ustrezne teme kot je ta pa zdej ne najdem, čeprav vem, da je bila) bi rada zvedela malo več podrobnosti o tem kako vam čudežno rata preživet s tako malo denarja.

Sarissima napisal/-a:.)
- Da nimam finančnih problemov ker me preživljajo starši, ampak moji stroški zih ne znesejo več kot 200eur (250 če grem ravno v kak šoping) na mesec (pa ne životarim, normalno se oblačim, jem 3x na dan, z avtom se peljem v lj in nazaj, spim na toplem in uporabljam tudi internet :D). Vse se da če se hoče.

predvidevam, da doma izropaš hladilnik, da ti cote kupujejo stari, če ne ti pa vsaj za božička napolnejo omaro. da ne veš kako izgleda položnica za telefon, da ti zdravstvenega zavarovanja ni treba plačevat, da nimaš nenapovedanih stroškov oz. ti jih krijejo starši.

mislim dejte razlikovat med 'preživljam se sam in živim v lastnem gospodinjstvu' in 'sem v študentu, mati mi dela špežo in pere perilo in ne vem kaj pomeni sklic.'

ker z dvesto evri si js lahko glih rit obrišem. niti fleta mi to ne pokrije pa imam načeloma zelo ugodno najemino.

enako velja za slovenca. predvidevam, da od 700€ ne date 500€ za najemnino. da imete mogoče možnost lastne pridelave zelenjave in podobno.

če bi mela lastno nepremičnino, gozd za drva pa vrt pa kozo, mi je pol 200€ vrh glave za preživet, pa še prišparaš.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a *Abby** »

^^ This!

Skozi mesec pri s 400€ je res skrajni minumum, če plačuješ normalno najemnino v Ljubljani, vse račune, če sam plačuješ vso hrano, pereš perilo, kupuješ čistila ... itd. ;)
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a v-e-s-n-a »

Se popolnoma strinjam s floribundo! :zustimm:

Tisti, ki nikoli niso bili vsaj malo samostojni (zivljenje v studentskem domu, delitev podnajemniskega fleta s cimri/partnerjem ipd.), nimajo pojma kako drugace je, ce sicer imas lastne prihodke, ampak v enem primeru zivis doma (po moznosti nisi niti toliko, da malo prispevas starsem za hrano in ostale potrebscine doma) in dejansko celo placo zapravijo za zabavo in luksuz, v drugem pa placujes najemnino/kredit in vse kar pase zraven.

Meni je bilo recimo zanimo, da mi je bilo vedno samoomevno doma imet pralni prasek in mehcalec, cistila, krpe za ciscenje, vlozke ipd....potem pa sem prisla v Lj in sem dejansko zacela za vse to tudi sama dajat denar....je bil kr malo sok.

Mi je pa zanimivo recimo tudi to, da se doloceni ljudje, ki nimajo lastnih prihodkov, niso pripravljeni odpovedati avtu. Ker se je iz Lj v Mb ceneje peljati z avtom kot pa z vlakom - ja, ce pogledas bencin mogoce ze (pa ce peljes zraven se 2, 3 ljudi), ampak avtu moras kupit se zimske in poletne gume, registacija je potrebna, pa popravila....teh dodatnih strosov pri vlaku ni :D
Ampak ne.....avto je pa ja treba met! Ok ce ga lahko sam vzdrzujes, ne pa da ti vse starsi placajo :roll:
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

jaz za svojo sobo v lj plačujem 200€ + stroški (ti so nihali od 30 pa do 100€ skozi leto). kor študentka sem imela štipendijo, 220€. s tem sem si pokrila hrano, mobitel, vlak/prevoz, mesečno. oblačila sem večinoma kupovala na razprodajah. oboje skupaj je zneslo vsaj 450€.

študija je konec, štipendije ni več, starši ne krijejo več stanarine; so pa prišle zraven še položnice za zdravstveno in življenjsko-varčevalno zavarovanje, ki skupaj z mobitelom nanesejo cca 100€.

tak da zdaj imam za (min) 350€ samo stroškov, kje je še hrana, mesečna (ki tudi ni več 17€), kaj za oblečt. ne da še štejem varčevanje za morje, kak izlet, frizer. mene življenje v ljubljani brez nekega preseravanja stane 550-600€.

z malo preseravanja, žuranja, izletki, frizerjem, večerjicami pa pridem takoj na kakih 800. cene so nam poskočile v nebo, če primerjam zdaj pa par let nazaj. je pa res, da mogoče malo več zapravim za hrano.
Vsak raj ima svojo kačo.
Fatalna
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Fatalna »

Joj mene je prov strah, ko vse to berem. Jaz sem res najbolj razvajeno bitje, nič mi ni treba, samo študiram in to je to... Včasih si želim, da bi bili malo bolj strogi do mene, da bi se bolj utrdila, tko me bo pa kr pobral pomoje, ko končam s študijem...
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

ne se sekirat, sej te hitro prizemlji. lahko pa da boš imela srečo ter boš kmalu dobila dobro službo ter se ti z odrekanji ne bo treba ukvarjat :)
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a haylee »

Jst sm v zadnjem času pogruntala, da bo ena solidna plača v prihodnje premal, če bom hotla obdržat ta način življenja kot ga mam zdej; življenje je postalo res noro drago. Mela sm tako srečo, da sem stanovanje dobila in vozim avto na firmo. Plačujem tretjino stroškov za stanovanje (kar pride okoli 70 eur, pozimi okrog 100), 70 eur za bencin, 300 eur za hrano in ostale stvari za gospodinjstvo (čistila, pralni prašek...), okoli 20 eur za avtobus, 40 za telefon - pa smo na 500 eurih. Absurd, glede na to, da nimam najemnine in nobenih stroškov z avtom. Pol si pa še vsak mesec kej večjega kupim (kak dražji kos obleke, kako stvar za stanovanje), par pijačk in izletkov, pa gre cela plača...
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
Odgovori